Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εντυπωσιακές πόλεις – «φαντάσματα»


Engineer

Recommended Posts

Άλλοτε ακμαίες, σήμερα ξεχασμένες από το χρόνο και τους ανθρώπους. Τις περισσότερες μπορείτε να τις επισκεφθείτε.

 

Σεισμοί, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές ή απλά παρακμή ήταν η αιτία που πόλεις, χωριά και ολόκληρα νησιά εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους. Σήμερα στέκουν ως φαντάσματα.

 

 

ΝΗΣΙ HASHIMA, ΙΑΠΩΝΙΑ

 

Από το 1890 μέχρι το 1974, στο μικροσκοπικό αυτό νησί έξω από τις ακτές του Ναγκασάκι ζούσαν 5.200 άνθρωποι. Ήταν οι εργαζόμενοι στο τοπικό ορυχείο μαζί με τις οικογένειές τους. Για χρόνια ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη «πόλη» στον κόσμο.

 

Posted Image

 

 

CHAITÉN, ΧΙΛΗ

 

Εγκαταλείφθηκε το 2008 μετά από την έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου και καλύφθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από νερά και λάσπες -η έκρηξη έλιωσε τα χιόνια στις πλαγιές- λίγες μέρες αργότερα.

 

Posted Image

 

 

ORADOUR SUR GLANE, ΓΑΛΛΙΑ

 

Τον Ιούνιο του 1944 Γερμανοί στρατιώτες εκτέλεσαν όλους τους κατοίκους και έβαλαν φωτιά στο χωριό ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών. Μετά τον πόλεμο, με εντολή του προέδρου Ντε Γκολ, το χωριό έμεινε όπως ήταν και λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μνημείο και μουσείο.

 

Posted Image

 

 

ΛΕΒΙΣΙ, ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Κατοικούμενο σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες μέχρι το 1932, εγκαταλείφθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Άδειο και λεηλατημένο έκτοτε, αλλά πάντα επισκέψιμο, βγήκε πρόσφατα «στο σφυρί» από την τουρκική κυβέρνηση με στόχο την τουριστική αξιοποίηση.

 

Posted Image

 

 

ΝΗΣΙ MONTSERRAT, ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ

 

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού καταπλακώθηκε από λάβα και στάχτη το 1995 κατά την έκρηξη του τοπικού ηφαιστείου και εγκαταλείφθηκε εντελώς. Μέχρι σήμερα η πληγείσα περιοχή είναι αποκλεισμένη. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα.

 

Posted Image

 

 

BANNACK, ΗΠΑ

 

Στην πολιτεία της Μοντάνα, ιδρύθηκε το 1862 από χρυσοθήρες και στην ακμή του είχε 10.000 κατοίκους. Από το 1930 μέχρι το 1950 έφυγαν και οι τελευταίοι. Από το 1961 αποτελεί εθνικό πάρκο και διαθέτει τέλεια διατηρημένα σχεδόν όλα του τα κτίσματα.

 

Posted Image

 

 

CAÑADA DE BENATANDUZ, ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Ιδρύθηκε περί το 1200 μ.Χ. και ήταν πάντα απομονωμένο στα βουνά σε υψόμετρο 1.400 μ. Πόλη με χιλιάδες κατοίκους και υποδομές, έπεσε σε παρακμή, αλλά ακόμα και το 1900 είχε 600 κατοίκους. Μετά τον ισπανικό εμφύλιο εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε νέα πόλη χαμηλότερα και κοντύτερα στον πολιτισμό.

 

Posted Image

 

 

ΒΑΡΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

 

Το νότιο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου -και το πιο τουριστικό της κομμάτι- στέκει άδειο και αποκλεισμένο από την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Posted Image

 

 

BEICHUAN, ΚΙΝΑ

 

Μια ολόκληρη περιοχή 11 εκατ. κατοίκων χτυπήθηκε από σεισμό έντασης 8 Ρίχτερ τον Μάιο του 2008 ο οποίος άφησε πίσω του 70.000 νεκρούς και 4,8 εκατ. άστεγους. Η πόλη δεν ξαναχτίστηκε ποτέ αφού αυτό θα απαιτούσε την απόλυτη κατεδάφισή της καθώς δεν είχε μείνει κανένα κτίσμα άθικτο. Από το 2011 είναι επισκέψιμη.

 

Posted Image

 

 

ROMAGNANO AL MONTE, ΙΤΑΛΙΑ

 

Στην Καμπανία και κοντά στο Σαλέρνο βρίσκεται αυτό το χωριό που καταστράφηκε από σεισμό το 1980. Οι κάτοικοι μετοίκησαν σε άλλο σημείο και το μέρος είναι πια επισκέψιμο.

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.fortunegr...-fantasmata/#11

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Κάτι πιο ταπεινό και οικείο:

Χωριουδάκι στην Β. Χίο που σιγά σιγά γίνεται ένα με το περιβάλλον.

Διευκρινίζω ότι η εικόνα που παραθέτω είναι του 1990.

Άραγε γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει σήμερα;

post-52214-0-02167800-1413706074_thumb.jpg

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Την δεκαετία του 80 , αλλά και παλιότερα είχα επισκεφθεί την Αλόνησσο . Τότε η Χώρα ήταν ακατοίκητη μετά από κάποιο σεισμό .  Τα τελευταία χρόνια όμως επανακατοικήθηκε .

Link to comment
Share on other sites

JEK γνωρίζεις ποιο είναι το όνομα του χωριού που λες στην Β. Χίο; Αν είναι να ψάξω καμιά φώτο από το google ή το google earth.

 

Στην Κύπρο πάντως, σε εκείνο το μέρος που λέγεται "Βαρωσία", έχω την εντύπωση οτι τα 2 κτίρια που φαίνονται στην φώτο είναι Σοβιετικής αρχιτεκτονικής. Παίζει να έμεναν Ρώσοι εκεί και να έφυγαν με την εισβολή των Τούρκων.

Link to comment
Share on other sites

Με αρκετές επιφυλάξεις, είναι το χωριό Ποταμιά. Τέλος δεκαετίας του '60 ερημώθηκε για λόγους που δεν γνωρίζω. Παρακάτω υπάρχει η Νέα Ποταμιά.

Το διατηρητέο χωριό Ανάβατος που αναφέρει ο άλλος συν. απεικονίζεται στη φωτό.

post-52214-0-91484400-1413733144_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

JEK αυτό εδώ είναι το χωριό, παλαιά Ποταμιά λέγεται.

 

http://www.discoverchios.com/el/palaia-potamia

 

Ερημώθηκε το 70 λόγω φυματίωσης επειδή δεν υπήρχε επαρκής ηλιοφάνεια και μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι σε νέο χωριό. Μάθαμε και κάτι ενδιαφέρον.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ερημώθηκε το 70 λόγω φυματίωσης επειδή δεν υπήρχε επαρκής ηλιοφάνεια και μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι σε νέο χωριό.

 

Εξαιρετική η παρέμβασή σου. Ανακάλεσα τώρα στην μνήμη μου, την τρομερή υγρασία που είχε ο τόπος και την βαριά σκιά μέρα μεσημέρι.Περπατώντας στα σοκάκια του οικισμού και μπαινοβγαίνοντας στα ανοιχτά κουφάρια των σπιτιών, αισθανόσουν πως κάποια βίαιη αιτία έδιωξε τους κατοίκους.

Έτσι σε κάποιο ράφι σπιτιού, βρήκα και μάζεψα 2 ξεχασμένα τετράδια και ένα βιβλίο Φυσικής Γ' Γυμνασίου.

Στην ετικέτα έγραφε το όνομα της 15χρονης μαθήτριας..

 

Τα φύλαξα σαν ενθύμιο και τα ανεβάζω να τα δείτε κι εσείς.

post-52214-0-03397900-1413837102_thumb.jpg

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Πω πω... φοβερό ενθύμιο. Φαίνεται θα εγκατέλειψαν το χωριό βίαια για να αποφύγουν κάτι ή κάποια αιτία και δεν έφυγαν με την ησυχία τους και έτσι δεν μάζεψαν τα πράγματά τους....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.