Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ικανοτικός έλεγχος και Ευρωκώδικας 8


 
ChVr

Recommended Posts

Συνάδελφοι, έχει ασχοληθεί καενείς με Ευρωκώδικα 8; Πότε εξαιρείται ένας φορέας από την απαίτηση για ικανοτικό σχεδιασμό;

Όταν ηv > 0,50; <--- ισχύει;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες είναι ηv > 0.6 και ίσχυε στο εακ. Ο ΕΚ 8 αναφέρει μόνο για δυώροφα και μονώροφα κτίρια και σε όροφο με 4 τουλάχιστον υποστυλώματα, το ένα μπορεί να απαλλάσσεται

Link to comment
Share on other sites

ChVr, ισχύει η απαλλαγή από τον ικανοτικό έλεγχο σε κάμψη για συστήματα τοιχωματικά ή ισοδύναμα τοιχωματικά (όπως αποδίδω τους όρους στα αγγλικά: wall systems or wall equivalent dual systems) ενώ στα πλαισιακά ή ισοδύναμα πλαισιακά συστήματα η απαλλαγή ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που ανέφερε ο μεταλλατζής (Δες την παρ. 5.2.3.3(2) του ΕΚ8-1). Συνεπώς, εάν έχεις μικτό σύστημα με πλαίσια και τοιχώματα όπου nv>0.50 έχεις απαλλαγή του ικανοτικού ελέγχου σε κάμψη. 

Link to comment
Share on other sites

Πάντα ελέγχουμε σε ικανοτική τέμνουσα, ανεξαρτήτως του ικανοτικού σχεδιασμού, προκειμένου να αποφύγουμε ψαθυρές μορφές αστοχίας...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σχετικό θέμα:

 

Στον υπολογισμό συνδετήρων, με την αυστηρή οδηγία του εθνικού προσαρτήματος (γωνία τουλάχιστον 40 μοιρών)  δεν λαμβάνεται σχεδόν καθόλου η θετική συνεισφορά του σκυροδέματος.

 

Ετσι έχουμε δυο παράλληλης ισχύος κανονισμούς, που αν στον ΕΑΚ/ΕΚΩΣ βάλεις τους ελάχιστους συνδετήρες, στον EC2/EC8 από χέρι δεν επαρκούν.  Και φυσικά σε ...ΚΑΝΕΠΕ αν χρειαστεί. 

 

Μάλλον πρέπει να βγει μια διορθωτική   εγκύκλιος που να κάνει λίγο πιο δυσμενή τη διάτμηση του EAK/ΕΚΩΣ ώστε να είναι αντίστοιχη με του EC.

Edited by thesmeletes
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα σας.

Η ενότητα είναι ολιγον τι παλιά αλλά είπα να μην ανοίξω καινούργια.

Στον ευρωκώδικα 8 αναφέρει στο 5.2.3.3 2b τα εξής περι εξαιρέσεως απο ικανοτικό έλεγχο: At the bottom storey of two-storey buildings if the value of the nornlalised axial load Vd does not exceed 0,3 in any column. Επειδή αν θυμάμαι καλά ο ΕΑΚ εξαιρούσε τον τελευταίο όροφο, ποια είναι η φυσική εξήγηση περι της αλλαγής αυτής?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.