Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στην 47η θέση η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας


Engineer

Recommended Posts

Στην 47η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), Ο δείκτης GEI που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

 

Η γενική βαθμολογία της Ελλάδας στο δείκτη σχετικά με τη διασύνδεση της επιχειρηματικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας είναι 42 στα 100. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες.

 

Η Ελλάδα παρουσιάζει ταυτόχρονα εξαιρετικά δυνατά σημεία αλλά και σημαντικές ελλείψεις. Τα δυνατά σημεία της χώρας είναι οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, και η διεθνοποίηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η γραφειοκρατία η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες. Παρότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Ο δείκτης GEI, που αποτελεί μια κλίμακα ανάλυσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε 130 χώρες-από την Αλβανία μέχρι και τη Ζάμπια-αξιολογεί τις επιχειρηματικές δυνατότητες σε παγκόσμιο επίπεδο στο 52% και θα παρουσιαστεί σε συνόδους σχετικά με τη διαμόρφωση πολιτικών και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Σχετική εκδήλωση που αφορά τη χάραξη πολιτικής στην οποία θα γίνει και αναφορά στον Δείκτη και στα συμπεράσματά του θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου.

 

Η έκθεση παρέχει μια λεπτομερή εξέταση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο συνδυάζοντας μεμονωμένα στοιχεία όπως η αναγνώριση ύπαρξης ευκαιριών και η αντίληψη κινδύνου με θεσμικά συστατικά όπως το μέγεθος των αγορών κεφαλαίων, η παγκοσμιοποίηση και η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη.

 

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν (με σειρά βαθμολογίας): ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη.

 

Σύμφωνα με τον Δείκτη, τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πλουσιότερες χώρες ενώ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και έχουν άλλες προτεραιότητες όσον αφορά την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τους. Αυτά τα συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικά για τους φορείς χάραξης πολιτικής καθώς αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μία βέλτιστη προσέγγιση από άποψη χάραξης πολιτικής η οποία θα μπορέσει να εφαρμοστεί παντού.

 

Η επιχειρηματικότητα σε εθνικό επίπεδο ορίζεται ως μια δυναμική, θεσμικά ενσωματωμένη αμφίδρομη σχέση μεταξύ των επιχειρηματικών συμπεριφορών, των επιχειρηματικών ικανοτήτων, και των επιχειρηματικών φιλοδοξιών ατόμων, η οποία καθοδηγεί την κατανομή πόρων μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας νέων εγχειρημάτων.

 

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας (GEN) είναι μια πλατφόρμα προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν δημιουργηθεί από τις κοινότητες που γιορτάζουν την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας κάθε Νοέμβριο, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...irimatikotitas/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.