Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα οδικά έργα τροφοδοτούν τα έσοδα των κατασκευαστικών με πάνω από 2 δις


Engineer

Recommended Posts

Η επιτάχυνση των έργων υποδομής και ιδίως των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015, τροφοδοτούν τον κατασκευαστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, αν και προς το παρόν, οι μεγάλοι όμιλοι παραμένουν ζημιογόνοι. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το φετινό εννεάμηνο, κατά το οποίο τα έσοδα των τριών μεγάλων ομίλων (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Αβαξ) ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο προσέγγισε τα 9,5 δισ. ευρώ.

 

Πάντως, οι ζημίες έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους, κυρίως λόγω των επισφαλειών από έργα του εξωτερικού και της απομείωσης συμμετοχών. Ως εκ τούτου, οι συνολικές ζημίες των τριών ομίλων άγγιξαν τα 64 εκατ. ευρώ, μειωμένες όμως σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, όταν και είχαν διαμορφωθεί σε 87 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του οποίου οι ζημίες υποχώρησαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 51,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ομίλου Ελλάκτωρ, του οποίου οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 16,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην απομείωση ποσού 46,5 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά λόγω της μείωσης της εύλογης αξίας της συμμετοχής του ομίλου σε εταιρείες μεταλλείων, αλλά και μη επαναλαμβανόμενων εσόδων ύψους 12,4 εκατ. ευρώ από έργο παραχώρησης.

 

Αντίστοιχα, η J&P Αβαξ υπέστη σημαντική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της λόγω της διενέργειας έκτακτων σημαντικών προβλέψεων, συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, έναντι προβλέψεων ύψους 5,4 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ετσι, τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, έναντι 19,5 εκατ. ευρώ.

 

Σε επίπεδο εσόδων, η παρουσία στις αγορές του εξωτερικού εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά, παρότι η φετινή πορεία των ομίλων βελτιώθηκε λόγω της επιτάχυνσης των έργων στην Ελλάδα. Κατά το εννεάμηνο, ο όμιλος Ελλάκτωρ σημείωσε έσοδα ύψους 1,08 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 668 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα έργα στην Ελλάδα, με τα υπόλοιπα 412,2 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, τα έσοδα της J&P Αβαξ ανήλθαν σε 336 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 207 εκατ. ευρώ αφορούν στην εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

Οσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, παρά τη σχετική «ένδεια» αναθέσεων νέων έργων μεγάλης κλίμακας στην εγχώρια αγορά, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των τριών ομίλων κινείται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Ελλάκτωρ διαθέτει ανεκτέλεστο της τάξεως των 3,82 δισ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανεκτέλεστο ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο έργων της J&P Αβαξ διαμορφώνεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, αν και σταδιακά η ανάληψη νέων έργων γίνεται όλο και δυσκολότερη λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της απόκτησης τεχνογνωσίας από τις τοπικές εταιρείες στις αγορές που έχουν επιλέξει οι ελληνικοί όμιλοι.

 

Η αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα αποδίδεται και στον αριθμό των εργαζομένων, οι οποίοι φέτος έχουν αυξηθεί σε 6.454, έναντι 4.474 κατά το περσινό εννεάμηνο. Η αύξηση είναι περισσότερο αισθητή στους ομίλους που έχουν μεγαλύτερη παρουσία στα συγχρηματοδοτούμενα έργα των οδικών αξόνων, όπως π.χ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

 

Πηγή: http://www.kathimeri...kataskeyastikwn

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.