Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης σε ρυθμισμένους χώρους βάση ν.4178/2013


Recommended Posts

Τι λέει στις μεταβατικές?

Συνήθως λέει: "Κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια με χρήση........" Δεν αναφέρει πουθενά ούτε για αποπεράτωση ούτε για λειτουργία (συνήθως λέω, δεν ξέρω μηπως στην περίπτωσή σου γράφει κάτι ειδικότερο τότε πάω πάσο)

Δηλαδή αν έβγαζες οικοδομική άδεια με μία χρήση και την επόμενη ακριβώς ημέρα άλλαζαν οι χρήσεις γής δεν θα μπορούσε η άδεια να υλοποιηθεί καθόλου? Δεν νομίζω..

Όσον αφορά τη βεβαίωση χρήσεων γης, αν κάνεις αίτηση ρωτώντας γενικώς τι χρήσεις επιτρέπονται προφανώς θα σου απαντήσουν τί ισχύει σήμερα.

Σε αντίστοιχη περίπτωση κάνω αίτηση: Παρακαλώ να μου απαντήσετε για τις χρήσεις γης που επιτρέπονται στο..... και συγκεκριμένα αν επιτρέπεται η χρήση υφιστάμενου ΚΥΕ που έχει ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια....κλπ (ότι λέει το ΓΠΣ)"

Και οπότε μου απαντάνε οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι αυτές αλλά σύμφωνα με το ΓΠΣ επιτρέπονται υφιστάμενες χρήσεις....μπλα μπλα"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα, τα φώτα σας παρακαλώ στο παρακάτω: σε ειδικό κτίριο κατασκευασμένο με ΓΟΚ 55 υπάρχει στο υπόγειο (βάσει αδείας) χώρος κύριας χρήσης ο οποίος φωτίζεται και αερίζεται με φυσικό τρόπο μέσω cour-anglaise. Πέραν του χώρου αυτού είχε γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης (από βοηθητική σε κύρια) ενός χώρου ακόμα (φωτισμός-αερισμός πάλι μέσω cour-anglaise). Αμφότεροι οι χώροι αυτοί ρυθμίστηκαν βάσει Ν.4178/13 και έρχομαι τώρα να αλλάξω με άδεια τη χρήση του κτιρίου. Λαμβάνω απάντηση από ΥΔΟΜ ότι μπορεί να έχει γίνει η ρύθμιση αλλά ότι λόγω της άδειας αλλαγής χρήσης θα πρέπει οι χώροι να έχουν φυσικό φωτισμό-αερισμό και ότι το cour-anglaise δεν είναι αποδεκτός τρόπος.

 

1) αποτελεί αποδεκτή μέθοδο φυσικού φωτισμού αερισμού το cour-anglaise?

2) το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί έχουν ρυθμιστεί δεν κατοχυρώνει την κύρια χρήση τους, η οποία είναι ανεξάρτητη της ευρύτερης χρήσης του κτιρίου?

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Σε κτίριο αποθηκών του ΑΣΟ είχε εκδοθεί Ο.Α. το 2007 για: "Αλλαγή χρήσης τμήματος ισόγειας αποθήκης σε κέντρο διασκέδασης" :confused: !!!!!.

Για το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου έγινε ένταξη στο Ν4014 αρχικά και μετάβαση στον 4178 και ως προυπάρχον του 1983  εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης.

Ερώτηση 1η: Θεωρείται νομίμως υφιστάμενο; Διαβάζοντας το άρθρο 4 & άρθρο 23, παρ.1 ΝΟΚ δεν έβγαλα άκρη "για αυθαίρετα που εξαιρούνται της κατεδάφισης.."

 

Σήμερα ο ιδιοκτήτης θέλει: αρχικά να επέμβει στο υπάρχον για επισκευές, αλλαγή χρήσης σε ειδικό κτίριο και συγχρόνως περαιτέρω προσθήκες καθ' επέκταση.

Αυτό προυποθέτει:Αλλαγή χρήσης, αντικατάσταση στέγης, εμφύτευση υποστυλωμάτων εντός περιγράμματος και τελικά προσθήκη καθ' επέκταση

 

Ερώτηση 2η: Μπορούν να γίνουν αυτές οι εργασίες;

Link to comment
Share on other sites

#Roy_Hobbs

Το γεγονός ότι τακτοποιείς ένα χώρο με συγκεκριμένη χρήση δεν σου εξασφαλίζει κύρια χρήση γενικότερα. Απλώς ρυθμίζεις και άρα διατηρείς για 30 χρόνια αυτή τη συγκεκριμένη χρήση που δήλωσες. Μην ξεχνάς ότι αναφέρεται πχ στον 4178 ότι η τακτοποίηση ενός χώρου με χρήση κύρια δεν εξυπακούεται και ότι θα μπορεί και να εκδοθεί άδεια λειτουργίας΄αν δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Για την τακτοποίηση εξετάζεις μόνο την πραγματική χρήση που έχει ο χώρος εκείνη τη στιγμή. Για την έκδοση άδειας δόμησης, κάθε χώρος πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που ορίζονται για τους χώρους κύριας χρήσης από το ΝΟΚ και τον κτιριοδομικό. Δεν γνωρίζω αν γίνεται στην περίπτωσή σου. Δες το άρθρο 11 του κτιριοδομικού.

 

#athanasanas

Σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 23 από τον 4258

"δ)αν προϋφίσταται του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν-1337/83 ή εξαιρέθηκε οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν-4178/13"

Οι κατηγορίες 1,2 και 3 ανήκουν στα νομίμως υφιστάμενα

Επομένως μπορείς να κάνεις όλες τις εργασίες που επιτρέπονται σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

danaikaterina ευχαριστώ για την απάντηση, σκεφτόμουν απλά (ανεξάρτητα από το Ν.4178/13) ότι ο ένας από τους δύο χώρους υπήρχε σα χώρος κύριας χρήσης από την άδεια ανέγερσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί τώρα που θα αλλάξει η ευρύτερη χρήση του κτιρίου να χάσει την κύρια χρήση του. Επίσης και οι δύο χώροι αερίζονται και φωτίζονται φυσικά μέσω cour-anglaise, αλλά η ΥΔΟΜ δεν το δέχεται. Θυμάμαι αυτό με το cour-anglaise το είχα ανακινήσει άλλη μια φορά και δεν είχα βγάλει άκρη αν είναι αποδεκτός τρόπος φυσικού φωτισμού αερισμού ή όχι. Θυμίζω ότι το κτίριο έχει ανεγερθεί βάσει ΓΟΚ 55.

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Τα cour-anglaise ποτέ δεν ήταν ανοίγματα για τις ανάγκες φωτισμού. Ούτε τότε ούτε τώρα.

 

Με το ΓΟΚ55 αλλά και με το σημερινό Κτιριοδομικό, τα ειδικά κτήρια για τις ανάγκες φωτισμού υπάγονται στον έλεγχο του φορέα που ελέγχει τη λειτουργικότητά τους.

Επομένως το τμήμα που έχει ήδη κύρια χρήση την πήρε το ΄55 με νόμιμο τρόπο και δεν την χάνει σήμερα.

 

Αν εσύ θέλεις να την αλλάξεις σήμερα, πρέπει να εφαρμόσεις τις ανάλογες με την επιθυμητή χρήση διατάξεις του Κτιριοδομικού. Αλλιώς δεν αλλάζει η χρήση με νόμιμο τρόπο.

Η ΥΔΟΜ να κοιτάει τη δουλειά της, που είναι ο έλεγχος αυτών που εσύ τεκμηριώνεις ... πάντα με ανάλογη νόμιμη τεκμηρίωση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν εσύ θέλεις να την αλλάξεις σήμερα, πρέπει να εφαρμόσεις τις ανάλογες με την επιθυμητή χρήση διατάξεις του Κτιριοδομικού. 

 

kan62 ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, σύμφωνα με τις παραγράφους 1.1 και 1.2 του Άρθρου 11 του  Κτιριοδομικού έχουμε:

 

  1.1. Επιτρέπεται οι χώροι κύριας χρήσης ειδικών κτιρίων και δομικών έργων να μην έχουν φυσικό φωτισμό, όταν ο φυσικός φωτισμός δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία τους, όπως αυτό προκύπτει από βεβαίωση του φορέα που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της λειτουργικότητας τους.

 

 
  1.2. Επιτρέπεται οι χώροι κύριας χρήσης των ειδικών κτιρίων και δομικών έργων να μην έχουν φυσικό αερισμό, όταν έχουν τεχνητό αερισμό που είναι επαρκής όπως αποδεικνύεται από πλήρη σχετική μελέτη και βεβαίωση του φορέα που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της λειτουργικότητας τους.

 

στο εν λόγω κτίριο ο αρμόδιος φορέας (αδειοδοτούσα αρχή) έχει προεγκρίνει την αρχιτεκτονική μελέτη από πλευράς λειτουργικότητας (όλες οι κατόψεις έχουν σφραγίδα και υπογραφή από τον αρμόδιο Μηχανικό του φορέα και αναφέρεται η έγκριση της μελέτης από πλευράς λειτουργικότητας). Επίσης είχαν κατατεθεί και εγκριθεί οι σχετικές τομές που φαίνεται ξεκάθαρα η ύπαρξη των χώρων στο υπόγειο και ο φωτισμός-αερισμός τους μέσω cour-anglaise.

 

Η προέγκριση σχεδίων θεωρείται βεβαίωση αποδοχής ύπαρξης των εν λόγω κυρίων χώρων στο υπόγειο? γιατί ξεχωριστή βεβαίωση δε μου φαίνεται εύκολο να χορηγήσουν...

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα παιδιά!Σε νομιμοποιημένο αυθαίρετο με το Ν.4178/2013 ο ιδιοκτήτης θέλει να αλλάξει τη χρήση από διαμερίσματα τουριστικού καταλύματος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του καταλύματος (από διαμερίσματα σε κέντρο spa).γίνεται ή μόνο η χρήση και η διαμερισμάτωση που έχω πρέπει να μείνει λόγω τακτοποίηση?Ευχαριστώ!!

 

Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων. Το μήνυμά σας μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μπήκαμε εν τω μεταξύ στο 2018 και έχουμε πλέον σε ισχύ τον Ν.4495/2017 !!!

Ισχύουν άραγε όλα τα παραπάνω ακόμη; Δηλαδή, είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης με τις γνωστπες προϋποθέσεις και η έκδοση έγκρισης δόμησης μικρής κλίμακας για τα υπαχθέντα στο Νόμο αυθαιρέτων;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημέρα συνάδελφοι, θέλω να ρωτήσω το εξής:

έχω περίπτωση τακτοποιημένου χώρου κατοικίας προ 75 κ βοηθητικών χώρων αυτής. Με μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 200 τμ, έχουν υλοποιηθεί και τακτοποιηθεί 230 τμ. Το ερώτημα είναι

α) εάν μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης τμήματος του βχ σε κατοικία,

β) εάν ο χώρος που πρόκειται να αλλάξει χρήση έχει ύψος < 2,65μ μπορεί να αλλάξει χρήση?

γ) θα εκδοθεί άδεια δόμησης για αποπεράτωση εργασιών και αλλαγή χρήσης ή προβλέπεται κάτι διαφορετικό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.