Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ποιος είναι άραγε ο ρόλος των συνδικαλιστών του ΤΕΕ;


Panos_

Recommended Posts

Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λακωνίας τονίζει ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Η κρίση πλήττει κυρίως των κλάδο των Μηχανικών ενώ το ΤΕΕ υπερασπίζει συμφέροντα ομάδων…

 

Σε δημόσια καταγγελία ο Σύλλογος αναφέρει:

 

«Να λειτουργήσει επιτέλους το ΤΕΕ ως θεματοφύλακας των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των Μηχανικών, και όχι σαν συνεργάτης ΟΜΑΔΩΝ με ιδιαίτερα συμφέροντα

 

Η οικονομική κρίση που περνά η χώρα έχει πλήξει τον κλάδο των μηχανικών περισσότερο από κάθε άλλο, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην υποαπασχόληση και την ανεργία. Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με άλλους κλάδους, ο δικός μας περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, ως απλός θεατής των εξελίξεων. Μάλιστα, παρόλο που οι μηχανικοί θεωρούμαστε κλάδος ανάπτυξης δεν κατορθώσαμε να καταθέσουμε καμία ουσιαστική πρόταση για αναπτυξιακή διέξοδο της χώρας.

 

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο το ΤΕΕ εμφανίστηκε κατά πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση και διαχείριση της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας» διαχείρισης των δηλώσεων αυθαιρέτων. Ο ρόλος του ως επιστημονικός φορέας και σύμβουλος της πολιτείας πέρασε σε δεύτερη/τρίτη μοίρα και είναι χαρακτηριστικό πως οι ημερίδες που διοργανώθηκαν (και συνεχίζουν να διοργανώνονται) τα τελευταία χρόνια αφορούσαν τους νόμους των αυθαιρέτων (όπου δόθηκαν απαντήσεις σε «κρίσιμα» θέματα όπως αν τα BBQ είναι ή όχι αυθαίρετα κ.α.). Ακόμα και θέματα ασφάλειας των κατασκευών ξεπεράστηκαν με γραφειοκρατικό τρόπο/διαδικασίες, ενώ τα επιστημονικά πεδία της πολεοδομίας-χωροταξίας στη χώρα μας έχουν απαξιωθεί πλήρως και αντιμετωπίζονται πλέον μόνο ως ανεφάρμοστα και αντιαναπτυξιακά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

 

Πέραν των παραπάνω, παρατηρούνται πλέον τεράστια προβλήματα στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του ΤΕΕ. Χαρακτηριστικά, αυτή την περίοδο υπάρχει σε εξέλιξη «διαβούλευση» για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών. Έχει συσταθεί και επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου «να ανοίξει το κλειστό επάγγελμα» των μηχανικών. Στην επιτροπή εκπροσωπούμαστε δια του προέδρου του ΤΕΕ κ. Σπίρτζη. Πρόκειται για θέμα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσει χιλιάδες μηχανικούς στην έξοδο από το επάγγελμα και στην ανεργία, συναδέλφους που έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά και κόπους για την απόκτηση εξοπλισμού, λογισμικού και τεχνογνωσίας. Παρά το γεγονός, λοιπόν πως το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό δράμα, ουδείς γνωρίζει επίσημα τι γίνεται στην εν λόγω επιτροπή και τις σχετικές συναντήσεις.

 

Ουδείς γνωρίζει ποια είναι η θέση του ΤΕΕ και του εκπροσώπου του, διότι ο κ. Σπίρτζης ουδέποτε εμφανίστηκε να μιλήσει και να δεσμευτεί επίσημα για το θέμα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να ακούγονται φήμες ακόμα και για αναδρομική αφαίρεση επαγγελματικών δικαιωμάτων, γεγονός ξεκάθαρα αντισυνταγματικό, ειδικότητες να απαξιώνονται και να κατασυκοφαντούνται και το ΤΕΕ να σωπαίνει. Για ποιο λόγο δεν εμφανίζεται επιτέλους να μας ενημερώσει ο πρόεδρος όλων των μηχανικών κ. Σπίρτζης; Για ποιο λόγο ενεργεί εν κρυπτώ και παραβύστω; Θα πρέπει πλέον να ξέρει ότι η τακτική που ακολουθεί τον καθιστά υπεύθυνο για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στον τομέα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει τον εμπαιγμό και την παντελή έλλειψη σεβασμού απέναντι στους μηχανικούς, αποτελεί και η εκδήλωση της 13.10.2014 με τον τίτλο: «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης». Πέρα από το γεγονός πως ενημέρωσαν μόλις 2 ημέρες πριν για την εκδήλωση, τη διαφήμιζαν και με το παρακάτω κείμενο στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό φύλλο του ΤΕΕ: «…οι συστηματικές προσπάθειες του ΤΕΕ, σε θεσμικό, οργανωτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο, που αναπτύχθηκαν με πρωτοβουλίες των μελών της διοίκησης του ΤΕΕ και του προέδρου Χρήστου Σπίρτζη, αρχής γενομένης από τη θεσμοθέτηση της νέας διαδικασίας το 2011 και τη σύνδεσή της με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου, μετά από πολλά εμπόδια και προσαρμογές οδηγούνται πλέον σε τελικό αποτέλεσμα, ανοίγοντας νέα σελίδα στην διαδικασία έγκρισης και ελέγχου της δόμησης των κτιρίων, μεταξύ κράτους και πολίτη, με αναβαθμισμένο το νευραλγικό ρόλο των διπλωματούχων μηχανικών…»

 

Επιπλέον, στο θέμα του ασφαλιστικού και της αύξησης των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, που αποτελεί το άλλο φλέγον θέμα, το ΤΕΕ επέδειξε χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση ενώ ταυτόχρονα η διαχείριση του αποθεματικού του ταμείου γίνεται με προκλητικά αδιαφανείς, αντιδημοκρατικές διαδικασίες και μεθοδεύσεις. Αυτά συμβαίνουν μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία πολύ μεγάλο ποσοστό συναδέλφων αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του και ένα μέρος εξ αυτών καταφεύγει ακόμη και στη λύση της διαγραφής του από τα μητρώα του ΤΕΕ προκειμένου να αποφύγει τα χρέη.

 

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή ο κλάδος έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, απαιτούμε:

 

1. Επίσημη και αναλυτική ενημέρωση εντός προθεσμίας 10 ημερών για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

 

Συγκεκριμένα:

 

α. Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη διαβούλευση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών (Ν. 4254/14). Ποιες είναι οι θέσεις/στάση του κεντρικού ΤΕΕ και ποιος είναι ο ρόλος του προέδρου και εκπροσώπου του στην επιτροπή ανταγωνισμού;

β. Αναλυτική ενημέρωση για το ασφαλιστικό και για το θέμα των εισφορών. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής, εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ, για την ακύρωση των αυξήσεων;

γ. Αναλυτική ενημέρωση για το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ και τον οικονομικό προγραμματισμό/ στρατηγική σε σχέση με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις της τράπεζας Αττικής.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, αν αγνοηθούμε πάλι και δε μας δοθεί επαρκής ενημέρωση/ πληροφόρηση, απαιτούμε την ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ της Δ.Ε. του ΤΕΕ, διότι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και κινούνται εκτός των πλαισίων του καταστατικού του (δηλαδή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών του).

 

2. Την εξυγίανση του ΤΕΕ και τη στροφή του σε δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Να αγωνιστεί για την επανάκτηση του κύρους του κλάδου και να δώσει αναπτυξιακές κατευθύνσεις, βοηθώντας επί της ουσίας τη χώρα (και κατ’ επέκταση τα ίδια τα μέλη του) στην έξοδο από την κρίση και την παρακμή και να σταθεί αρωγός στον Έλληνα πολίτη, αναχαιτίζοντας τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού του επιπέδου.

 

Να λειτουργήσει επιτέλους το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, αλλά και ως θεματοφύλακας των επαγγελματικών δικαιωμάτων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, και όχι σαν συνεργάτης ΟΜΑΔΩΝ με ιδιαίτερα συμφέροντα, ούτε ως εκφραστής συντεχνιακών συμφερόντων ανάλογα με την επικρατούσα ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Ο κλάδος δεν αντέχει άλλα παιχνίδια προκειμένου ορισμένοι να παριστάνουν τους παράγοντες/ρυθμιστές, ώστε να αποκτήσουν νέα και αναβαθμισμένα «οφίτσια» εις βάρος όλου του κλάδου.

 

Στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε δεν είναι πλέον ανεκτές παρασκηνιακές ενέργειες και κομματικές/ συνδικαλιστικές πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Ο σημερινός αγώνας, είναι αγώνας επιβίωσης των μηχανικών. Συνεπώς ο πρόεδρος του ΤΕΕ αλλά και όλοι οι συνδιοικούντες πρέπει να είναι εκπρόσωποι όλων των μηχανικών και όχι μερικών κομματικών ή άλλων φίλων. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν.

 

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Τέρμα οι «πολιτικές ορθότητες» και ο δήθεν «πολιτικός πολιτισμός». Τα πράγματα θα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους».

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ωραια τα γραφει αλλα στις εκλογες οι μηχανικοι τι ψηφισαν?

Αν οι μηχανικοι ειναι τοσο ζωα οπως ο λαος που ψηφιζει τους ιδιους κ περιμενει διαφορετικο αποτελεσμα, τοτε τους αξιζει οτι παθαινουν.

 

Μεχρι τις επομενες εκλογες ας λουστουμε ολοι τις επιλογες των συναδελφων.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σουττττττ ησυχίαααααα.....

post-15892-0-86270700-1415088416_thumb.jpg

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οσο για τον Σπιρτζη.....ενταξει βγηκε για δευτερη φορα και προφανως τα εχει γραμμενα στα τετοια του,μιας και δεν θα ξαναειναι υποψηφιος.Τωρα ηρθε μαλλον η ωρα για την πολιτικη του σταδιοδρομια,να ειναι υποψηφιος βουλευτης δηλαδη. Καπου διαβασα οτι ειναι και ενθερμος υποστηρικτης της πολιτικης κινησης του ΓΑΠ. Ξερουμε απο που προερχεται βεβαια,αλλα μαλλον δεν τον εκαναν δεκτο στον ΣΥΡΙΖΑ ,που ειναι και της μοδας. Αφου λοιπον τον εφτυσαν απο εκει ειπε να ασχοληθει με τον νεο πολιτικο φορεα που θα συμβαλει στην αναγεννηση της χωρας (καπως ετσι δεν  τα λεει ο ΓΑΠ?). Τωρα ενα ατομο που στηριζει αυτη την κινηση, ποσο μπορει να βοηθησει τον πιο σφοδρα μαστιζομενο επαγγελματικο χωρο στη χωρα μας, ειναι αλλη ιστορια. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.