Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης σε ρυθμισμένους χώρους βάση ν.4178/2013


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι .

Σε μεγάλο κτίριο εμβαδού κατόψεως 250 τμ 6 ορόφων , που έχει κτιστεί το 1958 και σήμερα έχει μειωθεί στους ΌΔ το ύψος , έχουν γίνει τακτοποιήσεις με τον 4178 , για υπερβάσεις δόμησης σε διάφορους ορόφους , έχει εκδοθεί άδεια ανακαίνισης και στατικής στήριξης η οποία είναι ακόμα σε ισχύ .

Το κτίριο από την αρχή ήταν καταστήματα και γραφεία , δηλαδή ειδικό κτίριο κατά τον ΓΟΚ/55 . Στο δώμα του κτιρίου πριν το 2002 σε επέκταση της απόληξης και του νομίμου κλειστού χώρου του δώματος , κατασκευάστηκε αυθαίρετος χώρος εμβαδού 38 τμ , δηλαδή πολύ μικρός σε σχέση με την κάτοψη των ορόφων και το σύνολο του κτιρίου , ο οποίος και τακτοποιήθηκε με την συγκεντρωτική δήλωση και φαίνεται στην άδεια του 2015 .

Ο χώρος αυτός έχει κεκλιμένη στέγη , είναι με κοιλοδοκούς και το εσωτερικό ύψος είναι 2,40 έως 2,70 . Είναι χαρακτηρισμένος ως ΥΔΚΧ και έχει χρήση Υπηρεσίες .

Οι ιδιοκτήτες θέλουν  να μετατρέψουν αυτό τον χώρο σε ΚΥΕ , όπου οι χώροι των τουαλετών θα είναι στο νόμιμο δώμα και στο αυθαίρετο κομμάτι θα υπάρχει ένας πάγκος και περίπου 15-20 θέσεις καθήμενων πελατών  .

Επειδή έχουμε πει πολλά και για τον κτιριοδομικό και για το πόσο θεωρούνται χώροι συγκέντρωσης κοινού τόσο μικροί χώροι , θα ήθελα την άποψη σας για το αν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης , αν και όπως είπαμε είναι ήδη υπηρεσίες , αλλά προφανώς δεν είναι ΚΥΕ .

Ως προς την χρήση είναι επιτρεπόμενη στην περιοχή και στον όροφο .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας. Αυθαίρετη μικρή μονόχωρη κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή και εντός της απαγορευτικής απόστασης των 15 μ. (εφάπτεται με το όριο προς το γειτονικό γεωτεμάχιο) έχει ρυθμιστεί. Μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης σε επαγγελματικό χώρο (σιδεράδικο);

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα σε όλους, 

Σε κτίριο εντός σχεδίου με οικ.άδεια του 77 έχει κατασκευαστεί αυθαίρετη αποθήκη στον Γ Όροφο 70τμ.

Ο χώρος έχει υπαχθεί στον ν.4178 ως κατ.2, χρήση αποθήκης και χρεώση επιφάνειας κ.χ. λόγω μεγέθους και στάθμης ορόφου. Σήμερα θέλω να βγάλω οικ.άδεια για ριζική ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης του χώρου της τακτοποιημένης Αποθήκης σε χώρο γραφείων. Ο συντελεστής είναι εξαντλημένος και στο μεταξύ έχουν γίνει συμβόλαια με αυτή την υπαγωγή.

Μπορώ να τεκμηριώσω την αλλαγή χρήσης, παρόλο που έχω εξαντλήσει τον σδ σύμφωνα με τα εξής?

Ο χώρος ως κατ.2 εξαιρείται οριστικά από την κατεδάφιση -> νομίμως υφιστάμενο κατά ΝΟΚ α.23 και

κατά ΝΟΚ άρ.5 παρ.3 Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα εντός εγκεκριμένου σχεδίου ή οικισμού, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, τις χρήσεις γης της περιοχής και ανεξάρτητα από τους όρους δόμησης. (...) Επισημαίνεται ότι δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε κτίριο το οποίο ρυμοτομείται (εμπίπτει σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο) σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ δύναται να εκδοθεί άδεια δόμησης αλλαγής χρήσης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο το οποίο δεν ρυμοτομείται και μπορεί να υπερβαίνει την κάλυψη, τον σ.δ., το ύψος ή τον όγκο των ισχυόντων όρων δόμησης της εν λόγω περιοχής.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

@Μέρσα

Ν. 4495, άρθρο 107
9. Στις περιπτώσεις της παρ. 5 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά τον χρόνο εγκατάστασης της νέας χρήσης. [...] Η δυνατότητα αλλαγής χρήσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των επιτρεπόμενων όρων δόμησης της περιοχής του ακινήτου.

Edited by Ιουλιανός
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Ιουλιανός

Σε ευχαριστώ πολύ. Στην παρ.9 αναφέρει ότι από την αρμόδια ΥΔομ βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται. Γνωρίζεις αν ζητάμε βεβαίωση χρήσεων γης για τη θέση του οικοπέδου ή αν αρκεί ότι το κτίριο έχει ήδη στο νόμιμο τμήμα του αυτή τη χρήση ή είναι κάποια επιπλέον διαδικασία?

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

Η νέα χρήση θα πρέπει να συνάδει με τις επιτρεπόμενες στην περιοχή ή δεν απαγορευόταν κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά τον χρόνο εγκατάστασης της νέας χρήσης

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.