Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τοποθέτηση λέβητα Αερίου σε εσωτερικό χώρο


vlasis13

Recommended Posts

Κάνω μια μελέτη φυσικού αερίου.

Ο φωταγωγός όμως που θα περάσουν οι γραμμές και η καμινάδα, απέχουν αρκετά από την κουζίνα.

Το σπίτι θα θερμανθεί με αντλία θερμότητας κι ενδοδαπέδια, αλλά πρέπει να κατασκευάσουμε τις γραμμές αερίου και την καμινάδα.

Μπορώ να θεωρήσω ότι θα τοποθετηθεί (αν και δεν θα γίνει ποτέ) η επίτοιχη μονάδα φυσικού αερίου σε μπάνιο που είναι δίπλα στο φωταγωγό? Εξυπηρετεί θαυμάσια.

Δηλαδή, επιτρέπεται η τοποθέτηση της μονάδας σε μπάνιο? Εννοείται ότι θα υπάρχει ηλεκτρομαγνητική βάνα αποκοπής.

Θα διακλαδώσει βέβαια και θα πάει στην κουζίνα για τη μελλοντική (!!!) εστία, αλλά δεν μπορώ να τραβήξω καμινάδα από την κουζίνα μέχρι το φωταγωγό.

Link to comment
Share on other sites

Για να μπει ο επίτοιχος στο μπάνιο πρέπει:

 

Α) Η θέση εγκατάστασης να ικανοποιεί τις σχετικές απαιτήσεις του 384 για τα λουτρά (ζώνες εγκατάστασης). Βλέπε τμήμα 701 στη σελ 133.

 

Β) Να μην υπάρχει περιορισμός στις προδιαγραφές του λέβητα για θερμοκρασία-υγρασία του χώρου θέσης εγκατάστασης, που δεν ικανοποιείται από τις συνθήκες του μπάνιου. Πρακτικά, όλοι οι λέβητες που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, υφίστανται περιοδικά συνθήκες ομίχλης, αλλά στα μπάνια αυτές οι συνθήκες εμφανίζονται πολύ συχνότερα και είναι εντονότερες. Ένα πιθανό πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν συπηκνώματα στην εσωτερική σωλήνωση του ΖΝΧ και να στάξουν σε συνδέσεις της εσωτερικής καλωδίωσης.

 

Η καμινάδα μπορεί πρακτικά να εγκατασταθεί στο φωταγωγό?

 

Δεν απαιτείται ηλεκτρομαγνητική.

 

(το θέμα που συζητάμε είναι άσχετο με το ΝΟΚ)

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Θα δω τι θα κάνω. Βολεύει ο φωταγωγός, βασικά επειδή δεν θα φαίνεται. Ηλεκτρομαγνητική νομίζω ότι απαιτείται για εγκαταστάσεις εντός διαμερίσματος.

Για επίτοιχη σε μπαλκόνι και όδευση εξωτερικά του κτηρίου, σε τσιμεντοσανίδες κτλ, προφανώς και δεν απαιτείται ηλεκτρομαγνητική.

Το θέμα είναι ότι αναγκαζόμαστε να υλοποιήσουμε κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να μπει "χέρι" στην ΕΠΑ.

Όταν εγώ κάνω γεωθερμία με ενδοδαπέδια και με υποχρεώνεις να περάσω όδευση για μελλοντική εγκατάσταση Φ.Α. ...κάτι δεν πάει καλά!!!

Link to comment
Share on other sites

Για επίτοιχη σε μπαλκόνι και όδευση εξωτερικά του κτηρίου, σε τσιμεντοσανίδες κτλ, προφανώς και δεν απαιτείται ηλεκτρομαγνητική.

 

Ούτε για όδευση ή εγκατάσταση συσκευής σε εσωτερικό χώρο απαιτείται Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

 

Αν και ο κανονισμός δεν απαιτεί μόνιμο άνοιγμα αερισμού για τοποθέτηση λέβητα 24kw φ.α. σε εσωτερικό χώρο οικίας (απαιτεί μόνο την ύπαρξη μπαλκονόπορτας ή παράθυρου), εντούτοις έχω κάποιες εύλογες απορίες.

Ο χόρος είναι άνω των 6 m3 που απαιτέι ο κανονισμός και αποτελεί υπνοδωμάτιο οικίας. Αν υποθέσουμε πως με την πάροδο του χρόνου, υπάρξει μια διαρροή αερίου από το σπιράλ που κουμπώνει στο λέβητα, η μια ένδεχόμενη διαρροή (σπάνια μεν) καυσαερίων από την πρώτη γωνία της καμινάδας μέχρι να βγουν έξω, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους ενοίκους, ιδιαίτερα όταν πρόκεται για υπνοδωμάτιο;

Αν κάποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει...ισως σε ένα χώρο άνω των 6 κ,μ να είναι ικανοποιητικός ο όγκος και να μην είναι κάτι το τόσο επικινδυνο, αλλά δεν μιλάμε για μια κουζίνα ή μια αποθήκη, αλλά για υπνοδωμάτιο...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Ένα υπνοδωμάτιο δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση 24kW.

Συνήθως ο λέβητας συνδέεται με την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης ώστε να τροφοδοτεί όλα τα σώματα με ζεστό νερό.

Για ένα δωμάτιο είναι υπερβολή.

 

Μήπως έχεις δει την διαφήμιση με τον λέβητα φυσικού αερίου η οποία δείχνει βελάκια, σαν ροή αέρα, να φεύγουν από τον λέβητα αερίου και να θερμαίνουν τον χώρο; Η συγκεκριμένη διαφήμιση μπορεί να αφήσει την λανθασμένη εντύπωση πως ο λέβητας θερμαίνει τον αέρα ενώ θερμαίνει το νερό που κυκλοφορεί στα σώματα (καλοριφέρ).

 

Για τυχόν διαρροή αερίου συστήνω να τοποθετήσεις ανιχνευτή διαρροής φυσικού αερίου / υγραερίου. Αν θα χρησιμοποιείς μπουκάλες υγραερίου θα τον τοποθετήσεις περίπου 30εκ από το δάπεδο, αν θα λειτουργεί με φυσικό αέριο θα τον τοποθετήσεις περίπου 30εκ από την οροφή.

 

Για τα καυσαέρια, αν είναι σωστή η εγκατάσταση δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Ακόμα και να έχεις καυσαέρια αυτά είναι νερό και διοξείδιο του άνθρακα οπότε δεν είναι επικύνδυνα για την υγεία, κατά την λειτουργία του λέβητα ανανεώνεται ο αέρας του χώρου οπότε τυχόν μικρές διαρροές δεν τις αισθάνεσαι καν. Αν έχεις υγραέριο και έχεις διαρροή καυσαερίων ή υγραερίου τότε θα σου μυρίζει λογικά το πρόσθετο που βάζουν στις φιάλες για να μυρίζει το υγραέριο ώστε να αντιλαμβάνεσαι την διαρροή του υγραερίου. Το προπάνιο και το βουτάνιο από μόνα τους είναι άοσμα.

 

Θα σου πρότεινα να πας στον μηχανολόγο σου, θα δώσεις το πολύ 300€ για μια σωστή μελέτη και θα εξοικονομήσεις πολύ περισσότερα από το κόστος της εγκατάστασης και της λειτουργίας. Αν πας σε έμπορο, ιδιαίτερα σε κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, είναι πολύ πιθανό να σε φορτώσει με κάτι πολύ πιο δυνατό απ'ότι χρειάζεσαι με τις γνωστές συνέπειες στην τσέπη σου.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Αν στη κατοψη του σχεδίου δείξεις οτι ο χώρος που θα εγκατασταθεί ο λέβητας φ.α. είναι βοηθητικός (πχ μικρή αποθήκη κατικίας) και πληρεί τις προϋποθέσεις (ανοιγμα παραθύρου, κλπ), έχεις πιθανότητες να σου εγκρίνουν τη μελέτη.

 

Αν τον ίδιο χώρο το δείξεις οτι είναι υπνοδωμάτιο... καλύτερα να μην ξεκινήσεις να σχεδιάζεις στο autocad, θα στο απορρίψουν αβλεπή. !!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι για να θερμάνει ένα μόνο δωμάτιο, μα είναι για να θερμάνει ολόκληρη την οικία, απλά είναι αδύνατη λόγω έλλειψης χώρου η τοποθέτηση του σε μπαλκόνι. Η μελέτη έχει εγκριθεί, κατασκευή δεν έχει γίνει ακόμη....

Προφανώς και θα γίνει μόνιμο άνοιγμα αερισμού, όμως σε ερώτηση μου στην ΕΠΑ, μου είπαν πως είναι κάτι το οποίο δεν το απαιτεί ο κανονισμός(απαιτεί μόνο την υπαρξη παραθύρου ή μπαλκονόπορτας, ώστε να μπορέι ανά πάσα στιγμή να αεριστεί ο χώρος. Εγώ θα το κάνω όμως για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Κι εγώ ψάχνοντας τον κανονισμό, όντως δεν βρήκα κάπου να κάνει διαχωρισμό χώρων, ή να απαιτεί μόνιμο άνοιγμα (μονο γενικότερο εδάφιο που αφορά σε τοποθέτηση σε χώρους που θεωρείται επικίνδυνος για την κατηγορία c12 να το περιλαμβάνει, διορθώστε με αν κάτι μου διαφεύγει...)

Εκεί λοιπόν προέκυψε η εύλογή μου απορία. Είναι δυνατόν να μην διαχωρίζεται από τον κανονισμό η χρήση του χώρου; Προφανώς και δεν είναι το ίδιο να πρόκειται για ένα υπνοδωμάτιο, ή να πρόκειται για μια κουζίνα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.