Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ασφαλιστική ενημερότητα προαπαιτούμενο για έγκριση-άδεια δόμησης


Recommended Posts

Θεωρώ πως η προσκόμιση της ασφαλιστικής ενημερότητας, για την έκδοση Ο.Α. είτε με την παλαιά διαδικασία είτε με την νέα διαδικασία, προκύπτει και από τον Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α) όπου λέει:

6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ 165 Α΄), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.»

 

Σύμφωνα με τον 4030/2011

Άρθρο 5

Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείων

1. α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται μέσα σε πέντε ημέρες, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ύστερα από έλεγχο:

αα) του τίτλου ιδιοκτησίας για τη διαπίστωση του χρόνου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα και των αποδεικτικών στοιχείων νομιμότητας τυχών υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο,

ββ) του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σε αυτά.

 
Οπότε απαιτείται να προσκομιστεί ενημερότητα για τους μηχανικούς που υπογράφουν το Τοπογραφικό Διάγραμμα και το Διάγραμμα Δόμησης.

 

Δεδομένου ότι, οι υπόλοιπες μελέτες (στατικά, ΗΜ ) δεν ελέγχονται αλλά παραλαμβάνονται, δεν απαιτείται η ασφαλιστική ενημερότητα για τους μηχανικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων.

 

Αν ο Ν. 3518/2006 έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί, δεν ξέρω.

 

Περιμένω την άποψή σας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το μεγαλύτερο κακό είναι ότι

την ασφαλιστική ενημερότητα

χρειάζεται να την πας  2 φορές στην ΥΔΟΜ

 

Μια στην έ.δ και

άλλη ΜΙΑ στην α.δ! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα της υποχρεωτικής ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση αδειών δόμησης.

 

Σήμερα, μου συνέβη το εξής :

Στην ΥΔΟΜ της πόλης μου, πήγα να τσεκάρω τα φορολογικά αναθεώρησης άδειας δόμησης με την υπάλληλο που ελέγχει την αναθεώρηση. Αφού τα διόρθωσα καθ'υπόδειξη της υπαλλήλου - η  αναθεώρηση αφορά σε μείωση επιφάνειας και όγκου στεγάστρου σε σχέση με την αρχική άδεια και η υπάλληλος μου ζήτησε, πέραν της αμοιβής που όφειλα να έχω ούτως ή άλλως, να πληρώσω φορολογικά για τη μείωση αυτή - επέστρεψα στην ΥΔΟΜ, μου σφράγισε το σημείωμα κατάθεσης εισφορών και με ρώτησε εάν έχω ασφαλιστική ενημερότητα. Της απάντησα πως όχι (έχω οφειλές 2015 & 2016 στο ΤΣΜΕΔΕ τι οποίες αδυνατώ να ρυθμίσω σε 12 δόσεις). Δεν έδωσα σημασία στην ερώτησή της, ούτε και μου ζήτησε ενημερότητα ή κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή. Αφού έκανα πληρωμές φορολογικών επέστρεψα στην ΥΔΟΜ θεωρώντας πως θα πάρω την αναθεώρησή μου. Μου ζήτησε να κάνω τελική υποβολή στο σύστημα του ΤΕΕ, διότι είχα ενδιάμεση. Επέστρεψα ξανά θεωρώντας πως είμαι εντάξει, για να μου ζητήσει απαραιτήτως ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση ΤΕΕ για την αναθεώρηση της άδειας δόμησης.

Επειδή το εξέλαβα ως στοχοποίηση, εκνευρισμένη ζήτησα να δω άδειες δόμησης του 2016 που έλεγξε η υπάλληλος. Είδα τυχαία 7 άδειες δόμησης για να δω πως 1/7 φάκελος περιείχε ασφαλιστική ενημερότητα. Σταμάτησα εκεί. Η υπάλληλος είπε πως της είναι πρόσφατη αυτή η πληροφορία και πως είχε σκοπό ούτως ή άλλως να τηλεφωνήσει σε συναδέλφους και να τους ζητήσει εκ των υστέρων ασφαλιστική ενημερότητα....

 

Η υπάλληλος επικαλείται το με αρίθμ. 21964/07-09-2016 έγγραφο του ΤΕΕ περί υποχρέωσης προσκόμισης βεβαιώσεων ΤΕΕ κατά την κατάθεση μελετών ιδιωτών Μηχανικών, και για την ασφαλιστική ενημερότητα τη δεύτερη ερώτηση των παρακάτω ερωτήσεων-απαντήσεων ΤΕΕ/ΤΚΜ ΥΔΟΜ Δήμων Κ. Μακεδονίας  http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/EPAGGELMATIKA/SYNERGASIA_TEETKM_YPHRESIES_DOMHSHS/FAQXXIII.pdf

 

Κάλεσα το ΤΕΕ. Επικαλούνται το άρθρο 27 του Ν.3518 (ΦΕΚ272/α/2006) http://www.ggka.gr/3518_06.pdf

 

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα την από 29/12/2015 απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ περί ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές, το οποίο και θα τσεκάρω τη Δευτέρα με το ΤΣΜΕΔΕ.

http://segm.gr/wp-content/uploads/2016/01/TSMEDE_11012016.pdf

 

'Εχετε κάποιο νέο πάνω στο θέμα της υποχρεωτικής ασφαλιστικής ενημερότητας;

 

** Εργάζομαι ως αρχιτέτονας μηχανικός από το 2008. Μέχρι σήμερα, μόνο μία φορά μου ζήτησαν ασφαλιστική ενημερότητα. Δεν συμβαίνει το 2011, 2012, 2013 αλλά το 2016, όπου πλέον σαν κλάδος έχουμε φτωχοποιηθεί όσο δεν πάει. Καταστούν υποχρεωτική την ασφαλιστική ενημερότητα και ως οφειλέτες μας αποκλείουν κατά κάποιο τρόπο από την άσκηση του επαγγέλματός μας. Δικαίως ή αδίκως, όλα δείχνουν πως η ασφαλιστική ενημερότητα είναι απαραίτητη. Θα ήθελα να ξέρω τι ισχύει, για να δω εάν και πώς μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω σαν αρχιτέκτονας μηχανικός και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, και αυτό έχοντας την αίσθηση πως είμαστε πολλοί σε αυτό το καθεστώς.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δυστυχώς, ζητάνε ασφαλιστική ενημερότητα για την έκδοση άδειας σε κάθε πολεοδομία που έχω πάει...

Το δικό μου ερώτημα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που η κατάθεση και ο ελεγχος των αμοιβων έπίβλεψης γίνεται στο τέλος, μετά την περάτωση των εργασιών.

Ζητάνε νέα ενημερότητα για την θεώρηση της άδειας?

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι τέλος του χρόνου το Τσμεδε έδινε ενημερώτητα για συγκεκριμένο έργο με απόφαση της διοικούσας επιτροπής τώρα δεν δίνει γιατί δεν υπάρχει διοικούσα να υπογράψει την ενημερώτητα

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Kαλημέρα. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, εάν επιτρέπεται να υποβάλει κάποιος μηχανικός, εγκατεστημένος στη Γερμανία, μελέτες για έκδοση οικοδομικής άδειας?
Τι γίνεται με το ΤΣΜΕΔΕ ?
 
 
-Να δηλωθεί η ειδικότητα
-Παρακαλώ, διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Aν είσαι φορολογικά ενεργός στην Ελλάδα (έχεις δηλαδή ανοικτά βιβλία) και μπορείς να εκδόσεις απόδειξη (ή τιμολόγιο) παροχής υπηρεσιών και ταυτόχρονα,  έχεις ακόμη τη σφραγίδα σου (μέλος ΤΕΕ).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όχι, γιατί την ΕΕΜΚ μπορεί να την πάρει οποιοσδήποτε. Αρκεί να κατατεθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Π.χ. ο ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει μια σφραγίδα μηχανικού και να υπογράψει ο ίδιος σαν απόφοιτος ΜΙΤ ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.