Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Στα σκαριά» η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων σε 4 περιοχές


Engineer

Recommended Posts

Oμάδες εργασίας με αντικείμενο την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων για τη βιώσιμη ανάδειξη και ανάπτυξη των πόλεων της Πάτρας, του 'Αργους, της Ελευσίνας και του Ηρακλείου - Κνωσού δημιουργούνται με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

 

«Η δράση περιλαμβάνει την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων αλλά και τη δημιουργία και ανάδειξη του συνδετικού αστικού ιστού, που βρίσκεται ανάμεσά τους, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην ένταξή τους στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επισκεπτών», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

 

Όπως έγινε γνωστό, οι κοινές αυτές ομάδες θα προωθήσουν για κάθε πόλη πρόγραμμα - πλαίσιο μελετών και έργων, κατ' αντιστοιχία με την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ενώ η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη υπό τον υπουργό ΠΕΚΑ, με στόχο να συζητηθούν και δρομολογηθούν οι απαραίτητες δράσεις.

 

Ειδικότερα, οι προτεινόμενες δράσεις θα αφορούν στους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους (καθορισμός ορίων & ζωνών προστασίας, τοποθέτηση περιφράξεων, επέκταση ανασκαφών όπου απαιτείται ή κατάχωση άλλων, αξιολόγηση της κατάστασης των μνημείων, προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης κλπ) αλλά και στον δημόσιο χώρο.

 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι σχεδιασμοί προβλέπουν τη δημιουργία διαδρομών ή δικτύων πεζοδρόμων ή χώρων στάσης/θέασης/ανάπαυσης, επεμβάσεις στις όψεις κτηρίων, την απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων, την κατάλληλη σήμανση με πληροφοριακές πινακίδες, την αποτύπωση ιχνών αρχαίων οδών και μνημείων στους υπό διαμόρφωση χώρους, καθώς επίσης και φυτεύσεις

 

«Με πρότυπο την επιτυχημένη και αναγνωρισμένη διεθνώς περίπτωση της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, θα προωθηθεί επεξεργασία και καταγραφή των επί μέρους χώρων, μνημείων και ιδιαίτερων πολεοδομικών χαρακτηριστικών της κάθε πόλης, με απόλυτο σεβασμό στην πολιστική μας κληρονομιά, με στόχο και τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και της υπερσυγκέντρωσης της αύξησης της θερμοκρασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καταλήγοντας στη δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΚΑ.

 

Πηγή: http://www.real.gr/D...379420&catID=14

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.