Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτόνομο Φ/Β με ανεμογεννήτρια


el greco

Recommended Posts

θα ηθελα καποιοs συναδελφοs να μου πρωτινει καποιο φωτοβολταικο που να υποστιριζεται και απο ανεμογεννητρια.η εφαρμογη θα γινει σε ορεινο αγροκτημα.ο πελατηs μου ειπε που χρειαζεται 6kw εχει επισηs στην αποθηκη του 24 μπαταριεs 12v 150 ahr ηλεκτρολητικεs και θελω να μου πειτε αν μπορουν να χρεισιμοποιηθουν στο συστημα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν δίνεις αρκετά στοιχεία για να πάρεις σωστή απάντηση.

Πόση επιφάνεια χωρίς καθόλου σκίαση είναι διαθέσιμη για τα φωτοβολταϊκά;

Σε ποια περιοχή βρίσκεται; Το αιολικό και το ηλιακό δυναμικό διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο, κτλ.

Οι μπαταρίες είναι βαθιάς εκφόρτισης; Είναι καινούργιες ή μεταχειρισμένες;

Για πόσες ώρες θέλεις την μέγιστη ισχύ;

...

Link to comment
Share on other sites

πιθανότατα πρόκειται για μπαταρίες μολύβδου (αυτοκινήτου).... Αυτές έχουν το πρόβλημα ότι δεν αντέχουν τις "βαθιές" και "πολλές" εκφορτίσεις.... σε σχέση με τις μπαταρίες που προορίζονται για αυτόνομα... και είναι αρκετά πιο ακριβές... 

 

επίσης αν τις έχει καιρό.... ή εάν έχουν ημερομηνία παραγωγής άνω του έτους, χωρίς να έχουν μπει σε χρήση... τότε ήδη έχουν μπει σε στάδιο γήρανσης....

 

σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ρυθμιστής φόρτισης, ινβέρτερ αν έχει AC καταναλώσεις, φ/β και ίσως α/γ....

 

ωστόσω:

  1. τα 6kw τι είναι απαιτούμενη ισχύς ή απαιτούμενη ημερήσια ενέργεια kwh?
  2. πρόκειται για καταναλώσεις 365 ημέρες ή μερικές μέρες τον χρόνο? και αν ναι ποια εποχή?
  3. όπως είπε και ο sdim ηλιακό - αιολικό δυναμικό της περιοχής?
  4. πόσες μέρες απαιτεί αυτονομία χωρίς να παράγουν οι ΑΠΕ?
  5. υπάρχει γεννήτρια στην περίπτωση που δεν έχουν παραγωγή οι ΑΠΕ?
  6. τι φορτία θα μπουν?
  7. πόσα χρόνια θέλει να αντέξουν οι μπαταρίες?
  8. σίγουρα θα χρειαστεί και μελέτη... δεν γίνεται με πρόχειρους λογαριασμούς....

αυτά για αρχή...

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Τα βασικά δεδομένα για την διαστασιολόγηση είναι η μέγιστη ισχύς (6kW) και η μέση ημερήσια κατανάλωση (σε kWh).

Στην συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του σημείου και της εφαρμογής που πιθανόν να είναι καθοριστικές (π.χ. μονοφασικό - τριφασικό, χειμερινή και καλοκαιρινή κατανάλωση, ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό στο σημείο,μορφολογία της ευρύτερης περιοχής, κλπ.).

Τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να είναι η βασική πηγή καθώς έχουν σταθερή και προβλέψιμη απόδοση για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους ενώ η ανεμογεννήτρια είναι πολύ πιο απρόβλεπτη και ίσως να μην ενδείκνυται η εγκατάστασή της στο σημείο.

Το σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει εφεδρικό Η/Ζ το οποίο θα χρειαστεί περιστασιακά, ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο.

 

Οι υπάρχουσες μπαταρίες θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να είναι βαθιάς εκφόρτισης με αντοχή τουλάχιστον 500 - 600 κύκλων σε βάθος εκφόρτισης 80%. Λέγοντας "ηλεκτρολητικές" υποθέτω ότι εννοείς "ανοιχτού τύπου" που πρέπει να συμπληρώνεις απιονισμένο νερό.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω εκ των προτερων για τιs απαντησειs κατ αρχην του ειπα οτι θα χρειαστη μελετη και μου ειπαι να το ψαξουμε εγω βεβαια δεν εχω ασχολιθει με φωτ/κα παρα μονο με μικρα πανελ που με ενα pwm φορτωνο μικρεs μπαταριεs για συσκευεs gsm για απομακρισμενο ελενγο. υπαρχει μια γεννητρια 30 kva 230v δεν κοιταξα αν βγαζει 400 v αλλα αυτο το βρισκω. η μπαταριεs που εχει ειναι 12v αυτοκινητου δεν τιs ειχε εκει να δω αν ειναι κοντα στη ληξη τουs.ηλιοφανiα το κτημα εχει ολη τη μερα  δεν υπαρχει καθολου σκιαση. οσο αναφορα για την α/γ σχεδον συχνα υπαρχει αεραs xωριs να εχω κανει μετρησειs . ενδιαφερεται παντωs για μονοφασικο συστημα . η καταναλωσειs ειναι 3 μικρα τροχοσπιτα και εξωτερικοs φωτισμοs.θα ξανανεβω μετα στο βουνο και το βραδι θα δωσω και αλλα στοιχεια.

Link to comment
Share on other sites

Οι μπαταρίες αυτοκινήτου είναι εντελώς ακατάλληλες για τέτοια εφαρμογή ακόμη και αν είναι "φρέσκες" ή / και σε καλή κατάσταση.

 

Η γεννήτρια των 30kVA εκτιμώ ότι είναι τριφασική 230/400V. Εφόσον το σύστημα θα είναι μονοφασικό (κάτι που είναι σαφώς προτιμότερο για λόγους κόστους) το σωστότερο θα ήταν να αντικατασταθεί η γεννήτρια από μία μονοφασική. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα αλλαγής συνδεσμολογίας στο alternator ώστε να γίνει μονοφασικό με μικρή μείωση της ονομαστικής ισχύος. Μόνο ο κατασκευαστής / αντιπρόσωπος μπορεί αν πει αν γίνεται κάτι τέτοιο.

 

Η ανεμογεννήτρια για να είναι αποδοτική χρειάζεται δυνατός άνεμος με μεγάλη διάρκεια....το "απλό" και "δροσιστικό" αεράκι δεν φτάνει.

Link to comment
Share on other sites

σημερα πηρα τα βουνα χτεs δεν προλαβα. ξεκαθαρισα το θεμα του τι θελει να κανει.του ειπα ολα οσα ειπαμαι εδω.τελικα ειδα οτι η μπαταριεs που εχει ειναι αχρηστεs. η γεννητρια που ειναι ενσωματωμενη πανω σε ενα παλιο πυροσβεστικο οχυμα το οποιο ειναι αγορασμενο απο αγγλια κατασκευηs 1980 ειναι ακαταληλη για το κολπο μονο για το εργοταξιο.του ειπα οτι πρεπει να παρουμε μια καινουργια για να υποστηριζει το συστημα και μου ειπαι οκ!στο θεμα τωρα παμε απο την αρχη. στο κτημα υπαρχει ενα παλιο  πετρινο σπιτι  γυρο στα 55τμ το οποιο θα το επισκευασει οκ? εδω θελω να μου πητε τωρα θα εχει μεσα ψυγειο τv καταψυκτη microwave pc stereo satelite βραστηρα το μονο μεγαλο φορτιο ειναι το πλυντηριο. τα υπολυπα θα λειτουργουν με γκαζι.ειπαμε παραπανω οτι δεν εχω καθολου σκιαση στα πανελ και απολυτη ηλιοφανεια οταν δεν εχει συννεφια.ο αεραs ειναι σχεδον παντα παρων και το χειμωνα και το καλοκαιρι διοτι το κτημα ειναι σε φαραγγι  μικρο και ειναι στη δεξια πλευρα και εχει παντοτε ρευματα αερα.απο τιs πληροφoριεs αυτεs μπωρειται να βγαλεται καμια ακρη?η πειται μου κατι πουδεν ειπα για να σαs πω. tnx

Link to comment
Share on other sites

οι ανάγκες που περιγράφεις είναι περίπου οι τυπικές ανάγκες που έχει μία κατοικία που χρησιμοποιεί αέριο για μαγειρείο να ΖΝΧ.

Έστω ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση θα είναι της τάξης των 7 - 10kWh.

Η βάση του συστήματος θα πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος inverter-charger τουλάχιστον 3-4kW με δυνατότητα παραλληλισμού με όμοια μηχανήματα για μελλοντική επέκταση αν χρειαστεί.

Η συστοιχία των μπαταριών θα πρέπει να είναι 24V ή 48V με ικανότητα αποθήκευσης άνω των 20kWh. Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι τύπος με αντοχή άνω των 1000 κύκλων σε βάθος εκφόρτισης 80%.

Μία ποσότητα Φ/Β με ονομαστική ισχύ γύρω στα 2,5 - 3kWp θα είναι υπέρ-αρκετή για 7 - 9 μήνες ετησίως (τους θερινούς). Για τους υπόλοιπους θα χρειάζεται περιστασιακά την βοήθεια της γεννήτριάς του ανάλογα με την εκάστοτε κατανάλωση και ηλιοφάνεια.

Ο ρυθμιστής φόρτισης καλό είναι να είναι κάποιος καλός τύπος MPPT με δυνατότητες παραμετροποίησης ώστε να ρυθμιστεί βάσει των απαιτήσεων φόρτισης των μπαταριών.

Εφόσον δεν έχουμε άλλη ένδειξη για το αιολικό δυναμικό θεωρώ την ανεμογεννήτρια περιττή σε 1η φάση.

Τα παραπάνω είναι μία πολύ χονδρική διαστασιολόγηση που όμως μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο χρήστης τον τρόπο λειτουργίας και τους περιορισμούς / όρια του συστήματος ώστε να μην έχει παράλογες απαιτήσεις από αυτό.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

πολη καλη αναλυση μπραβο! τωρα πρεπει να μου πειτε που πρεπει να κοιταξω να προμηθευτω αυτα τα υλικα που θα χρειαστουμε για να δω και ποσο κοστιζουν. και το αλλο αν δεν τοποθετηθη τωρα η αν/γ ειναι δυνατον να τοποθετηθει μετα στο συστημα?cheers George.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.