Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μετρό Θεσσαλονίκης: Δικαίωση του εργολάβου στη Διαιτησία


Engineer

Recommended Posts

Από μία κλωστή κρέμεται πλέον η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο δικαίωσε, με ψήφους 2-1, σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr την ανάδοχο κοινοπραξία, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το πολύπαθο έργο.

 

Ουσιαστικά, η διαιτησία έκρινε ότι η Αττικό Μετρό κακώς επέκτεινε μονομερώς το χρονοδιάγραμμα παραμονής του εργολάβου μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το έργο, χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές του.

 

Έτσι, η επόμενη μέρα του μετρό εξαρτάται από τις διαθέσεις της κοινοπραξίας, η οποία, εάν αποχωρήσει, το υπολειπόμενο αντικείμενο του έργου αναγκαστικά θα επαναδημοπρατηθεί, κάτι που σημαίνει νέες καθυστερήσεις.

 

Βέβαια, ο εργολάβος μπορεί να παραμείνει στο έργο, εκδοχή που είναι η πιθανότερη, και με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί τη θετική για τον ίδιο πρώτη απόφαση της διαιτησίας, να ζητήσει διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο για μία συμβιβαστική λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει ένα μέρος των οικονομικών διεκδικήσεών του, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Εάν τα περί νέας διαπραγμάτευσης δεν γίνουν δεκτά, μπορεί επίσης να μείνει και να αναμένει τις αποφάσεις της διαιτησίας επί των οικονομικών απαιτήσεών του.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των πέντε εταιρειών που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία, για να αποφασίσουν για την αποχώρησή της ή όχι από το έργο.

 

Με δηλώσεις του στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Χρήστος Τσίτουρας τόνισε ότι επιθυμία της εποπτεύουσας αρχής είναι ο εργολάβος να παραμείνει στο έργο για να το ολοκληρώσει, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο απευθείας διαπραγμάτευσης με τον εργολάβο για τις οικονομικές απαιτήσεις του.

 

«Η κατασκευάστρια κοινοπραξία πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει ή να αποχωρήσει από το έργο. Εάν φύγει, μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση, η οποία θα γίνει με τέτοιους όρους και διαδικασίες, ώστε οι καθυστερήσεις να ελαχιστοποιηθούν. Εάν μείνει, μόνο αποδεκτό πεδίο για τις διεκδικήσεις του είναι η επιτροπή διαιτησίας, στην οποία έχει προσφύγει», τονίζει ο κ.Τσίτουρας.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/...play&sid=203055

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

το γεφυρι της Αρτας έγινε....

αλλά ακόμα και αυτό με την ευγενική χορηγία του πρωτομάστορα κάποια στιγμή τελείωσε 8-)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.