Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Με 13% η φορολογηση εισοδηματος αγροτικων φ/κών


dimitris GM

Recommended Posts

Καρασμάνης: Αγροτικό εισόδημα, το εισόδημα από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

[31.12.2014]
 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γ. Καρασμάνης: Αγροτικό εισόδημα, το εισόδημα από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

 

Ως αγροτικό εισόδημα, που θα φορολογείται με το φορολογικό συντελεστή 13%, θα λογίζεται το εισόδημα που προέρχεται από την εκμετάλλευση των 2.700 φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος μέχρι 100 KW.

 

Ταυτόχρονα, όσοι αγρότες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζουν να διατηρούν την αγροτική τους ιδιότητα και μπορούν συμμετέχουν απρόσκοπτα και να επιδοτούνται από τα προγράμματα και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωργοπεριβαλλοντικά, σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, ποιοτικών τροφίμων κ.α.), καθώς επίσης και να εισπράττουν στο ακέραιο τις δικαιούμενες ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, αποζημιώσεις ΠΣΕΑ κ.α.).

 

Με την τροπολογία αυτή η χώρα μας παρακάμπτει τον σκόπελο της απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, με άμεσο αντίκτυπο στις εισροές της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην αγορά και την εν γένει ελληνική οικονομία.

 

Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου 4316/2014, (άρθρο 116) ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 270/24-12-2014. Η υιοθέτηση της εν λόγω τροπολογίας, που αποτελεί σήμερα νόμο του κράτους, αποδεικνύει την υπευθυνότητα με την οποία η πολιτεία πρέπει να περιβάλει κρίσιμα θέματα του αγροτικού τομέα, όπως αυτό του συνδυασμού της αγροτικής δραστηριότητας με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης.

 

Με την τροπολογία αυτή, πρόσθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφενός ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και όσων συμμετέχουν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα και αφετέρου παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες, που δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να διατηρήσουν την αγροτική τους ιδιότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται περικοπή εισοδήματος λόγω φορολογίας, απένταξη από αγροτικά προγράμματα και απώλεια ενισχύσεων και επιδοτήσεων για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία.

 

Έτσι, διατηρείται ακέραιη μια δραστηριότητα, που αποτελεί μια από τις καλύτερες  εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τους αγρότες και συνεχίζεται απρόσκοπτα η συμμετοχή του κόσμου της υπαίθρου στην παραγωγή «καθαρών» μορφών ενέργειας, ταυτόχρονα με την παραγωγή υγιεινών, ποιοτικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας αγροτικών προϊόντων, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης.

 

Σημείωση Taxheaven:

H τροπολογία έχει ενσωματωθεί στο άρθρο 116 του ν.4316/2014 και αναφέρει:

Στο τέλος της περίπτωσης στ' της παρ. 2 του ν. 3574/2010 (A' 151) προστίθεται νέο εδάφιο που έχει ως εξής:

«Ειδικά για το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ο ως άνω ορισμός της αγροτικής δραστηριότητας ισχύει και για λόγους φορολόγησης του ως άνω εισοδήματος.»

Προφανώς εκ παραδρομής έχει γίνει λάθος στον νόμο και η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται στον  στην περίπτωση στ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του νόμου 3874/2010.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μα γιαυτο εγινα αγροτης,(στα χαρτια) ασε που ο ΟΓΑ είναι κατά πολύ φτηνότερος

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χαχ... ποιος κοκκινησε τον νικο? οτι να ναι.....  

μακαρι να ημουν και εγω ογα. Διαγραφη, θα φτιαξω και 10 μελισσια και θα παω να βγαλω βιβλιαριο.... 

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά , καταλαβαίνεται τι κάνετε εδώ μέσα ; εάν δλδ πει κάποιος μια αλήθεια εσείς πρέπει να τον φορτώνεται με άκυρα; Κ ναι, πέρασα όλη την αγροτική μου περιουσία από το όνομα τις γυναικάς μου στο δικο μου κ έκανα μια μεταβολή στην ΔΟΥ που ανήκω , έτσι παρουσίασα μεγαλύτερο τζίρο από την αγροτική απασχόληση κ την έκανα  για ΟΓΑ .

EDIT

το ακυρο του ckiriako  θα το εξαφανισω

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

πραγματικα ειναι πολλοι επαγγελματιεs εδω που εχουν ογα και εγω αυτο εχω ειμαι ομωs αγροτηs.απαλαγη του τεβε μεχρι περσι μαs εδιναν για 3 χρονια απο περσι το αλαξαν και μαs δινουν καθε χρονο.

Link to comment
Share on other sites

Ποιο ακυρο νικο? Σοβαρα μιλαω.... Με αυτα τα ποσα που ζητανε οαεε σε βαθος χρονου απλα ΔΕΝ γινεται, δεν βγαινει...

Θα παρω λιγα μελισσια και θα μου δειξει ενας γνωστος, δεν ειναι τιποτα τραγικο, θα βγαλω μελισσοκομικο βιβλιαριο και μετα δικαιουμαι να παρω αγροτικο με καροτσα.... 

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.