Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ξύλινο πάτωμα σε μεταλλικά δοκάρια


andreaspele

Recommended Posts

θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος συνάδελφος έχει κατασκευάσει ξύλινο δάπεδο επάνω σε μεταλλικά Η δοκάρια. θα ήθελα κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τις στρώσεις της ξυλείας , τον τρόπο στερέωσης , το πάχος και τελικά το κόστος ανα τετραγωνικό!!! :oops:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φίλε Ανδρέα,

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βάλει ξύλινο δάπεδο σε μεταλλικές δοκούς αλλά το συζητάω αυτή την περίοδο αφού μοιάζει καλή λύση σε μία ανακατασκευή παραδοσιακής κατοικίας που κάνω. Η μέχρι στιγμής λύση είναι:

Ανοίγουμε 2 τρύπες (μία δεξιά, μία αριστερά) στο άνω πέλμα της μεταλλικής δοκού, ανά απόσταση όπου θα βάλω τις ξύλινες δοκίδες (διαφέρει ανάλογα την διατομή και την απόσταση μεταξύ των μεταλλικών δοκών). Τοποθετούμε τις ξύλινες δοκίδες και περνάμε βίδες τύπου U ανάποδα, ώστε να βιδώσουμε κάτω απο τα πέλματα των μεταλλικών δοκών. Καλό είναι (και εφόσον δεν παρεμβάλλεται άλλο υλικό πλήρωσης), οι ξύλινες δοκίδες να έχουν μία εγκοπή στη πάνω πλευρά (περίπου 0.5cm πάχος) ώστε να μην εξέχει η βίδα και εμποδίζει την επίπεδη διάστρωση των σανίδων.

Γενικότερα, δεν είναι σημαντικά διαφορετική (δυσκολότερη) εργασία από την συμβατική κατασκευή ξύλινου δαπέδου, οπότε δεν θα υπολόγιζα μεγαλύτερο κόστος για την εφαρμογή. Αυτό που εγώ θα πρότεινα όμως και ίσως αυξήσει το κόστος των υλικών, είναι μία ενδιάμεση στρώση με φελλό για καλύτερη αντικραδασμική μόνωση (ίσως στα σημεία επαφής ξύλου-μετάλλου).

Ελπίζω να βοήθησα, αν και αυτή η λύση είναι μία σκέψη παρά μία δοκιμασμένη εφαρμογή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δοκιμασμένη λύση (αν και εφόσον οι μεταλλικές δοκοί στηρίζουν και αναρτημένη οροφή από την κάτω πλευρά) : μονή ή διπλή στρώση mdf των 22 (για διπλή εννοείται διασταυρούμενο) και στα φατνώματα των μεταλλικών δοκών γέμισμα με πετροβάμβακα.

 

Υ.Γ. λειτουργεί και διαφραγματικά (θεωρώ) αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς το άρθρο του Ε.Κ.5. Επίσης, βίδωμα με ατσαλόβιδες (η κάθε μια στρώση ξεχωριστά).

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Σε περιπτωση ξυλινου δαπεδου σε μεταλλικους δοκους (πχ εχω δοκους ανα 1,30μ) καρφωνουμε το δαπεδο (σανιδωμα) κατευθιαν στα μεταλλικα δοκαρια? Δεν παρεμβαλεται καποιο ενδιαμεσο μεσο?

Υπαρχει καμια φωτο-σκιτσο λεπτομερεια?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

μονή ή διπλή στρώση mdf των 22 

Εννοείς πάχος 22mm;

Επίσης, εκτός από MDF, μπορεί να τοποθετηθεί και άλλο είδος ξύλου; 

(Αναφέρομαι για εφαρμογή σε προσθήκη εξώστη με μεταλλικές δοκούς, όπου η επικάλυψη θα είναι ξύλινη, επί των σιδηροδοκών).

Edited by gp1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοντρα πλακε θαλασσης ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και οχι τιποτα κινεζικα...

 

Οπως ειπε και ενας συναδελφος πιο πανω, γεμισμα με πετροβαμβακα τα κενα στα  Η για λογους ηχομονωσης (και για τους απο κατω αλλα και για το επιπεδο που βρισκεται το πατωμα).

 

Το πετσωμα με κοντρα πλακε ειναι ακριβη λυση αλλα η πλεον ενδεδειγμενη για ξυλινα καρφωτα δαπεδα...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ salpigoal... Κάτι έχω ακούσει και για ξυλεία teak, που έχει αντοχή (λέει) σε εξωτερικό περιβάλλον, όπως την περίπτωση που αναφέρω (επέκταση μπαλκονιού).

(Ειρήσθω εν παρόδω, ποιός μού έβαλε -1; Έθιξα κανέναν με το ποστ μου; Έγραψα κάτι κακό; Πείτε μου σάς παρακαλώ, για να διορθώσω στο μέλλον κάτι, αν έφταιξε. Ευχαριστώ πολύ.)

Link to comment
Share on other sites

MDF μην βαλεις γιατι αν μπει νερο την εκατσες...

 

Η μονη ενδεδειγμενη λυση ειναι αυτη που σου πα.

Το teak που λες δεν κανει γι αυτη την δουλεια...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.