Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μετροπέας Υδρογόνου σε Φυσικό αέριο


ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΣ

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Αναζητώ σχετική βιβλιογραφία ή ακόμα καλύτερα προϊόντος, για την μετατροπή Υδρογόνου (Η2), προερχόμενου από ηλεκτρόλυση, σε  φυσικό αέριο (NG) με την πρόσμιξη ατμοσφαιρικού CO2 και Ν.

 

Βρίσκω εκτενή βιβλιογραφία για το αντίθετο, δηλαδή παρασκεύη υδρογόνου από Φυσικό αέριο.

 

Ο στόχος είναι η ασφαλής αποθήκευση του H2 και η χρήση του σαν NG με τις υπάρχουσες δομές.

Γενικά, με την κάθετη πτώση του κόστους των Φ/Β και ανεμογεννητριών, το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης της ηλεκτρόλυσης

δεν είναι απαγορευτικό, για έναν Βαθμό απόδοσης στο 60%.

 

Ευχαριστώ

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τι σχεση πρακτικα εχει το υδρογονο με το φυσικο αεριο?

Τα φωτοβολταικα ειναι σημεια των καιρων, το υδρογονο ειναι παλια ιστορια σε σχεση με αυτα, πως τα ''παντρευουν΄΄ τετοια ασχετα πραγματα μεταξυ τους και πειθεστε δε μπορω να το καταλαβω.. 

Link to comment
Share on other sites

Το υδρογόνο είναι υποπροϊόν του φυσικού αέριου, με βάση της παρακάτω αντίδραση του κύριως συστατικού του, μεθανιου,  σε θερμοκρασίες 800 oC.

CH4 + H2O → CO + 3 H2

 

Αυτό που θέλουμε είναι να αντιστρέψουμε την εξίσωση, να χρησιμοποιήσουμε το ατμοσφαιρικό CO2 και να δώσουμε

τα υδρογόνα στον άνθρακα ώστε να δημιουργήσουμε τον υδρογονάθρακα μας.

 

Το Υδρογόνο παράγεται μέσω ηλεκτρολύσης λόγω οικονομικών Φ/Β και ανεμογεννητριών εξαιρετικά οικονομικά.

Εξαιρετικά κοστοβόρα είναι η αποθήκευση του. Ενώ σαν Φυσικό Αέριο, ή σαν μεθάνιο, η αναφλεκτικότητα του μετριάζεται, και η υπάρχων δομή

είναι πλήρως αξιοποιήσιμη.

 

Αν δεν καταλάβαινουμε κάτι, καλό θα είναι να μην κάνουμε κριτική χωρίς νοήμα.

 

Ευχαριστώ

Edited by ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Μα τι θα πει.. παραγεται φθηνα το ηλεκρικο ρευμα, μπορεις να μου το εξηγησεις αυτο σ εμενα τον αδαη? και κυριως να μου εξηγησεις γιατι να μην πουλησεις το φθηνο ρευμα σου στη ΔΕΗ? Η οποια ΔΕΗ και στην τιμη που πουλαει να στο αγορασει τοτε ηρθε στα ισια το πραμα, δηλαδη.. Δεν υπαρχει μια φθηνη και αλλη μια ακριβη ενεργεια! Η να το ρωτησω αλλιως.. θα χρησιμοποιησεις φθηνη ενεργεια για να παραγεις ποιο φθηνη? Αρκεσου στην φθηνη (που δεν υπαρχει). Ξερω αγαπητε και πως παραγεται και τ ογκο του και το μικροτατο βαρος-μαζα του και εξ αυτων ξερω και την δυσκολια στην συμπηκνωση-αποθηκευση του.

Πχ η γλυκοζη (αυτη η κλασικη που βαζουν στα γλυκα) εχει τριπλασιες θερμιδες απο την ζαχαρη, αλλα κ ευθεως αναλογα τριπλασια τιμη.

Link to comment
Share on other sites

Η ενέργεια από τις ΑΠΕ δυστυχώς δεν μπορεί να είναι πλήρη απορροφήσιμη από το δίκτυο λόγω καιρικών μεταβολών και την συμπεριφορά κατανάλωσης, δηλαδή

η μέγιστη κατανάλωση δεν σύμπιμπτει σχεδόν πάντα με την μέγιστη ηλιοφάνεια και με την μέγιστη παραγωγη ενέργειας από τα αιολικά.

 

Οπότε αναγκαστικά δημιουργείται η ανάγκη αποθήκευσης ενέργειας. Η υπάρχων τεχνολογία συσσωρευτών, δηλ μπαταριών, είναι ακριβή, και διπλασιἀζει στην καλύτερη το κόστος της επένδυσης.

Γι αυτό δημιουργείται η ανάγκη της αποθήκευσης σε καύσιμο υλικό, τηρούντων πάντα το οικονομικών αναλογιών.

 

Τα κόστης της ΔΕΗ από λιγνιτοπαραγωγή είναι στα 0,05Ευρώ/KWh, με υψηλό βαθμό επιχορήγησης εξόρυξης, μεταλευτικής δραστηριότητας και μονάδων.

Ενώ από τις γεννήτριες πετρελαίου άνω των 0,11Ευρώ/KWh, με υψηλό βαθμό επιχορήγησης πάγιου εξοπλισμού.

Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα πρόστιμα από τις εκπομπές διοξείδιου του άνθρακα, τώρα στα 0,03/Kwh, ενώ το 2008 ήταν στα 0,35 Ευρώ/KWh.

Στον τελικό καταναλωτή φθάνει βέβαια η τιμή του 0,08 κατά μέσο όρο, μια τεχνητή τιμή για μείωση των κοινωνικών εντάσεων.

 

Πλέων τώρα τα Φ/Β σε μεγάλες μονάδες, χωρίς ουδεμία επιχορήγηση παράγουν το ρεύμα στα 0,03 Ευρώ/KWh και τα αιολικά στο 0,04 Ευρώ/KWh.

Το κύριο πρόβλημα της ανισοκατανομής μεταξύ παραγωγής καταναλωσης, ειδικά στα αιολικά, απαιτεί την υπάρξη σταθμών εφεδρείας για εξισορρόπηση δικτύου, 

δήλαδη διπλασιασμό τουλάχιστον του πραγμάτικου κόστους. Αυτή είναι και η απάντηση στο ερώτημα σου.

 

Αν συνυπολογίσουμε στην κατανάλωση ενέργειας την χρήση καύσιμου στις μεταφορές οχημάτων, με την βενζίνη και το πετρέλαιο στο 1,6Ευρώ/lt και στο 1,3Ευρώ/lt,  ερχόμαστε σε μια μέση χονδρική αναγωγή σε κόστος του 0,20 & 0,16 Ευρώ/KWh ( μέση ισχύς οχηματος 60KW).

Η τιμή αυτή αφήνει πολλά περιθώρια για χρήση τεχνολογιών ηλεκτρόλυσης με ενέργεια από ΑΠΕ προς δημιουργία επικερδών επιχειρήσεων χρησιμοποιώντας

σαν πρωτεύον υλικό το νερό, θαλασσίνο προτιμότερο γι αυτό και ο βαθμός απόδοσης ηλεκτρόλυσης στο 60%, και ατμοσφαιρικών αερίων.

Link to comment
Share on other sites

@Στελιος1

Το ρεύμα αποθηκεύεται; Τα φ/β παράγουν νύχτα; Έχεις σταθερή παραγωγή ρεύματος από τις α/γ σε όλη τη διάρκεια του έτους; Υπάρχει ανάγκη λοιπόν για την αποθήκευση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας για χρήση σε πρώτη ζήτηση. Η λύση που προτείνει ο συνάδελφος είναι άκρως ενδιαφέρουσα και μπορεί να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή. Αντί να κριτικάρεις λοιπόν άσκοπα προσπάθησε να συνεισφέρεις γόνιμα.

Link to comment
Share on other sites

stayros 

Εως ωτου κριτικαρα εγω ΄΄ασκοπα΄΄ βγαζει κανεις νοημα στο τι σκεφτεται να κανει?

Μετα εξηγησε και καταλαβα (και μαζι μ εμενα κ εσυ νομιζω.. μετα καταλαβες). Δεν υπαρχει ασκοπη κριτικη και δεν ηταν καν κριτικη, εσυ βαφτισες ετσι τις χρησιμοτατες για ολους αποριες μου.

Φυσικα εγω πλεον δεν μπορω να συνεισφερω, μπορω να διαβαζω και να μαθαινω ομως.

Link to comment
Share on other sites

- πως τα ''παντρευουν΄΄ τετοια ασχετα πραγματα μεταξυ τους και πειθεστε δε μπορω να το καταλαβω.. 

 

-Μα τι θα πει.. παραγεται φθηνα το ηλεκρικο ρευμα, μπορεις να μου το εξηγησεις αυτο σ εμενα τον αδαη? και κυριως να μου εξηγησεις γιατι να μην πουλησεις το φθηνο ρευμα σου στη ΔΕΗ?

 

Αυτές ήταν οι χρησιμότατες απορίες σου; Τι σχέση έχουν με την αποθήκευση υδρογόνου ως NG που ζητείται από το 1ο post;

 

Όσο για μένα κατάλαβα τι ζητούσε εξ αρχής. Απλά δεν είχα τις γνώσεις να απαντήσω και παρακολουθώ το θέμα για να τις αποκτήσω. Αλλά στο μεταξύ χαλάμε την ενδιαφέρουσα δημοσίευση του συνάδελφου. Αν θες να μου πεις κάτι στείλε pm...

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Έχω βρει μία εργασία στο scopus που νομίζω πως μπορεί να σε βοηθήσει έως ένα βαθμό.Έχει τίτλο: "Renewable energy storage system via coal hydrogasification with co-production of electricity and synthetic natural gas"

Αν δεν έχεις πρόσβαση στο scopus μπορώ να στην στείλω.Θα το ψάξω περισσότερο γιατί φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα.Νομίζω πως στην περίπτωση για την οποία συζητάμε είναι πιο ταιριαστός ο όρος SYNGAS που αναφέρεται στην εργασία καθώς το παράγωγο αέριο είναι συνθετικό

 

 

 

Υ.Γ Το συγκεκριμένο μιλάει για την αεριοποίηση του άνθρακα σε περιβάλλον πλούσιο σε υδρογόνο το οποίο παράγεται με ηλεκτρόλυση μέσω ενέργειας προερχόμενης από ΑΠ.Είναι πολύ κοντά σε αυτό που ψάχνεις αλλά όχι ακριβώς αυτό,είναι εναλλακτικός τρόπος "αποθήκευσης" της ενέργειας προερχόμενης από ΑΠ

 

Y.Γ 2 Βρήκα και ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία με τίτλο:"High-temperature coelectrolysis of carbon dioxide and steam for the production of syngas; equilibrium model and single-cell tests"

Edited by project.breeze
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.