Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με επίτοιχο λεβητα φυσικού αερίου


Curtis

Recommended Posts

Καλησπέρα,

πρώτο ποστ στο όμορφο φόρουμ. Δε το λέω έτσι, είναι πράγματι πολύ χρήσιμο και με βοήθησα πρόσφατα σε δύο προβληματάκια που είχα. Τώρα έχω και τρίτο πρόβλημα.

Στο σπίτι που μετακόμισα πρόσφατα παρουσιάστηκε προβλημα με τον λέβητα. Ο λέβητας ήταν ανενεργός για χρόνια και ουσιαστικά είμαι ο πρώτος που τον λειτούργησε, πριν λιγες μερες(επίτοιχος ατομικός λέβητας φυσικού αερίου) . Δε πηρε με τη μία, είχε πρόβλημα σε έναν αισθητήρα, και τώρα φαίνεται να λειτουργεί καλά αν και νομίζω ότι με τόσα χρόνια απραξίας θα θέλει και αλλα πράγματα για σερβις (θα ήθελα και δω καμια συμβουλή γιατί λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά να του έγινε σερβις). Ο λέβητας έχει και τη δυνατότητα παροχής ζεστου νερου χρήσης, οπότε πήγα έκλεισα τον ηλιακό και ανοιξα την παροχή νερου στον λέβητα. Βασικά έχει μια λήψη λίγο πριν την βρύση του μπαλκονιού. Για 5-6  μέρες απολάμβανα το ζεστό νεράκι χωρις να χρειαστεί να λειτουργουν τα σώματα. Όσπου ξαφνικά συνειδητοποίησα το εξής αστείο. Όποτε ανοιγα μία βρύση ξεκίναγε ο λέβητας. Λέω δε μπορεί, θα έχει πρόβλημα ο μήκτης της βρύσης και θα φεύγει και λίγο ζεστό νερο. Για να μη χάνω χρόνο έκανα το απόλυτο τεστ.

Πάτησα το καζανάκι.    Kαι ναι ο λέβητας πήρε μπρός.!!! Νόμιζα ότι μάλλον βλέπει πτώση πίεσης ο λέβητας στην είσοδο και νομίζει ότι γίνεται χρήση ζεστού νερού. Πήρα έναν τεχνικό τηλέφωνο που μου πρότεινε ο αντιπρόσωπος του λέβητα.

Δεν είχε χρόνο για κουβέντες, αλλά μου είπε ότι μάλλον μου έχουν συνδέσει τον λέβητα το ζεστό νερό (στην είσοδο).

Δε μου φάνηκε λογικό (endless loop μου ακούγεται) αλλά κάτι θα έχει στο μυαλό του γιατί και αυτό με τη πτώση πίεσης που θεωρώ εγώ δεν είναι και λογικό, θα το είχαν προβλέψει. Προσπαθώ να κάνω μια πρόχειρη αποτύπωση του κυκλώματος υδρευσης του σπιτιού αν και δεν έχω πολυ χρόνο. Είναι γεμάτο με συλλέκτες (νομίζω έτσι τους λένε), σε δύο σημεία του σπιτιού αλλά το ΣΚ θα τα καταφέρω να κάνω ένα σχεδιάκι. Καμιά ιδέα? Ηλεκτρολόγος είμαι δε τα κατέχω και πολύ αυτά, είμαι έξω απο τα νερά μου.

 

Link to comment
Share on other sites

Αμαν, ρεζίλι, τα κατάφερα πάλι. Παιδιά sorry αλλά το πάτησα πολλές φορες το θεμα. Ας είναι αυτό το valid. Τα άλλα δε μπορώ να τα σβήσω.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα κατάφερα και βρήκα και το manual του λέβητα. Δε βλέπω κάποια λάθος σύνδεση στις εισόδους του λέβητα.  Ζεστό νερό χρήσης  και νερο τροφοδοσίας του λέβητα είναι σωστά. Διάβασα επίσης ότι διαθέτει 3 αισθητήρια. Αυτό του νερού χρήσης όταν αντιλαμβάνεται πτώση θερμοκρασίας νερού (χρήσης) εκκινεί τον λέβητα.

Αρα δεν έχει σχέση με πτώση πίεσης ή τουλάχιστον έτσι κατάλαβα. Το ΣΚ θα ασχοληθώ ποιο πολύ. Αν έχει κάποιος καμια ιδέα για δοκιμή πολύ θα ήθελα να την διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

 Αυτό του νερού χρήσης όταν αντιλαμβάνεται πτώση θερμοκρασίας νερού (χρήσης) εκκινεί τον λέβητα.

 

Ο λέβητας εκκινεί για θέρμανση ΖΝΧ όταν αντιλαμβάνεται ροή, όχι όταν αντιλαμβάνεται πτώση θερμοκρασίας. Το αισθητήριο στην έξοδο του ΖΝΧ το χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία ΖΝΧ (αφού έχει ήδη αντιληφθει ροή).

 

Όταν ανοίγεις κατανάλωση κρύου νερού ο λέβητας παράγει ΖΝΧ ή ξεκινάει για παραγωγή αλλά τη σταματάει πρωτού ανάψει η φλόγα και ακούς μόνο τον ανεμιστήρα?

Είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει σε κάποιους λέβητες, καθώς το άνοιγμα βρύσης κρύου αλλάζει τις πιέσεις του δικτύου και μια μικρή ποσότητα νερού μπορεί να κινηθεί μέσα από το λέβητα, η οποία αναγνωρίζεται (εσφαλμένα) σαν κατανάλωση. Αν είναι αυτό το πρόβλημά σου, δες μήπως υπάρχει παράμετρος για ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση στην εκκίνηση παραγωγής ΖΝΧ και ρύθμισέ την στο 0,5-1sec.

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν τελευταία νέα μετά απο επίσκεψη τεχνικού. Υπάρχει μικρή πτώση πίεσης, ανάλογα με ποια βρύση ανοίγαμε υπήρχε και άλλη συμπεριφορά του λέβητα. Αλλες φορες ήταν πιο ευαίσθητος αλλες όχι. Θεωρεί αναγκαία την τοποθέτηση αντεπίστροφης βαλβίδας στην είσοδο κρύου νερού στον λέβητα. Αλλαξε την ευαισθησία του λέβητα, και το πρόβλημα μειώθηκε αισθητά. Η ρύθμιση αφορούσε την μεταβολή της θερμοκρασίας. Πιστεύω αν υπήρχε ρύθμιση πτώσης πίεσης θα ήταν καλύτερα.

Πρέπει να μπεί η αντεπίστροφη. Πιστεύω ότι αν άφηνα και το κρύο για πολύ ώρα θα έβγαινε και ζεστό νερό κάποια στιγμή, αλλά όταν ακούω τον λέβητα σε λειτουργία δε μου πάει η καρδια να περιμένω.  Miltos όταν ανοίγω τώρα το κρύο νερό κάνει αυτό που λες, ξεκινάει για ζεστό νερο, εκκινεί ο ανεμιστήρας, γυρίζει η βάνα για ζνχ και όχι για θερμανση, και αν η βρύση είναι κοντα ανάβει και φλόγα, αν όχι σταματάει εκεί.

Ευχριστώ aithilenio και miltos για τη βοήθεια. 

 
Link to comment
Share on other sites

Ο τεχνικός ίσως σου άλλαξε την ελάχιστη παροχή για παραγωγή ΖΝΧ και όχι την χρονοκαθυστέρηση.

Προσπάθησέ το πρώτα με τις παραμέτρους πριν βάλεις αντεπίστροφο. Δε λέει...

Τι μάρκα είναι ο λέβητας και τι μοντέλο? Έχεις το εγχειρήδιο?

 

Άσχετο με το πρόβλημά σου, αλλά επειδή το ανέφερες, η βάνα είναι συνήθως γυρισμένη στο ΖΝΧ όταν ο λέβητας είναι σε αναμονή.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Μίλτο εγώ κάποιο γεφύρωμα πιστεύω ότι φταίει.

Ισως απο καμιά βρύση αναμεικτικη που έχει χαλάσει ίσως και κανά άλλο κουλο....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που συμβαίνει είναι καθαρά υδραυλικό ζήτημα και σχετίζεται με το γεγονός ότι κάθε φορά που ανοίγεις τη βρύση ο διακόπτης ροής του λέβητα ενεργοποίειται είτε επείδη:

1. Μεταβάλλεται η πίεση του κρύου, μπορεί να έχεις πεσμένη πίεση και συνεπώς όταν υπάρχει ζήτηση κρύου από βρύση πέφτει και άλλό η πίεση με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστροφη ροή και ο διακόπτης να διαβάζει ανάποδα τη ροή.

2. Ο ηλιακός δεν απομονώθηκε καλά και κάπου σου μπλέκεται στο κύκλωμα του σπιτιού...

3. Υπάρχει κάποιο μικρό by pass μεταξύ κρύων ζεστών στο πατάρι και είναι μισάνοιχτο (πολύ πιθανό σενάριο).

4. Ο διακόπτης ροής του λέβητα ειναι ελαττωμάτικός ή πιθανόττατα θέλει καθάρισμα γιατί έχει κάποιο σκουπιδάκι,

5. Υδραυλικό πλήγμα σε κάποιο στένεμα του υδραυλικού κυκλώματος κρύου... μεταφέρεται στο λέβητα και επηρεάζει τα πάνα...(διόλου απίθανο έχει συμβεί).

 

Δοκιμάσε να παίξεις με τις βάνες ζεστού και κρύου νερού χρήσης κάτω από τον λέβητα ... κλείστες ελαφρώς να δούμε τι γίνεται....

Επίσης χαμήλωσε την παροχή στις βάνες που ανοίγεις (στραγγάλισε τες λίγο ...)

 

τα νέα μοντέλα λεβήτων έχουν χρονοκαθυστέρηση της τάξης από 0,5-ως 2-3 sec που καθορίζει πόση ώρα ο διακόπτης ροής θα πρέπει να μένει ενεργοποιημένος πριν ξεκινήσουν (αυτό συμβαίνει ακριβως για να αποφευχθουν άσκοπα ανοιγοκλεισίματα από τα υδραυλικά πλήγματα.)

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

1. Συμβαίνει όταν αντί για διακόπτη ροής υπάρχει ροόμετρο.

2. Αν ο ηλιακός δεν έχει αντεπίστροφο, θα μπορούσε να προκαλεί το πρόβλημα, αλλά τον έχει κλείσει από τη βάνα.

4. Δε θα είχε αυτά τα συμπτώματα.

5. Από πλήγμα μπορεί να ξεκινήσει ο λέβητας, αλλά όταν κλείνουν οι βρύσες, όχι όταν ανοίγουν. Πως μπορεί να συμβεί πλήγμα σε στένεμα, όταν ο σωλήνας είναι ήδη γεμάτος με νερό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.