Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χάρτης Ποδηλατικών Υποδομών Αττικής


Engineer

Recommended Posts

Η ιδέα προέκυψε από μια άλυτη απορία. «Πού μπορεί κανείς να κάνει ποδήλατο στην Αττική χωρίς να κινδυνεύει;». Η αδυναμία να δοθεί μια απάντηση στο απλό ερώτημα προβλημάτισε τον Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, δρα συγκοινωνιολόγο μηχανικό. Και έτσι αποφάσισε να φτιάξει μια πλατφόρμα -το επιστημονικό του πεδίο είναι συναφές- στην οποία να καταγράφεται αναλυτικά το σύνολο των ποδηλατόδρομων της Αττικής. «Οταν ρωτήθηκα από φίλο πού μπορεί να βρει ποδηλατόδρομους, κατάλαβα ότι δεν αποτελούσε μόνο δική μου απορία, οπότε δεν αρκούσε να τους καταγράψω, έπρεπε να βρω έναν τρόπο να παράσχω την πληροφορία στο κοινό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αθανασόπουλος.

 

«Εχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα για να κατασκευάσουμε 55 χλμ. ποδηλατόδρομων στην Αττική, αλλά παραβλέψαμε ότι αυτοί πρέπει να συντηρούνται», σχολιάζει ο κ. Αθανασόπουλος. Απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός των ποδηλατόδρομων, καθώς στην πλειονότητά τους δεν οδηγούν κάπου συγκεκριμένα, ενώ δεν συνδέονται μεταξύ τους. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός, όπως επισημαίνει ο κ. Αθανασόπουλος, ότι οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάστηκαν -με κονδύλια κυρίως ευρωπαϊκά- από τους δήμους, με αποτέλεσμα να έχουν τοπική αναφορά. «Για παράδειγμα, ο ποδηλατόδρομος του Γέρακα συνδέει το δημαρχείο με το γήπεδο», περιγράφει ο κ. Αθανασόπουλος, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια τυφλή διαδρομή. Ο ποδηλατόδρομος αυτός (1,2 χλμ.) αποτελείται από τον βόρειο (της Αττικής Οδού) ποδηλατόδρομο Γέρακα (μέχρι το Κολυμβητήριο) μήκους 0,5 χλμ. και τον νότιο (της Αττικής Οδού) ποδηλατόδρομο Γέρακα (μέχρι δημαρχείο) μήκους 0,7 χλμ.

 

Posted Image

 

Εκτεταμένα δίκτυα

 

Κάποιοι δήμοι διαθέτουν πιο εκτεταμένα δίκτυα, όπως αυτός της Κηφισιάς (13,3 χλμ.), όπου όμως παρατηρούνται σημαντικά κενά στις διασταυρώσεις τους, ενώ απουσιάζει η σήμανση. Το δίκτυο της Κηφισιάς αποτελείται από τον ποδηλατόδρομο Κηφισιάς - Μελισσίων (2,7 χλμ.), Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας (2,0 χλμ.), Νέας Ερυθραίας - Εκάλης (7,1 χλμ.), τη διακλάδωση Λυκείου (0,2 χλμ.), τον ποδηλατόδρομο Σεβδικίου (0,8 χλμ.) και Ακρίτα (0,5 χλμ.).

 

Ο ποδηλατόδρομος του Χαλανδρίου (5,1 χλμ.), από την άλλη, είναι ένα καλό παράδειγμα δικτύου με συγκοινωνιακή λογική. Αποτελείται από τον ποδηλατόδρομο κέντρο - ρέμα Χαλανδρίου -Ολύμπου - σταθμός Πεντέλης - Αττική Οδός (3,1 χλμ.), τον ποδηλατόδρομο σταθμού Χαλανδρίου - Ολύμπου (0,4 χλμ.) και Μεταμορφώσεως - σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας (1,6 χλμ.). Συνδέει την πλατεία Δουκ. Πλακεντίας με το κέντρο του Χαλανδρίου, ωστόσο η απουσία σήμανσης δεν καθοδηγεί τον ποδηλάτη, που δεν έχει τρόπο να γνωρίζει πού οδηγεί ο ποδηλατόδρομος.

 

Οσο οι ποδηλατόδρομοι δεν οδηγούν κάπου συγκεκριμένα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να ενωθούν όλοι οι ποδηλατόδρομοι της Αττικής και να ακολουθούν μητροπολιτικές και όχι τοπικές πορείες, είναι περιορισμένες, υποστηρίζει ο κ. Αθανασόπουλος. «Ενας ποδηλάτης θα άλλαζε πορεία προσθέτοντας χιλιόμετρα στη διαδρομή του εάν ήξερε ότι θα κινηθεί σε ασφαλές δίκτυο που δεν διακόπτεται και δεν έχει εμπόδια», εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος. Το να κατέβει ο ποδηλάτης από το όχημά του για να υπερπηδήσει εμπόδια είναι ασύμφορο σε χρόνο, άνεση και ασφάλεια. Εάν δεν εισέλθει στον ποδηλατόδρομο ο χρήστης μέσω της ράμπας εισόδου, δεν θα μπει στη συνέχεια της διαδρομής. Αρα, κρίνεται επιβεβλημένη η αστυνόμευσή τους, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια στις εισόδους τους, όπως σταθμευμένα αυτοκίνητα.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στους δήμους όπου λειτουργεί σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, τα περισσότερα ποδήλατα έχουν ξεφούσκωτα λάστιχα, ενώ δεν υπάρχει κάποιο σημείο όπου μπορεί κανείς να βάλει αέρα. «Ουσιαστικά αχρηστεύεται όλο το σύστημα, καθώς το ποδήλατο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί», περιγράφει ο κ. Αθανασόπουλος, εξηγώντας ότι θα πρέπει «να φροντίζουμε και να συντηρούμε τα έργα που κάνουμε, αλλιώς είναι σαν να μην έγιναν».

 

Η εφαρμογή την οποία δημιούργησε ο κ. Αθανασόπουλος βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ (www.smu.gr) και σε ιστοσελίδες ποδηλατών. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το είδος του ποδηλατόδρομου, το υλικό του εδάφους και το μήκος του.

 

Δείτε τον χάρτη: https://www.google.c...pU.kg-6vYOKcX0s

 

Πηγή: http://www.kathimeri...e-mia-platforma

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.