Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προστιμο υπερβασης ύψους στεγης μετα απο Ελεγκτη Δομησης


moneftsis

Recommended Posts

Καλημερα  , θα ήθελα λίγο την βοηθεια σας.

 

Μετα απο τελικη αυτοψία Ελεγκτη Δόμησης βρέθηκε το ύψος της στεγης ψηλότερα κατα 30 εκ.

Επειδη επιτρέπεται όμως το ύψος αυτό , προχώρησα για αναθεώρηση της άδειας.

Ο αρχιτέκτων  έστειλε το θέμα για πρόστιμο ανέγερσης. 

Και το πιο κουλό είναι ότι το πρόστιμο αυτό το υπολογισαν σαν Κύριο χώρο.

Δηλαδή , ο όγκος μετατράπηκε  σε ανηγμενη  επιφάνεια  και πολλαπλασιάστηκε επί την τιμη ζώνης  (χωρίς καμία μείωση λόγω στεγης , βοηθητικος χωρος) 

 

Ξερει κανεις με πιο Νόμο υπολογίζονται σήμερα τα πρόστιμα και αν υπάρχουν μειώσεις λόγω βοηθητικων χώρων ??

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα πρόστιμα με τον 4178 υπολογίζονται, πιο ειδικά δεν έχω χρόνο να απαντήσω, αλλά σε αυτό το νόμο θα ανατρέξεις.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα  , θα ήθελα λίγο την βοηθεια σας.

 

Μετα απο τελικη αυτοψία Ελεγκτη Δόμησης βρέθηκε το ύψος της στεγης ψηλότερα κατα 30 εκ.

Επειδη επιτρέπεται όμως το ύψος αυτό , προχώρησα για αναθεώρηση της άδειας.

Ο αρχιτέκτων  έστειλε το θέμα για πρόστιμο ανέγερσης. 

Και το πιο κουλό είναι ότι το πρόστιμο αυτό το υπολογισαν σαν Κύριο χώρο.

Δηλαδή , ο όγκος μετατράπηκε  σε ανηγμενη  επιφάνεια  και πολλαπλασιάστηκε επί την τιμη ζώνης  (χωρίς καμία μείωση λόγω στεγης , βοηθητικος χωρος) 

 

Ξερει κανεις με πιο Νόμο υπολογίζονται σήμερα τα πρόστιμα και αν υπάρχουν μειώσεις λόγω βοηθητικων χώρων ??

 

Άρθρο 24, παρ. 9 Ν.4178/13

Το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 50% για σοφίτα.

 

Edit:

Στο άρθρο 24, μιλάει για φόρους κι όχι για πρόστιμα.

Στο άρθρο 26 δυστυχώς δεν αναφέρει τίποτα. Βέβαια στην περίπτωση σου σύμφωνα με την παρ.1γ του άρθρου 26, μάλλον θα έπρεπε να πάς με αναλυτικό.

Με τι ύψος μετέτρεψαν τον όγκο σε επιφάνεια?

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 26

Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μη δηλούμενων κατασκευών / χρήσεων

1. Για νέες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις, καθώς και για τις περιπτώσεις που δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου, σύμφωνα με το άρθρο 21 ή δεν δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την επαναφορά της χρήσης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής:

 Εγκ 3 Παρ. 1 : Μετά την ισχύ του ν. 4178/13 οι ΥΔΟΜ εφαρμόζουν τις διατάξεις του ν. 4178/13 περί αυθαιρέτων για κάθε αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης (οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, π.χ. δάσος, αιγιαλό, παραλία κ.λ.π.) που δεν έχει υποβληθεί δήλωση ή δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή δεν δύνανται να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος ανεξαρτήτως τυχόν ενεργειών ή διοικητικών πράξεων άλλων υπηρεσιών ή φορέων.

α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του παρόντος, κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του παρόντος νόμου κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου, από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναφορά της χρήσης ή την έκδοση άδειας δόμησης ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.

γ. Για κάθε αυθαίρετη εγκατάσταση ή εργασία που λόγω της φύσεώς της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τιμές προϋπολογισμού κατά το Παράρτημα Β΄ του παρόντος νόμου.

Ν 4280/14 10. Προστίθεται εδάφιο στην περίπτωση γ΄ της παρ.1 του άρθρου 26 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ως εξής:

«Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζεται επίσης η αξία των εξής αυθαιρέτων κατασκευών: θερμοκήπια, πέργκολες με σταθερή επικάλυψη και οι κατασκευές των παραγράφων 72, 74 και 79 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79).»

2. Τα πρόστιμα, τα οποία επιβάλλονται σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων και για τα οποία είτε δεν έχει ασκηθεί διοικητική προσφυγή είτε έχει ασκηθεί και έχει απορριφθεί, αποστέλλονται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τους υπαλλήλους της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης στην αρμόδια φορολογική αρχή, για βεβαίωση και είσπραξη. Υπάλληλος που παραβιάζει τις υποχρεώσεις των παραπάνω διατάξεων τιμωρείται με παρακράτηση αποδοχών από δεκαπέντε (15) ημέρες έως τρεις (3) μήνες. Η πειθαρχική δίωξη ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο προϊστάμενος που παραλείπει να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη κατά του ευθυνόμενου υπαλλήλου, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια.

3. Ποσοστό, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, των παραπάνω προστίμων, αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο.

4. Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου τα ελάχιστα πρόστιμα ανέγερσης ή διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερα του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

έχω τη γνώμη ότι

ΔΕΝ έπρεπε να σου επιβληθούν πρόστιμα

 

Αποφ 299 ΦΕΚ 57β/2014

 

5. Μετά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου, συντάσ− σεται από τον Ελεγκτή Δόμησης το σχετικό Πόρισμα Ελέγχου, σύμφωνα με τα συνημμένα σχέδια Πορισμάτων του Παραρτήματος, τα οποία αποτελούν αναπόσπα− στο μέρος της παρούσας απόφασης. Το Πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης επέχει θέση έκθεσης αυτοψίας και απαιτείται σαφής διατύπωση του αποτελέσματος του ελέγχου, δηλαδή αποτυπώνονται τόσο οι τυχόν παραβάσεις όσο και η έλλειψη οποιασδήποτε παράβασης.

α) Εάν δεν διαπιστωθούν παραβάσεις, το Πόρισμα συντάσσεται από τον Ελεγκτή Δόμησης εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην ΕΥΕΔ και στην οικεία ΥΔΟΜ   , η οποία ενημερώ− νει εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών τον κύριο του έργου και τον επιβλέποντα μηχανικό. Στην περίπτωση τελικού ελέγχου, η ΥΔΟΜ εκδίδει εντός είκοσι τεσσά− ρων (24) ωρών το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.), σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4030/2011, που αποστέλλεται στον κύριο του έργου και στον γενικό επιβλέποντα μηχανικό.
β) Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, το Πόρισμα συντάσ− σεται από τον Ελεγκτή Δόμησης εντός διαστήματος δύο
(2) εργασίμων ημερών και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην ΕΥΕΔ και στην οικεία ΥΔΟΜ, η οποία επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις περί αυθαι− ρέτων διατάξεις και με την επιφύλαξη των κατωτέρω παραγράφων:
i) Εάν διαπιστωθούν οι αναφερόμενες στην παράγρα− φο 9 του άρθρου 6 του ν. 4030/2011 αλλαγές, τροποποι− ήσεις και αποκλίσεις,  δεν επιβάλλονται κυρώσεις, εφόσον ενημερωθεί εντός τριάντα (30) ημερών ο σχετικός φάκελος της άδειας δόμησης. Εάν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η οικεία ΥΔΟΜ επιβάλει μόνο τη διακοπή εργασιών.
ii) Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις για τις οποίες τη− ρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου, τίθεται προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών ώστε να πραγματοποιηθεί αναθε− ώρηση της άδειας δόμησης. (παρ. 9 6 του άρθρου 6 4 του ν. 4067/2012 και εδ. 3 της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 1577/85). Εάν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η οικεία ΥΔΟΜ επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τις περί αυθαιρέτων διατάξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην περιπτωση μου υπαρχει υπερβαση όγκου. 

Στο τμημα εκδοσης αδειων λενε ότι επειδη ο 4178 δεν αναφερει τιποτα για το πως  αντιμετωπιζεται η υπερβαση ογκου , εφαρμόζουν προγενεστερο νόμο που λεει οτι μετατρεπουμε τον ογκο σε επιφανεια .

Η επιφανεια αυτη ομως ειναι επιφανεια στεγης ( βοηθητικος χωρος ) και εχει αξια 30% σε σχεση με τους ΚΧ.

ΑΛΛΑ το τμημα προστιμων λεει ότι ισχυει ο 4178 ο οποιος δεν αναφερει μειωση λογω βοηθητικου χωρου

 

ΟΠΟΤΕ  επιφανεια Χ τιμη ζωνης = αξια  ( ιδιο με την ΚΧ)

Και για να φτασουμε εδω εκαναν 1 μηνα συσκεψεων !!

 

Τι αλλο να πω για την καταντια του επαγγελματος μας .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.