Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με ύψος κτηρίου σε οικισμό (τυφλό όριο)


ARS

Recommended Posts

6 λεπτά πριν, Didonis said:

Δεν θυμάμαι στον ΓΟΚ να μετρούσαμε το ύψος του κτηρίου από το φυσικό έδαφος, αλλά από την τελικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους. 

Φυσικά υπήρχαν και περιπτώσεις που η τελική διαμόρφωση ήταν η ίδια με το φυσικό έδαφος....

 

@Didonis το ίδιο ίσχυε και στον ΓΟΚ, δηλ. μετρούνταν και από το ΦΕ και από το ΟΔΕ, τα οποία μπορεί και να συνέπιπταν... αλλά στον ΓΟΚ αναφερότανε συγκεκριμένα η μέτρηση του ύψους στην τυφλή όψη, δηλαδή αυτή σε επαφή με το όμορο οικόπεδο, όπου επειδή ακριβώς δεν μπορεί να γίνει διαμόρφωση εδάφους στο κοινό όριο, λαμβανότανε υπ' όψει το φυσικό έδαφος εκεί... μπορεί και να μην ίσχυε βέβαια αυτό, εξ' ου και το ερώτημά μου στη @myri στο αρχικό της post του οποίου και δεν κατάλαβα την διατύπωσή του...

Edited by Gestalt
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, Gestalt said:

...... αλλά στον ΓΟΚ αναφερότανε ...

οκ όλα αυτά, αλλά δεν ισχύει ότι δεν αναφέρει ο επόμενο Πολεοδομικός κανονισμός (πχ ΝΟΚ) ισχύει αυτό που ανέφερε ο προηγούμενος, δεν είναι συμπληρωματικοί αλλά ο ένας καταργεί τον άλλον..... 

Οπότε ισχύει ότι γράφει ο ΝΟΚ σήμερα για νέα Οικοδομή που κάνεις (αν κατάλαβα καλά).

και καλό βράδυ..... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα,

να ρωτήσω το εξής: Τμήμα κτιρίου εφάπτεται με πλάγιο όριο οικοπέδου και η οροφή του υπογείου στο σημείο αυτό επαφής με το όριο είναι πάνω από 1,20μ από το φυσικό έδαφος. Η στάθμη όμως του διαμορφωμένου εδάφους στον ακάλυπτο, έχει ύψος κάτω από 1,20μ από τη στάθμη οροφής του υπογείου.

Ισχύει ότι ταυτίζεται το φυσικό με το διαμορφωμένο αναγκαστικά στο όριο επαφής, και άρα πρέπει στο σημείο επαφής κτιρίου με πλάγιο όριο, η οροφή του υπογείου να προεξέχει 1,20μ από το φυσικό έδαφος (λόγω ταύτισης σύμφωνα με τον υπάλληλο της Πολεοδομίας);

Link to comment
Share on other sites

σωστά στα λέει η υπάλληλος. 

υ.γ

αν η οικοδομή δεν εφάπτονταν στο όριο θα ήσουν o.k γιατί η στάθμη της οροφής θα λογίζονταν από το διαμορφωμένο δικό σου έδαφος. Τώρα όμως η στάθμη λαμβάνεται από το πέριξ έδαφος (όπου πέριξ νοείται και το έδαφος του όμορου)

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο ΝΟΚ δεν αναφέρεται πουθενά ότι σε περίπτωση που ένα κτίριο κολλάει στο όριο, τότε η οριστική στάθμη εδάφους ταυτίζεται με το φυσικό έδαφος. Θεωρώ αυθαίρετο τον ισχυρισμό αυτό περί ταύτισης. Εξάλλου, χρονικά αν το σκεφτούμε, το φυσικό έδαφος είναι η αρχική συνθήκη που βρίσκω το οικόπεδό μου ενώ η οριστική στάθμη είναι το πώς εγώ διαμορφώνω τα πλατώματά μου, πώς σκάβω κλπ.

Άρα για μένα, σε αυτά τα σημεία δεν κάνεις έλεγχο με οριστική στάθμη εδάφους γιατί απλά δεν έχεις έδαφος, παρά μόνο στάθμη του κτιρίου. Πρακτικά δηλαδή, νομίζω ότι ο ΝΟΚ ζητάει να κάνεις έλεγχο στα σημεία που το υπόγειο αποκαλύπτεται σε διαμορφωμένους ακαλύπτους κλπ  και ότι βάζει ως όρο το υπόγειό σου ως μέρος του κτιρίου να μην ξεφεύγει σε ύψος από τις διαμορφώσεις που κάνεις και όχι από το πώς βρήκες το αρχικό φυσικό έδαφος! Η σχέση του κτιρίου με το φυσικό έδαφος απαντάται σε άλλο σημείο του νόμου με τις επιχωματώσεις και τα μπαζώματα κλπ

(Σημείωση επίσης, αυτές οι ισουψείς δεν συνεχίζουν στο γείτονα, μιας και ο γείτονας έχει τοιχείο και διαμορφωμένη στάθμη πιλοτής, ακαλύπτου κλπ. άρα δεν υπάρχει έδαφος ομόρου )

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εάν είσαι σε οικισμό (μιας και αυτός είναι ο τίτλος του νήματος) <2000 κατ., ισχύει το φυσικό έδαφος 

Διαφορετικά, ζήτα έγγραφη (και τεκμηριωμένη) απάντηση από την ΥΔΟΜ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 2 weeks later...
On 9/5/2023 at 5:32 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

σωστά στα λέει η υπάλληλος. 

υ.γ

αν η οικοδομή δεν εφάπτονταν στο όριο θα ήσουν o.k γιατί η στάθμη της οροφής θα λογίζονταν από το διαμορφωμένο δικό σου έδαφος. Τώρα όμως η στάθμη λαμβάνεται από το πέριξ έδαφος (όπου πέριξ νοείται και το έδαφος του όμορου)

Από που προκύπτει αυτό @ΚΑΝΑ ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

από τους ορισμούς του ΝΟΚ 

56. Όψεις του κτιρίου είναι οι επιφάνειες του κτιρίου προς τους κοινόχρηστους ή και ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου ή και προς όμορα οικόπεδα και ορίζονται, σύμφωνα με τον προσανατολισμό τους. Ως όψεις του κτιρίου, θεωρούνται επίσης, οι στέγες και τα δώματα με τα κιγκλιδώματα ή/και τα στηθαία ασφαλείας, καθώς και με τις κατασκευές του άρθρου 19 και τα κλειστά τμήματα των πυλωτών. Στις όψεις του κτιρίου συμμετέχουν οι επιφάνειες των εξωτερικών θερμομονώσεων, οι επενδύσεις και τα επιχρίσματα του κτιρίου.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.3 Άρθρο 122 ΝΟΜΟΣ 4819/2021 με ισχύ την 23/7/2021

84. Τυφλή όψη είναι η πλευρά του κτιρίου, που κατασκευάζεται στα όρια της ιδιοκτησίας με τα όρια του όμορου οικοπέδου.

Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 100 ΝΟΜΟΣ 4759/2020 με ισχύ την 9/12/2020
 
Επομένως σ' αυτές τις όψεις (όπως και στην τομή που είναι κάθετη στο όμορο) πόσο είναι το ύψος σου από το Φ.Ε?? Δεν είναι μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου??
Edited by ΚΑΝΑ
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.