Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Σε υφιστάμενο πρατήριων υγρών καυσίμων, σε εκτός σχεδίου περιοχή με άδεια που εκδόθηκε το 2008, προσμετρούσαν στον συντελεστή κάλυψης και δόμησης τα στέγαστρα των αντλιών και οι δεξμενές LPG. Με τους νέους όρους δόμησης για τα πρατήρια (Ν.4070/12, αρθρο 114 παρ. 7), δεν προσμετρωνται στην δόμηση και στην καλυψη. Ο νόμος ισχύει και για τα υφιστάμενα κτίρια;

 

Στην προκειμένη περίπτωση θέλω να βγάλω άδεια προσθήκης και άδεια νομιμοποίησης για κατασκευές που έχω δηλώση στο Ν. 4178. Μπορώ να συντάξω το διάγραμμα κάλυψης με τα νεα δεδομένα ώστε τα μέτρα που θα αφαιρεθούν από τα στέγαστρα να χρησιμοποιηθούν για την προσθήκη νέου κτιρίου;

Edited by architect1976
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το ερώτημά σου δημιουργεί και άλλα παρόμοια ερωτήματα..Π.χ σε κτίριο με ΓΟΚ73 με στεγασμένες αυλές (οι μελλοντικοί ΗΧώροι)  που μετράγανε στη δόμηση (κάλυψη τότε) , αν πάμε να κάνουμε προσθήκη σήμερα , θα τους υπολογίσουμε σαν ΑΗΧ και θα κερδίσουμε τη δόμηση?

Θέλει συζήτηση το θέμα.Και αν συμβεί το αντίθετο και υπάρξει νεώτερη δυσμενέστερη διάταξη και εξαφάνιζε τους ΑΗΧ, θα τους μετράγαμε σε δόμηση σε μελλοντική προσθήκη ή θα προχωρούσαμε με τα δεδομένα της προηγούμενης αδειας??

Link to comment
Share on other sites

τι αφαιρείται από οικοδομικές άδειες προηγούμενων οικοδομικών κανονισμών προβλέπεται στο άρθρο 11 ΝΟΚ ( πχ κλιμακοστασια) επέκταση των διατάξεων σε άλλα δεν προβλέπεται ( πχ πετρόκτιστα, κλιμακοστάσια όταν δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης κλπ.) Αν έχεις δηλώσει τα στέγαστρα αυθαίρετα με το Ν4178 /13 τότε  έλεγξε αν μπορείς να τα νομιμοποιήσης με τις διατάξεις του ΝΟΚ και μπορείς να τα αφαιρέσεις 

Link to comment
Share on other sites

... επέκταση των διατάξεων σε άλλα δεν προβλέπεται ...

 

Αυτό δεν ισχύει ... προβλέπεται εδώ : άρθρο 23, υφιστάμενα

 

2.     Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Ειδικότερα :

α)  Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

β)  Χώροι των προαναφερθέντων κτισμάτων που δεν υπολογίζονταν κατά το χρόνο κατασκευής τους στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, δεν υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου.

γ)   Διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν στην κατασκευή στοιχείων που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν οριστεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος, όπως είναι οι εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), οι σοφίτες κ.ά., κατά την μελέτη της προσθήκης κατισχύουν των διατάξεων του εδαφίου α’ του παρόντος άρθρου.

Link to comment
Share on other sites

σωστά kan62  αλλά για τα στέγαστρα πρατηρίων αυτό δεν ισχύει .

Ο φίλος μας μάλλον θα πρέπει να ελέγξει γιατί μέτρησαν στηνι δόμηση σε άδεια του 2008 όταν είναι κατασκευές του άρθρου 17 παρ. 5 ΓΟΚ  και δεν προσμετρούν στην δόμηση Α7 παρ. Β ια  αν θυμάμαι καλά, καλό είναι να το συζητήση με την αρμόδια ΥΔΟΜ

Link to comment
Share on other sites

Απάντησα σε αυτό που είπες γενικά ...

Ειδικά για την ερώτηση του συναδέλφου,

εφόσον η άδεια είναι του 2008, να ελεγχθεί το πιθανότερο δηλ. αν πρόκειται περί απλού λάθους της άδειας.

Τα στέγαστρα και οι δεξαμενές δεν μέτραγαν ήδη από την τροποποίηση ΓΟΚ2000.

Αν είναι έτσι, απλά διορθώνεται τώρα με την προσθήκη ... γενικά δεν συμφωνώ με τις συχνές ερωτήσεις σε ΥΔΟΜ που πολλές φορές αποδεικνύονται αναρμόδιες ...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ευχαριστώ, μέσα απο τις απαντήσεις σας βρήκα την άκρη. Επίσης βρήκα αυτήν την ανάρτηση απο τον συνάδελφο Geodel79 (Δημοσίευση 10 Ιούνιος 2010), για το ότι δεν προσμετρούν τα στέγστρα στο Σ.Δ. για εκτός σχεδίου.

 

Εγγρ-15549/6-6-05 (ΔΟΚΚ) Εγγρ-15549/05
Διευκρινίσεις σχετικά με τους όρους δόμησης δεξαμενών υγρών καυσίμων σε πρατήρια
@ΚΕΙΜΕΝΟ
Σε απάντηση των (α) και (β) σχετικών εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι από τον συνδυασμό των Αρθ-7 , Αρθ-8 και Αρθ-17 του ΓΟΚ/85 όπως ισχύει, προκύπτουν τα εξής:
1. Οι υπόγειες δεξαμενές καυσίμων προσμετρώνται στην κάλυψη και όχι στον ΣΔ των οικοπέδων ή γηπέδων, ενώ τα στέγαστρά τους προσμετρώνται στην κάλυψη σε κάθε περίπτωση και μόνο στον ΣΔ στις εντός σχεδίου περιοχές.
2. Οι αποστάσεις των ανωτέρω κατασκευών (δεξαμενές, στέγαστρα) ορίζονται σε απόσταση Δ από τα όρια των οικοπέδων εκτός προκηπίου, ενώ στις εκτός σχεδίου περιοχές και οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο ορίζονται σύμφωνα με την έγκριση του αρμόδιου φορέα τους.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΚΚ
ΤΜΗΜΑ Α
@ΣΧΕΤ-ΝΟΜ
α) Εγγρ-545/05 ΔΙΠΕΧΩ Κρήτης
β) το Εγγρ-950/05 της Δ/νσης Πολεοδομικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου
@ΣΥΝ-ΛΕΞ.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.