Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ENTSO-E: Η Ελλάδα Φέτος Έχει Επαρκή Ηλεκτροπαραγωγή και για Έκτακτες Καταστάσεις


Engineer

Recommended Posts

Δεν θα χρειασθούν στην Ελλάδα επιπλέον εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη ενδεχόμενης αύξησης της ζήτησης κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού και το ικανοποιητικό επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής διασφαλίζουν την επάρκεια, αλλά και την ευστάθεια του ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος, χωρίς να διαγράφεται κίνδυνος ελλείμματος ούτε σε κανονικές, ούτε σε έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες.

 

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της μελέτης για τις προοπτικές κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης κατά το φετινό χειμώνα 2014-2015, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ENTSO- E. Το ίδιο θα συμβεί σε γενικές γραμμές και για όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για να ανταποκριθεί τόσο σε κανονικές, όσο και σε έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες. Ωστόσο, ορισμένα κράτη θα χρειασθεί να προσφύγουν σε εισαγωγές για να καλύψουν την αυξημένη εσωτερική ζήτηση και σε αυτήν την περίπτωση ο ENTSO- E εκτιμά ότι η επαρκής διασυνοριακή δυναμικότητα θα τα διευκολύνει.

 

Το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού θα χαρακτηρίζεται από εξισορρόπηση κατά το φετινό χειμώνα, χάρη στην εγχώρια παραγωγή. Για την Ελλάδα οι πιο κρίσιμες περίοδοι αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούνται, το δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου και ο Ιανουάριος. Οι εισαγωγές αναμένεται να κινηθούν σε λογικά επίπεδα, με βάση το συνήθη προγραμματισμό. Σε ό,τι αφορά τη συμβολή των διασυνδέσεων μας, χαρακτηρίζεται όχι ιδιαίτερα σημαντική, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, η Ελλάδα διευκολύνει την Ιταλία, στο πλαίσιο συμφωνίας ( Mutual Emergency Assistant Service), σε περιόδους αύξησης, στη γειτονική χώρα, της παραγωγής από ΑΠΕ.

 

Κάτω από έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες, οι χώρες που θα χρειασθεί να προσφύγουν σε εισαγωγές είναι, η Αλβανία, η Δανία, η Φιλανδία, η Ουγγαρία, η Λεττονία, η Fyrom, η Πολωνία, η Σερβία και η Σουηδία.

 

Να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται κατά τα τελευταία χρόνια σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ, που εισέρχονται στο Σύστημα. Αντίθετα με αυτό, καταγράφεται η αυξανόμενη τάση συμβατικές μονάδες παραγωγής να βγαίνουν εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής από ΑΠΕ. Αυτή η εξέλιξη, υπογραμμίζει ο ENTSO- E, υποδηλώνει μια θεαματική και ριζική αλλαγή στον τρόπο που θα λειτουργεί στο μέλλον το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ισχυροποιώντας έτσι την ανάγκη επέκτασης των δικτύων με ευθύνη των καθ’ ύλη αρμόδιων Διαχειριστών.

 

Έκλειψη ηλίου

Στις 20 Μαρτίου 2015 θα πραγματοποιηθεί έκλειψη ηλίου πάνω από τον Ατλαντικό, μεταξύ 8.40 και 12.50, κεντρική ώρα Ευρώπης. Η έκλειψη αυτή θα είναι ορατή σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά και για πρώτη φορά αναμένεται να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ασφαλή λειτουργία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος. Ήδη, ο ENTSO- E έχει δημιουργήσει task force, προκειμένου να διερευνηθούν τα πιθανά προληπτικά δεσμευτικά μέτρα που θα χρειασθεί να ληφθούν, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε εθνικό επίπεδο.

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=88057

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.