Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βοήθεια για τρόπο θέρμανσης


manos_ir

Recommended Posts

Χαιρετώ τους συνάδελφους ,
ο χειμώνας φτάνει σιγά σιγά και στην τροπική κρητη ,
και δημιουργούνται ανάγκες θέρμανσης ,

διαθέτω ένα χώρο ~100 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση (σώματα σε κάθε δωμάτιο)
αλλά δεν διαθέτω θέρμανση ...
ο χώρος αποτελείται απο 4 κύρια δωμάτια (2 γραφεία , 1 σαλόνι , ένα Υ/δ ) τα οποία απομονώνουν (την μέρα μπορώ να απομονώσω το Υ/Δ απο την ψύξη/θέρμανση)  .
ο λέβητας είναι προπολεμικός και παροπλισμένος ,
ο χώρος ειναι του '55 , που συνεπάγεται απουσία μόνωσης (θερμό-υδρο) παντελώς ...
χρειάζομαι μια λύση ψύξη και μια για θέρμανση.
Αυτη τη στιγμή διαθέτω ενα a/c midea 18.000 , απλής τεχνολογίας και μόνο (ανεπαρκές για ψύξη/θέρμανση)  .

 

Drawing2_Model.jpg

Σκεφτόμουν την τοποθέτηση άμεσα ενός κλιματιστικού inverter ~24.000 btu στο κεντρικό χολ (ακριβώς στο κέντρο του σπιτιού) , για να καλύψει ΑΜΕΣΑ τις ανάγκες θέρμανσης (λειτουργώντας το midea μόνο ΑΝ χρειαστεί)
τα προβλήματα :
Α) Τα 24αρια inverter είναι αρκετά ακριβά , στην καλύτερη περίπτωση να πάρω ενα ΤΟΥΟΤΟΜΙ 24αρι στα ~850 ευρω,
Β) ανακάλυψα κάτι γερμανικά(makro) , με 328 12αρια , αναρωτιεμαι η τοποθέτηση 2*12 ειναι δυσμενέστερη απο 1*24 ( αν υποθέσουμε για χάρη του προβλήματος οτι SCOP & SEER είναι ίδια στα μηχανήματα )
Γ) Εναλλακτικά η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας , για την κάλυψη (μέσο των σωμάτων άμεσα) της ανάγκης σε θέρμανση , και το καλοκαίρι να προβώ σε αντικατάσταση των σωμάτων με fan coil για την κάλυψη της ψύξης. ( τι αναγκη σε kw αντλίας έχω ; , και πόσο ~κοστίζει ενα fan coil ; )

Δ) Τοποθέτηση ενος 24 ιnverter σε συνδιασμο με μια σόμπα (εσωτερικού χώρου) πελλετ , η οποία θα συνδεθεί στα σώματα .

ψάχνω μια οικονομική λύση , που θα έχει και χαμηλή κατανάλωση .
Με χαρά να ακούσω τα σχόλια σας στο πρόβλημα μου .
Ναι σκοπεύω άμεσα (next season)  να λύσω το πρόβλημα της μόνωσης τουλάχιστον στο δώμα.

post-32858-0-35812300-1415801943_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Α. Είναι μια καλή λύση που θα την επέλεγα και εγώ.

Β. Έχω επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των midea, αλλά θεωρητικώς πάντα αν τοποθετήσεις 2χ12 με ίδια EER/COP και τα βάλεις σε διαφορετικό μέρος του χώρου η θέρμανση θα είναι περισσότερο ομοιόμορφη και πιθανόν ταχύτερη από οτι μόνο με ένα 24αρι κλιματιστικό. Το μόνο που επιβαρύνεσαι επιπλέον είναι το κόστος τοποθέτησεις 2ου κλιματιστικού, αποτελεί και αυτό καλή λύση.

Γ. Πολύ ακριβή λύση, οι αντλίες θερμότητας ουσιαστικά είναι κλιματιστικά αλλά θα έχει και ακριβότερο κόστος και κόστος εγκατάστασης σωληνώσεων κτλ. Επίσης στην περίπτωση που βάλεις A/Θ θα γίνει μελέτη θερμικών απωλειών του χώρου και σίγουρα θα βγούν πάνω από 24000 BTU. Για σπίτι του 55 χωρίς νέα κουφώματα και μόνωση, βάλε απώλειες τουλάχιστον 150W/m^2 και λίγες λέω.

Δ. Αν είναι να βάλεις σόμπα πέλλετ απλά να λειτουργεί βοηθητικά με το κλιματιστικό χωρίς να συνδεθεί στα σώματα είναι καλή λύση, αν είναι να μπει στα σώματα άστο καλύτερα, θα πληρώσεις υδραυλικούς για την σύνδεση με τα σώματα και εργάτες να ανοίξουν την τρύπα για το μπουρί, επίσης για να λειτουργήσουν ικανοποητικά τα σώματα θα πρέπει να προσδώσεις μέσω της σόμπας σχεδόν ίδια θερμική ισχύ με αυτή που έδινε ο λέβητας, αλλιώς αντι να έχεις νερό στους 70-80 βαθμούς θα έχεις στους 50-60 και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ pellet.

 

Αφου λες οτι θα φροντίσεις μελλοντικά την θερμομόνωση, κοίταξε τις λύσεις Α, Β.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με τον τρόπο που πας να κάνεις την δουλειά σου, θα εξοικονομήσεις το κόστος της μελέτης ενός μηχανολόγου και θα τα πληρώσεις ίσως διπλά και τριπλά, αρχικά στον έμπορο που θα σου πουλήσει ότι έχει και ακολούθως στη ΔΕΗ ή στα ΕΛΠΕ ή στον pelletέμπορα.

Link to comment
Share on other sites

Σόμπα πέλλετ με επικουρικά τα κλιματιστικά για θέρμανση.Εάν αποφασίσεις να πας σε κλιματιστικά μπορείς να κοιτάξεις λύσεις τύπου 1 εξωτερική μονάδα με 2 ή περισσότερες εσωτερικές.Για θέρμανση θα πρότεινα πάντως σόμπα λόγω της καλύτερης ποιότητας θέρμανσης που προσφέρει καθώς τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον αέρα.Υπάρχουν και κλιματιστικα που παρέχουν την επιλογή εισαγωγής νωπού αέρα που ρυθμίζεις και την υγρασία αλλά είναι εξωπραγματικά ακριβά

 

 

Όσο για τις ερωτήσεις του τύπου πόσα kw χρειάζομαι κτλ δεν θα μπω στην διαδικασία να απαντήσω,καταλαβαίνεις έτσι;Χρειάζεσαι μελέτη

Edited by project.breeze
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τα μικρότερα μοντέλα έχουν καλύτερο EER και COP, αν δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή από το ένα προτείνω να βάλεις δύο.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.