Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τζάκι - Καλοριφέρ


Cerebrus

Recommended Posts

Καλημέρα και καλή χρονιά συνάδελφοι

πελάτης μου ζητάει να βάλει τζάκι με σύνδεση για καλοριφέρ. το διάστημα αυτό κάνω μια μικρή έρευνα αγοράς.

όποιος έχει χρόνο και θέλει ας μου στείλει pm για να μου ξεκαθαρίσει κάποιες "ασάφειες" σχετικά με κάποιες εταιρίες.

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει και καλο-υπάρχει. Χρησιμοποιείται επένδυση γυψοσανίδας (κυρίως) με εσωτερική μόνωση γύρω από τον μεταλλικό καπναγωγό, η τοποθέτηση στομίων εξόδου του θερμού αέρα στο δωμάτιο και ταυτόχρονα η ελεγχόμενη είσοδος αέρα δωματίου μέσα σε αυτό το θάλαμο. Μερικοί επαγγελματίες, εις εξ αυτών και ένας παλαιός μου συνεργάτης, δοκίμασαν τη βεβιασμένη κυκλοφορία του θερμού αέρα μέσω ανεμιστήρα αλλά δεν το προχώρησαν παραπέρα. Ο λόγος ήταν η μειωμένη αποδοτικότητα του εναλλάκτη ακόμη και σε χαμηλές παροχές αέρα.   

Η καμινάδα, αν συντρέχει λόγος καθαρισμού της μετά από κάποια χρήση, καθαρίζεται από θυρίδες. Αυτός είναι ο απλούστερος τύπος τζακιού ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα σε οποιοδήποτε σπίτι. 

 

 

 

 

Κωνσταντίνε με εχεις μπερδεψει αρκετα, η εσυ δεν καταλαβες τα περι του..ΚΥΘ.. (ειναι συγκεκριμενο συστημα κλειστου εναλλακτη βεβιασμενης κυκλοφοριας αερα) και το συγχεεις με το τζακι φυσικης ροης, η εγω δεν καταννοω κατι στα λεγομενα σου. 

Στο παραπανω μην σου δηλάδη περιγραφεις ενα <ενεργειακο> τζακι φυσικης ροης και οχι τον ΚΥΘ.

Φυσικα και η βεβιασμενη ροη δεν θα εδινε σχεδον τιποτα σε ενα τετοιο τζακι, η βεβιασμενη ροη απαιτει στενα περασματα του αερα (γ αυτο αλλωστε χρειαζεται και ο ανεμιστηρας) ενω το τζακι φυσικης ροης (ροη του θερμαινομενου αερα και οχι της καπνοδοχου) απαιτει μεγαλα ανοιγματα και ευρυχωρια και μαλιστα αυτα δημιουργουνται κατα την τοποθετηση, γ αυτο και ειναι πολυ πιο κρισιμο το θεμα τοποθετησης σε αυτα τα τζακια.

Link to comment
Share on other sites

@logicone

 

Αν θες, ρίξε μια ματια σε αιόπιστες εταορείες όπως: Kratki, Leda, Spartherm.

 

Eιδικά τα Leda και τα Krati.... δεν παίζονται.

Link to comment
Share on other sites

Στέλιο παίρνω υπ' όψη μου τις παρατηρήσεις σου και επειδή δεν μου αρέσουν τα μπερδέματα σε τεχνικά θέματα και ειδικά στο χώρο των ιδιωτών (για ευνόητους λόγους), παραθέτω μερικές από τις πολλές ιστοσελίδες του διαδικτύου που περιγράφουν τα τζάκια και τις ορολογίες τους ο καθένας όπως θέλει:

 

1) http://www.tlife.gr/Article/thermansi/0-4-7957.html

 

"Όταν λέμε ενεργειακό τζάκι εννοούμε κλειστή εστία με πυρίμαχο τζάμι και εσωτερικά μαντέμι ή πυρίμαχη μάζα. Η εστία αυτή τροφοδοτείται με αέρα από τον εξωτερικό χώρο, ο οποίος θερμαίνεται μέσα στον αεροθάλαμο του τζακιού και επιστρέφεται ζεστός στον χώρο σου."

 

"Ενεργειακό θερμοδυναμικό τζάκι Τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστές ή ανοιχτές εστίες κατασκευασμένες από μαντέμι (χυτοσίδερο) και έχουν υψηλό ποσοστό απόδοσης σε σχέση με το απλό τζάκι. Τα ποσοστά απόδοσης ξεκινούν από 30-35% σε ανοιχτές εστίες και μπορούν να φθάσουν μέχρι 60-75% σε κλειστές εστίες. Όλες οι μαντεμένιες εστίες είναι θερμοδυναμικές αερόθερμες και ζεσταίνουν πέρα από το χώρο γύρω από το τζάκι και τεράστΙους χώρους μέσα στο σπίτι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού..."

 

2)  http://www.naftemporiki.gr/afieromata/story/851061/energeiako-tzaki-i-texnologia-arogos-sti-thermansi

 

"Ενεργειακό ονομάζεται το τζάκι εκείνο που η εστία του είναι κλειστού τύπου, είναι κατασκευασμένη από μαντέμι ή ατσάλι και μεταφέρει την θέρμανση που παράγεται από υλικό που καίγεται (ξύλα, pellets, αέριο-γκάζι) στον χώρο μέσω τον τοιχωμάτων της, είτε σε αέρα, είτε σε νερό." 

 

Γι αυτό το λόγο δεν θα κάνω άλλη συζήτηση επί της ορολογίας και λέω πάλι περιληπτικά ότι προτείνω στον άνθρωπο που ρώτησε τζάκι με κλειστή εστία και κυκλοφορία αέρα μέσω φυσικής ροής που να εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα της καμινάδας.   

Οι βεβιασμένες κυκλοφορίες μέσω Βεντιλατέρ δεν υλοποιούν πάντα όσα υπόσχονται και τα τζάκια καλοριφέρ θέλουν πολύ προσοχή. Τέλος. 

Link to comment
Share on other sites

Στέλιο την πατέντα σου θα την κοιτάξω, εφ' όσον μου γράφεις αριθμό, αν και έχω να ασχοληθώ με ενεργειακά τζάκια από το 2000. Είχα μείνει στο γεγονός ότι τα τζάκια με βεβιασμένη κίνηση του αέρα έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Επειδή όμως δεν ξέρω την ευρεσιτεχνία σου αναθεωρώ την άποψή μου μέχρι να την δω.

Προφανώς, για να έχεις πατεντάρει ενεργειακό τζάκι, είσαι επαγγελματίας του χώρου και όταν τη δω θα συνεννοηθούμε σε p.m. 

 

Υ.Γ. Για να συνεχίσουμε τη συζήτηση στο θέμα αυτό (που εγώ προσωπικά δηλώνω μεγάλο ενδιαφέρον) αφήνω τους ορισμούς σε σένα, φτάνει να τους προσδιορίσεις σαφώς δλδ αυτό λέγεται ενεργειακό, αυτό θερμοδυναμικό κλπ.  :) Κάνε μια πρώτη παρουσίαση και το συζητάμε.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Κωνσταντίνε και Στέλιο για τις απαντήσεις σας. 

 

Ήδη ξεκινώ δειλά δειλά την έρευνα αγορας. Μιάς και είμαι νέος συνάδελφος σίγουρα θα συμβουλευτώ και κάποιον πιο έμπειρο συνάδελφο. Και γώ γενικά κλείνω προς το "θερμοδυναμικό". Αν ήταν βέβαια κάποια νέα μονοκατοικία θα προτιμούσα το "θερμοϋδραυλικό".

Link to comment
Share on other sites

sito αυτα που εχουν βεντυλατερ εχουν και θορυβο, κατω απο 55 ντεσιμπελ (με φτηνο οργανο) δυσκολα να πεσει ο ηχος, πχ το ιδιο οργανο σε ''ησυχια'' ημερας εδειχνε περιπου 30 και σε ομιλιες ραδιοφωνο η τηλεοραση σε συνηθισμενη ενταση 70-90. Αν σε ενοχλει ο θορυβος θα εχεις ενα θεμα, μπορεις να τον μειωσεις αυξανοντας την θερμοκρασια με αντιστοιχη μειωση της ταχυτητας (ολα τωρα εχουν εναν ψηφιακο θερμοστατη-ροοστατη) αλλα θα πρεπει να ασχοληθεις αρκετα. Στο ''αυτι'' σου μην βασιστεις (επισκεπτομενος καποια εκθεση) γιατι πολυ μεγαλο ρολο στην ενοχληση εχει και η ακουστικοτητα του καθε χωρου. Γενικα το τζακι θελει αρκετη ασχολια και δεν ειναι για ολους. Ενα καλο πλεονεκτημα ειναι να εχει συρταρι για τις σταχτες κατω απο την πορτα.

ο FouksMechMech

Νομιζω οτι μπορει να σε κατατοπισει αρκετα σωστα.

 

Κωνσταντίνε η επικρατουσα ορολογια ειναι αυθαιρετη και παραπλανητικη, αλλα αυτην χρησιμοποιουμε πλεον ολοι.

Ενεργειακα λεγονται ολα με προυποθεση να εχουν πορτα, μπορει να εχουν πορτα ομως και να μην ειναι ενεργειακα, ενεργειακο χωρις πορτα ομως δεν υπαρχει. 

1. ενεργειακο υδραυλικο τζακι. κυριο ζητημα η μελέτη και ο σωστος εμπειρος υδραυλικος, αμμεση εξαρτηση απο την ΔΕΗ και σε περιπτωση διακοπης της... η εχουμε βοηθητικα συστηματα εφεδρειας με μπαταριες, η βγαζουμε αρων αρων τα ξυλα (δεν σβηνουμε με νερο το τζακι). Δεν θελω να πω περισσοτερα (πραγματα που ''εμαθα'' απο αλλους) για ανοιχτο η κλειστο δοχειο, για δοχειο αδρανειας, θερμοστατικη βαλβιδα βαλβιδακια ασφαλειες κτλ γιατι ειμαι ο πλεον ασχετος. Μπορει να καιει μονον ξερα ξυλα.  

2. ενεργειακο αεροθερμο, εδω υπαρχουν 2 υποκατηγοριες..

α) βεβιασμενης κυκλοφοριας αναθερμαινομενου αερα (με βεντυλατερ). Ζεσταινει αμμεσα και γρηγορα αλλα ακουγεται θορυβος, οχι απο τον κινητηρα αλλα απο τον ιδιο τον αερα. Αν κοπει το ρευμα ανοιγουμε την πορτα και μπορουμε να εχουμε ενα απλο τζακι να κατσουμε εκει κοντα κτλ. Δεν χρειαζεται να σβησει δηλαδη. Μπορει να καιει και υγρα ξυλα. 

β) φυσικης κυκλοφοριας αναθερμαινομενου αερα χωρις βεντυλατερ, χωρις θορυβο, και κυριως πληρη απεξαρτηση απο την ΔΕΗ. Το Α και το Ω σ αυτο ειναι η σωστη τοποθετηση, δεν μπορει να φτασει την ισχυ των αλλων..  Μπορει να καψει και υγρα ξυλα.

Και τα τρια που αναφερα παραπανω μπορει να ειναι.. 1) με ανοιγομενη πορτα, πρεπει να ειναι κλειστη οταν καιει θελει καποια ''τεχνη'' κατα το ανοιγμα της και εμποδιζει αρκετα, ειναι η φθηνη εκδοση τους. Δεν ειναι τζακι για μενα αυτο αλλα ειναι μια καλη φθηνη λυση. 2) με συρομενη προς τα επανω πορτα, ειναι ευχρηστα καινε (εφ οσον ειναι σωστα) και με κλειστη και με ανοιχτη αλλα εχουν σχεδον διπλη τιμη. Οσοι πηρανε φτηνιαρικα τετοια το μετανιωσανε πικρα.

Υποτιθεται οτι ενα ενεργειακο τζακι μπορει να αναπτυξει στον θαλαμο του πανω απο 600 βαθμους και να κανει και πυρολυση.. Υποτιθεται.

Ολα τα παραπανω ειναι σωστα σε μεσες ακρες αλλα ειναι και μια μικρη περιληψη (δεν ξερω αν λεω παραπανισια πραγματα η αν τα λεω προχειρα), μακαρι να ανοιξει η συζητηση να ακουστουν αποψεις γνωμες κτλ.  

Link to comment
Share on other sites

Μολις ακουσα στις ειδησεις οτι η ΔΕΗ επι τελους θα παιρνει το ρευμα απο φωτοβολταικα και θα το συνψηφιζει σαν ποσοτητα με την καταναλωση. Μακαρι, μακαρι τα τζακια να ξαναβρουν την σωστη θεση τους (θαλπωρη, παρεα, γουστο) και να ζεσταθει ο κοσμος σωστα και ομορφα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.