Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΑΙΠΕΔ: Οι εκκρεμότητες σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ


Engineer

Recommended Posts

Ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της Καθημερινής παρουσίασε την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τα γραφόμενα η κατάσταση είναι η παρακάτω:

 

ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ: Η αρχική πρόθεση για την υποβολή προσφορών μέσα στον Δεκέμβριο του 2014 δεν ευοδώθηκε, όχι λόγω των πολιτικών εξελίξεων αλλά κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της νέας αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών. Η αισιοδοξία ωστόσο για μια σημαντική συμφωνία είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί αποκλειστικά στη ρωσική RZD (Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι).

 

Η τελευταία, εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει λόγω των οικονομικών μέτρων της Δύσης προς τη Ρωσία, συναρτά το ενδιαφέρον της για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ με την έκβαση στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ. Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρεται υποχρεωτικά και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία, κάτι που αν ισχύει, μένει να αποδειχθεί. Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι, αν η ρωσική εταιρεία όντως ενδιαφέρεται, τότε θα πρέπει να καθαρίσει το τοπίο με έναν τρόπο αντίστοιχο εκείνου της Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια. Το «κουβάρι» αναμένεται να ξετυλιχθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015, οπότε ορίστηκε να γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

 

ΔΕΣΦΑ: H αποκρατικοποίηση εκκρεμεί περισσότερο από 18 μήνες, λόγω της γραφειοκρατίας και του περίπλοκου καθεστώτος που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες. Ευθύνες ωστόσο εντοπίζονται και στην ελληνική πλευρά, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη των ενστάσεων που θα εγείρουν οι Κοινοτικοί, προχώρησε στη σύναψη της συμφωνίας με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar. Ετσι, για περίπου 12 μήνες αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ την τελική έγκριση των Βρυξελλών προκειμένου να προωθήσει τη σχετική συμφωνία, με την οποία θα εισπράξει περί τα 187 εκατ. Οι πιθανότητες όμως να μην υλοποιηθεί στο τέλος είναι πολλές, καθώς δημιουργεί προηγούμενο για αντίστοιχες επιδιώξεις από την πλευρά άλλων ισχυρών ενεργειακών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά (π.χ. Gazprom).

 

ΟΛΠ/ΟΛΘ: Είναι οι αποκρατικοποιήσεις που δείχνουν ότι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει να κινείται ακόμη. Μόλις το Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ-Cosco, που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Η εκκρεμότητα αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη της έναρξης λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), αναμένεται να ξεμπλοκάρει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τόσο για τον ΟΛΠ όσο και τον ΟΛΘ, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Κασσιόπη: Αν και είναι από τις πρώτες συμφωνίες που έκλεισε το ΤΑΙΠΕΔ, εντούτοις ακόμη αναμένεται η έκδοση των σχετικών αδειών ανάπτυξης του ακινήτου. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών αδειών.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....ε-ολπ-ολθ-δεσφα και kathimerini.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.