Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία επί κοινού οικοπέδου


KostisV1984

Recommended Posts

Έχω ένα περιστατικό σύστασης οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας επί οικοπέδου. Επί του οικοπέδου κτίσθηκαν 2 κτίρια προ του 1955 ενώ έχουν ορισθεί 2 συγκεκριμένα οικοπεδικά τμήματα και ποσοστά επί του οικοπέδου. Ένας φίλος θέλει να αγοράσει το 1 οικοπεδικό τμήμα που περιλαμβάνει το 1 κτίριο (30% εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και δόμησης του συγκεκριμένου οικοπεδικού τμήματος). Τι υποχρεώσεις και τι δικαιώματα υπάρχουν στην περίπτωση αυτή; πχ ο "αέρας" δεν είναι κατοχυρωμένος ανάλογα με το ποσοστό επί του οικοπέδου (30%).Τι υποχρεώσεις δύναται να έχει στον έτερο συνιδιοκτήτη;

Διάβασα τον Ν3741/29 και ΝΔ1024/71 αλλά πρώτη φορά συναντώ ταυτόχρονα κάθετη και οριζόντια και θέλω μια ξεκάθαρη άποψη σχετικά με θέματα συνιδιοκτησίας...

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Αυτήν την στιγμή ασχολούμε με μια ακριβώς ίδια περίπτωση.

Από ότι έχω καταλάβει η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αφορά τον διαχωρισμό μιας εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτησίας (οικόπεδο) για αποκλειστική εκμετάλλευση απο τον κάνε ένα συνιδιοκτήτη του τμήματος που θα οριστεί με την σύσταση.

Η κάθετη σύσταση αφορά κτίσματα που τυχών υπάρχουν σε οικόπεδο πάλι με εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτησιακό καθεστός. Όπου αφορά πάλι την αποκλειστική εκμετάλλευση.

Προφανώς για να μπορεί κάποιος να χτίσει σε οικόπεδο (χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κτίσμα μέσα σε αυτό) στο οποίο είναι εξ' αδιαρέτου συνδιοκτήτης πρέπει να γίνει σύσταση οριζοντίου αλλά ΚΑΙ καθέτου ιδιοκτησίας έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρη η εκμετάλλευση και οριζοντίως αλλά και καθ' ύψος (ανέγερση οικοδομής).

Ελπίζω να έχω καταλάβει καλά και να σε βοήθησα.

Αν μπορεί κάποιος πιο έμπειρος ας με διορθώσει.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ακριβώς μία "μεσοβέζικη" λύση μεταξύ εξ' αδιαιρέτου και πλήρους ιδιοκτησίας. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει λόγω αδυναμίας χαρακτηρισμού του κάθε οικοπεδικού τμήματος ως άρτιου και οικοδομήσιμου. Η οριζόντια αφορά το οικόπεδο ενώ η κάθετη τα κτίσματα. Λογικά με την κάθετη ιδιοκτησία ορίζεται και το οικοπεδικό τμήμα. Σύμφωνα με συμβολαιογράφο ο "αέρας" με την κάθετη & οριζόντια διανομή είναι διασφαλισμένος για κάθε πλευρά. Το θέμα όμως είναι το τι υποχρεώσεις υπάρχουν. πχ περίφραξη &επικοινωνία οικοπεδικών τμημάτων, αλλαγή στον τόπο κατασκευής νέου κτιρίου εντός του οικοπεδικού τμήματος αν δεν συμφωνεί ο δικαιούχος του άλλου κτλ Κανένας έμπειρος ας βοηθήσει.

Ευχαριστώ για την απάντηση :smile:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Τελικά η άκρη βρέθηκε. Όντως το 30% της κατακόρυφης ιδιοκτησίας σε εξασφαλίζει, ΟΜΩΣ σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου από τον συνιδιοκτήτη υπεύθυνος είναι ο δεύτερος συνιδιοκτήτης ώστε να μπλοκάρει την εργασία. Η πολεοδομία θα του επιτρέψει την δόμηση "πάνω" στον αέρα του άλλου οικοπεδικού τμήματος (εφόσον υπάρχει). Λοιποί όροι σχετικά με την απόσταση από τα όρια κτλ κτλ πρέπει να αναφέρονται ώς ρήτρες στις συστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Κώστα.Θα διαφωνήσω με αυτό που είπες.Έχεις δικαιωμα να κυνηγήσεις μέσω αστικών δικαστηρίων και την πολεοδομία αν δώσει τέτοια άδεια γιατί θα έπρεπε να εντοπίσει το πρόβλημα στον έλεγχο τίτλων.Επίσης η σύσταση οριζοντίου αφορά το πως διαμορφώνεται το οικόπεδο οριζοντίως βλ.διαμερίσματα.Η σύσταση καθέτου τις τμήσεις του οικοπέδου "καθέτως" ως τμήματα οικοπέδου.Παλαιότερα ειδικά οι συμβολαιογράφοι λανθασμένα μπέρδευαν τις δύο έννοιες και έκαναν οριζοντίου εννοώντας καθέτου.....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Η οριζόντια και η κάθετη ιδιοκτησία έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους που επικεντρώνεται κυρίως στη ύπαρξη περισσότερων από ένα αυτοτελών κτηρίων στο ίδιο οικόπεδο ή στην ύπαρξη περισσοτέρων από ένα διαμερισμάτων στο ίδιο κτήριο. Στην περίπτωση που περιγράφεις έχεις κάθετη ιδιοκτησία (2 κτήρια). Αν σε κάποιο από αυτά τα κτήρια υπάρχουν περισσότερα διαμερίσματα καθ' ύψος, τότε έχεις σύνθετη μορφή διαίρεσης (οριζόντια σε κάθετη).

Σχετικά με τη δυνατότητα εξάντλησης της δόμησης στην κάθετη, ως προς τον ΣΔ ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να οικοδομήσει ανάλογα με το ιδανικό του μερίδιο στο οικόπεδο. Το που όμως μπορεί να οικοδομήσει (καθ' ύψος ή κατά μήκος), δεν είναι αυτονόητο και πρέπει να έχει προβλεφθεί στην σύσταση. Επίσης το δικαίωμα αυτό μπορεί να εξασκηθεί με την επιφύλαξη των επικρατουσών πολεοδομικών διατάξεων. Το νέο τμήμα κτηρίου αν δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη θα πρέπει να αποτελέσει συνέχεια ήδη υφιστάμενης ιδιοκτησίας οριζόντια ή καθέτου, ώστε αν χρειαστεί να αποκτηθεί αυτοτέλεια να μπορεί να γίνει τροποποίηση της σύστασης μονομερώς.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μου έχει τύχει περίπτωση οικοπέδου με συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου στο οποίο έχει γίνει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας με την οποία στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης Α χτίζει στο κομμάτι Ε1 εμβαδού τάδε ποσοστού επί του οικοπέδου χ% το οποίο ορίζεται ακριβώς που είναι και ο ιδιοκτήτης Β στο τμήμα Ε2 εμβαδού τάδε, ποσοστού λ% που ορίζεται και αυτό ακριβώς.

 

Το θέμα είναι ότι έχει χαθεί το τοπογραφικό της σύστασης.....βέβαια μπορούμε να το ψάξουμε.

 

Με λίγα λόγια στο οικόπεδο έχει συσταθεί πράξη οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας ? Είναι μία χαρά διαχωρισμένο ?

Link to comment
Share on other sites

μια χαρα ειναι "χωρισμενο"

 

υγ

θα δεις  στον συμβ/φο .....  εχει στο αρχειο του  "επισυναπτομενο τοπογραφικο"???

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

dimitris απλά να αναφέρω ότι το συμβόλαιο με το οποίο έχει γίνει η σύσταση ονομάζεται πράξη συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας με τον ν.3741/29 και μιλάει για τμήματα του οικοπέδου που ανήκουν στον κάθε ιδιοκτήτη και αναφέρει ότι στο κάθε τμήμα θα χτιστεί οριζόντια ιδιοκτησία - διαμέρισμα (!) που θα ανήκει στον ιδιοκτήτη αυτόν.

 

1) Αυτό είναι σίγουρα σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας...?

 

2) Γιατί αναφέρεται σε διαμέρισμα ?! Ο ιδιοκτήτης θέλει να χτίσει προφανώς πολυκατοικία στο τμήμα του....!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.