Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε υπαίθρια parking μετατρέπονται πεζοδρόμια και παρόδιες στοές


Engineer

Recommended Posts

Τα πάνω - κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» στις χωροταξικές απαιτήσεις για τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς επιτρέπει στους διαχειριστές υπαίθριων parking να καταλαμβάνουν και να παρκάρουν αυτοκίνητα σε παρόδιες στοές, αλλά και σε πεζοδρόμια!

 

Ως παρόδια στοά ορίζεται ο προσπελάσιμος από το κοινό και στεγασμένος ελεύθερος χώρος που κατασκευάζεται στην κύρια όψη του κτιρίου στη στάθμη του πεζοδρομίου και επιβάλλεται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής ή από τους όρους δόμησης της περιοχής.

 

Σημειώνεται πως πολεοδομικά ο σκοπός των παρόδιων στοών είναι διπλός: αφενός η διαπλάτυνση των στενών δρόμων και των ανεπαρκών πεζοδρομιών τους, ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια οι πεζοί, αφετέρου δε η δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα τα οχήματα.

Ωστόσο, ειδικά στο Ιστορικό Κέντρο ο σκοπός των παρόδιων στοών έχει διαστρεβλωθεί, αφού σε πολλές από αυτές σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα και σε άλλες τοποθετούνται εμπορεύματα ή τραπεζοκαθίσματα.

 

Ωστόσο, εγκυμονεί ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης, καθώς το άρθρο 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών το οποίο εισάγεται την Τρίτη για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προβλέπει την προσάρτηση της επιφάνειας των παρόδιων στοών στην ωφέλιμη επιφάνεια των υπαίθριων σταθμών.

 

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής: «Ωφέλιμη επιφάνεια υπαίθριου σταθμού καλείται η επιφάνεια η οποία περικλείεται από τα όρια διατιθέμενου ιδιόκτητου ή μισθωμένου ελεύθερου ακάλυπτου χώρου, και η οποία μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή.

 

Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατόν η ωφέλιμη επιφάνεια να εκτείνεται πέραν της ρυμοτομικής, επί ρυμοτομούμενων ακινήτων, εφόσον έχει παρέλθει δεκαετία από την κήρυξη και εφόσον δεν έχει συντελεστεί με οποιοδήποτε τρόπο η απαλλοτρίωση.

 

» Δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης στο ρυμοτομούμενο τμήμα της ωφέλιμης επιφάνειας του σταθμού, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος ελιγμών. Είναι δυνατόν , κατά τα ως άνω, να συμπεριλαμβάνεται στην ωφέλιμη επιφάνεια του υπαίθριου σταθμού και η προβλεπόμενη παρόδια στοά του άρθρου 22 του Ν. 4067/2012 (Α’79). Από την παρούσα διάταξη δεν επηρεάζεται το κύρος και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης του ρυμοτομημένου τμήματος, το οποίο όταν αυτή συντελεστεί παύει να προσμετράται στην ωφέλιμη επιφάνεια των υπαίθριων σταθμών.»

 

Πρέπει να σημειωθεί πως η ανωτέρω διάταξη εκτός από την προφανή δυσαρμονία της με το δημόσιο αίσθημα, προσκρούει και στις διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού του 2012 (Ν. 4067), αλλά και του N. 4030/2011 για τον τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών. Οι δύο αυτοί νόμοι προβλέπουν ότι:

 

Σε κτίρια στα οποία δεν έχει διανοιχτεί παρόδια στοά προβλεπόμενη από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, απαγορεύεται, πριν πραγματοποιηθεί η διάνοιξή της, η χορήγηση οικοδομικής άδειας για οποιαδήποτε προσθήκη, είτε καθ' ύψος, είτε κατ' επέκταση στο κτίριο και για οποιαδήποτε επισκευή ή διαρρύθμιση στον όροφο, στον οποίο προβλέπεται η παρόδια στοά.

 

Το έργο της διαμόρφωσης του αδόμητου οικοπέδου σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης με κατασκευή ή τοποθέτηση γραφείου κίνησης αποτελεί διαμόρφωση αδόμητου χώρου και ειδικό κτήριο σε χρήση, ως εκ τούτου πρέπει να ελεγχθεί προ της κατάθεσης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης η μελέτη των εργασιών από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

 

Πρέπει να υπογραμμισθεί πως αρμόδιο για τα ανωτέρω ζητήματα είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος, στελέχη του οποίου όταν ερωτήθηκαν από το in.gr, δήλωσαν άγνοια για τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.