Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα οχτώ «αγκάθια» της Εγνατίας Οδού


Engineer

Recommended Posts

Οχτώ «καυτά» ζητήματα για την πορεία μιας σειράς έργων υπερτοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αναλάβει η «Εγνατία Οδός ΑΕ» σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έθιξε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκε την εταιρία.

 

Η αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους κ.κ. Γιάννη Μαγκριώτη, Χρόνη Μακρίδη και Γιάννη Κυανίδη, είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση του τοπικού ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ».

 

«Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της», αναφέρουν.

 

Πάντως, παρά τα θετικά για το ρόλο της εταιρείας, αλλά και για την πορεία της, η αντιπροσωπεία θίγει οχτώ ζητήματα στα οποία θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα.

Καθυστερήσεις

 

Το πρώτο είναι οι καθυστερήσεις. «Έχουν υπάρξει αρκετές υπερβάσεις στα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων που είναι σε εξέλιξη. Κύριες αιτίες είναι οι καθυστερήσεις των δικαστικών αποφάσεων για τις απαλλοτριώσεις, τα οικονομικά προβλήματα των αναδόχων και η χρηματοδότηση των έργων», επισημαίνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ.

 

Μάλιστα προειδοποιεί ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι στα έργα πρέπει να φροντίσουν να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015, γιατί διαφορετικά θα έχουν μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης. Τα θέματα αυτά πρέπει ιδιαίτερα να προσέξει η κυβέρνηση».

 

Περιφερειακοί δρόμοι

 

Σημαντικές καθυστερήσεις βλέπει η αντιπροσωπεία και σε μια σειρά από μελέτες ώστε να γίνουν προγραμματισμένα έργα.

 

Τα παραδείγματα αφορούν στους περιφερειακούς δρόμους της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ξάνθης και των Σερρών. «Αυτό σημαίνει και αδυναμία χρηματοδότησης για την κατασκευή τους τα επόμενα χρόνια», επισημαίνουν.

 

Ο Ε61

 

Για τον αυτοκινητόδρομο Σερρών – Δράμας – Καβάλας (Ε61) τονίζουν ότι το μόνο τμήμα που μελετάται είναι μεταξύ Δράμας και Καβάλας. Για το υπόλοιπο τμήμα υπογραμμίζουν ότι, «δεν έχει καμιά ουσιαστική πρόοδο και φυσικά καμιά προοπτική χρηματοδότησης για την κατασκευή του στο προσεχές μέλλον».

 

Κάθετος προς Προμαχώνα

 

Η αντιπροσωπεία τονίζει την ανάγκη να επιταχυνθεί η κατασκευή του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκης – Σερρών – Προμαχώνα, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, επειδή και σε αυτήν την περίπτωση θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης.

 

Κάθετοι άξονες

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους άλλους εναπομείναντες κάθετους άξονες της Εγνατίας, δηλαδή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Καστοριά – Κρυσταλοπηγή, όπου ενδεχόμενη μη ολοκλήρωσή τους εντός του επόμενου έτους θα σημάνει προβλήματα στη χρηματοδότησή τους, ενώ θετικές χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις για τον άξονα Φλώρινα – Νίκη, όπου εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Θεσσαλονίκη - Έδεσσα

 

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, λέει η αντιπροσωπεία, ότι θα πρέπει να είναι η άμεση δημοπράτηση και χρηματοδότηση των τμημάτων του άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, που ακόμη δεν έχουν ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης, ούτε διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

 

Χαλκιδική

 

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούν επίσης σε δύο σημαντικά οδικά έργα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Χαλκιδική. Πρόκειται για το τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα και το τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια. Και στα δυο τμήματα υπήρξαν εξελίξεις προσφάτως, πλην όμως οι μεγάλες καθυστερήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή υλοποίησή τους και την ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

 

Δυτική περιφερειακή Θεσσαλονίκης

 

Για τους ανισόπεδους κόμβους στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όμως διαπιστώνει ότι «υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα για να μην δημιουργήσουν εμπόδια στην κατασκευή του έργου, μέχρι το τέλος του 2015»

 

Πηγή: http://www.voria.gr/...play&sid=199940

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.