Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Ε με το σκεπτικό ότι τα 5 στρέμματα δασικά δεν ανήκουν στον ιδιοκτήτη, ναι καλά τα τα λέτε. Έθιξα το ζήτημα με το σκεπτικό ότι ο ιδιοκτήτης θεωρεί τα δασικά δικά του, οτι είναι ιδιωτικό δάσος ή ότι είναι λάθος απεικόνιση, απλά επειδή τον πιέζει ο χρόνος για να πουλήσει το ακίνητο και δεν προλαβαίνει να πάει στο ΣΙΔΒΧΕ ή να κάνει κάποια χειρόγραφη αίτηση για πρόδηλο, πουλάει τα 5στρ τα αγροτικά και τα άλλα 5στρ τα δασικά να τα κρατήσει δικά του ή ο αγοραστής να κάνει κάποια ένορκη βεβαίωση για το δασικό τμήμα... Αυτό επισημαίνω, αυτό δεν είναι κατάτμηση; 

Link to comment
Share on other sites

Κάπου τα έχεις μπερδέψει

Τα δάση ειναι δημόσια. Αυτό δεν αλλάζει, ό,τι κι αν πιστεύει ο ιδιοκτήτης.

Το ιδιωτικό δάσος είναι άλλη περίπτωση και δεν εξαρτάται από τις ορέξεις του καθενός. Πρόκειται για τμήματα δάσους που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες για ρητίνευση, ελεγχόμενη υλοτομία, κλπ. Αυτά δεν μεταβιβάζονται, παρά μόνο στους νόμιμους κληρονόμους του ιδιοκτήτη. Και, προφανώς, γι αυτά υπάρχουν στοιχεία στα Δασαρχεία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν τα έχω μπερδέψει. Γιατί λίγες είναι οι φορές που πάμε να μετρήσουμε ένα περιφραγμένο γεωτεμάχιο και μετά όταν το βάλεις στον κυρωμένο δασικό χάρτη μπορεί να υπάρχει μια έκταση ως ΔΔ; Μπορεί να είναι δάσος, μπορεί να είναι δασική έκταση η οποία μπορεί να είναι συνέχεια δάσους ή να είναι δασική έκταση εντός ευρύτερης αγροτικής έκτασης. Εάν έτρεχε η ηλεκτρονική διαδικασία αντιρρήσεων θα έκανε ο ιδιοκτήτης αίτηση για αντίρρηση π.χ. για πρόδηλο ότι είναι ελαιώνας το ΔΔ και όχι δασική βλάστηση. Και πάλι μπορεί να το κάνει αλλά χειρόγραφα. Ή μπορεί να έχει μια σειρά τίτλων προ του 2001 και να μπορεί να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ότι το ΔΔ βρίσκεται εντός ιδιωτικής έκτασης όπου το Δημόσιο δεν έχει τίτλους και να πάει στο ΣΙΔΒΧΕ. Ή μπορεί να έχει σειρά τίτλων που να καταλήγουν σε ανταλλάξιμο μουσουλμανικό. Αλλά αυτός θέλει να πουλήσει σήμερα, δεν θέλει να περιμένει 2-3 χρόνια να πάρει απάντηση από τη Διεύθυνση δασών. Τι θα του πείτε, επειδή δεν μπορείτε να γράψετε επί του τοπογραφικού υ.δ. οτι η ιδιοκτησία δεν εμπίπτει εντός δασικής έκτασης, πουλήστε σήμερα το αγροτικό τμήμα και συνεχίστε να δηλώνετε στο Ε9 το δασικό τμήμα σας; 

Link to comment
Share on other sites

Τα πρόδηλα σφάλματα δεν αφορούν αντικείμενο αντίρρησης. Αν πχ μπορούσες να αποδείξεις τον μη δασικό χαρακτήρα του γεωτεμαχίου το 1945 (πχ από φωτοερμηνεία και  έκθεση δασολόγου κλπ) αυτό θα ήταν το αντικείμενο αντίρρησης και η τεκμηρίωση στην επιτροπή).  Πχ πρόδηλο θα ήταν να έχει εκδοθεί Ο.Α με πράξη τελεσιδικίας και να σου χαρακτηρίζει το γεωτεμάχιο ως ΑΔ, ΔΔ,ΔΑ κλπ. Αυτό δεν θα απαιτούσε αντίρρηση. Έχει και άλλες περιπτώσεις όπως πχ κληροτεμάχια αναδασμούς που ήταν αμιγώς γεωργικές εκτάσεις και από σφάλμα μπήκαν ως δασικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ο ιδιοκτήτης θα μεταβιβάσει το τμήμα που δεν έχει χαρακτηρισμό δηλαδή που δεν εμπίπτει στις δασικές διατάξεις. Εξάλλου αυτό δηλώνεται και στην Υ.Δ μηχανικού επί τοπογραφικού, ότι η έκταση δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Αν δεν είναι πρόδηλο, νομίζω ότι η ύστατη λύση για κάποιον που έχασε τις προθεσμίες αντιρρήσεων και ο δασικός χάρτης κυρώθηκε είναι το Σ.τΕ.

Η διαδικασία από ΄΄οσο θυμάμαι για τις αντιρρήσεις ξεκίνησε το 2017 και αν δεν κάνω λάθος δεν μπορείς πλέον να καταθέσεις αντίρρηση. 

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί τμήμα που φέρει δασικό χαρακτηρισμό στον αναρτημένο, μερικώς κυρωμένο ή κυρωμένο χάρτη.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, aquar said:

..Τι θα του πείτε...; 

θα του πω ότι έχει δύο επιλογές:

- είτε (αν έχει ισχυρά στοιχεία) υποβάλλει ένσταση και περιμένει

-είτε αποδέχεται το περιεχόμενο του δασικού χάρτη και πουλάει το καθαρό

το τι θα κάνει με το Ε9, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την φάση της ανάρτησης (χωρίς να αναφερθώ στα δασικά που είναι άλλη συζήτηση), δεν εξετάζεις την αποδεκτή απόκλιση. Δεν υπάρχει κτηματολόγιο, οπότε δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να αναφέρει κάτι σχετικό.

Είναι αρκετές ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν μετά την ανάρτηση και δεν αποτυπώνονται καν (συνήθως αποδοχές κληρονομιάς). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να αποτυπώνονται ως ευρύτερες εκτάσεις, οι οποίες στην ανάρτηση φαίνονται ακόμα ως ιδιοκτησία αγνώστου.

Με τη λογική της συμβολαιογράφου, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία μεταβίβαση ή πλέον αποδοχή κληρονομιάς σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξάλλου, και το νόημα της ανάρτησης είναι να διορθωθούν λάθη της κτηματογράφησης. 

Επίσης, σε περίπτωση που δεν φαίνεται το περίγραμμα της ιδιοκτησίας στην ανάρτηση αλλά περιλαμβάνεται σε ένα πολύ ευρύτερο ΚΑΕΚ, τότε βγάζεις κανονικά Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου για το ευρύτερο ΚΑΕΚ που το περιλαμβάνει, χωρίς να σε νοιάζει το εμβαδόν. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση που η ιδιοκτησία σου αποτυπώνεται με 2-3 ή και περισσότερα ΚΑΕΚ αγνώστου ιδιοκτήτη. Βγάζεις το πιστοποιητικό μόνο για το ένα ΚΑΕΚ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 25/10/2023 at 4:36 ΜΜ, aquar said:

Μήπως να το ξανασυζητούσατε το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά τον δασικό κώδικα; Έχω ένα χωράφι 10 στρέματα τα 5ΔΔ και τα άλλα 5ΑΑ. Για το ΔΔ δεν έκανα ποτέ αντίρρηση. Πουλάω τα 5 τα αγροτικά, ε δεν είναι κατάτμηση γεωτεμαχίου αυτό, εάν γράψει η συμβολαιογράφος ότι έχω 10 και πουλάω τα 5; Δεν δημιουργείται νέο χωράφι 5στρ. με νέο ιδιοκτήτη; Εγώ που έχω ένα χωράφι 10 στρέματα, δεν θα πρέπει να περάσω πρώτα από ΣΙΔΒΧΕ για να αποδείξω οτι όντως το δημόσιο δεν έχει δουλειά στα δικά μου 5 στρέματα ΔΔ; Άλλο να γράψει η συμβολαιογράφος ότι έχω μόνο 5ΑΑ και τα πουλάω και άλλο ότι έχω 10 (5δδ+5αα) και πουλάω τα 5. Ο δασικός κώδικας θεωρεί το δάσος δημόσιο, γι'αυτό και λέει ότι η μεταβίβαση αγροτικών κομματιών δεν αποτελεί κατάτμηση γιατί το δημόσιο ήδη έχει τσιμπήσει τα πουρνάρια. 

ΔΑΣΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 86/1969 ΑΡΘΡΟ 60

 

3. Η μεταβίβαση αυτοτελών ιδιωτικών δασοτεμαχίων που δεν συνορεύουν μεταξύ τους, καθώς και η μεταβίβαση ιδανικού εξ αδιαιρέτου μεριδίου ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης δεν συνιστά κατάτμηση. Δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες και άλλα τεχνικά έργα που κατασκευάζονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και νομίμως κηρυσσόμενες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δεν συνιστούν κατάτμηση αυτών. Η μεταβίβαση των αγροτικών εκτάσεων ευρύτερου κτήματος, στο οποίο περιέχονται και δασικές εκτάσεις, χωρίς την άδεια της παρ. 1 δεν συνιστά παράνομη κατάτμηση, ανεξάρτητα από το εάν τα τμήματα που προκύπτουν από τη μεταβίβαση είναι άρτια και οικοδομήσιμα.

ΥΓ μετά είδα οτι το είχε ανεβάσει ο Δημήτρης
Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

On 27/10/2023 at 9:44 ΠΜ, giorgosv said:

Με τα ΑΔ και τα χορτολιβαδικά (ΧΧ) τι παίζει; Μεταβιβάζονται;

Ψ2ΨΠ4653Π8-1ΥΘ.pdf

Υπάρχει αυτό πας με το άρθρο 67 του 1979 .Τα ΧΧ έχει σημασία και αν είναι λειτουργούν κτηματολόγιο η υποκτηματογραφιση η περιοχή σού 

Edited by Elounda
Προσθήκη πληροφορίας
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.