Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία από fan coils


lym

Recommended Posts

Θα σου επαναλάβω την ερώτηση του Γρηγόρη:

 

 Την αντλία την έχω στους 45  και τα fan coils τερμα και την ένταση και την θερμοκρασία (υπόψη η μαρκα είναι daikin altherma) και τα fan coils τα FWV.

Πάντως με ανοιχτό το παραθυρο κατά 2 πόντους το πρόβλημα λύνεται.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι λύση  :). Αν έτσι λύνεται το πρόβλημα της υγρασίας σημαίνει ότι η παραγωγή υδρατμών στο σπίτι περνάει τα συνήθη όρια. Μήπως η κουζίνα επικοινωνεί με τους υπόλοιπους χώρους π.χ. καθιστικό - κουζίνα ενιαίος χώρος κλπ; 

Αν όμως το σύστημα ανταποκρίνεται και με σκαστό παράθυρο (σ.σ. η διαφυγή θερμότητας είναι μεγάλη σε αυτή την περίπτωση) σημαίνει ότι η παραγόμενη θερμότητα υπερεπαρκεί. Για δοκίμασε λοιπόν να λειτουργήσεις τις εσωτερικές σου μονάδες, ειδικά αυτών που είναι μέσα ή κοντά στη Κουζίνα, με κλειστά παράθυρα και στη μεσαία σκάλα του ανεμιστήρα.  ;)

Αν δεν λυθεί έτσι το πρόβλημα, αυτό που σου πρότεινε ο συνάδελφος στο #7 είναι μια πολύ καλύτερη λύση, πριν όμως αγοράσεις οτιδήποτε απευθύνσου σε μηχανολόγο.   

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Konstantinos IB πρόσεξε με λίγο.

Μπορείς να σε παραπλάνησα και εγώ λιγάκι γιατί ότι είπα το είπα πριν ανοίξω ψυχρομετρικό χάρτι και θυμηθώ τα λόγια του φίλου μου και δάσκαλου μηχανολόγου Κ. Βαρβαγιάννη....

Τι έλεγε και λέει ακόμα ο άτιμος...

1. Την φύση δεν μπορείς να την ξεγελάσεις. (Απίστευτη ατάκα που θα με ακολουθεί για πάντα.)

2.Μην δίνετε πολύ σημασία στην σχετική υγρασία αλλά στην απόλυτη.

 

Για αυτό σε προτρέπω αν δεν έχεις κάποιον ψυχρομετρικό χάρτη εύκαιρο να κατεβάσεις το προγραμματάκι της daikin που είναι αστεράκι.

Αν θεωρήσουμε ότι το σπίτι έχει μία απόλυτη υγρασία που δεν έχει καμία σχέση με την θερμοκρασία του αέρα τότε όσο και να ανεβάσουμε την θερμοκρασία το σημείο δρόσου παραμένει σταθερό.

 

Και πολλές φορές καλαμπουρίζωντας μας έλεγε...

Προσέξτε το sex....

Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόση υγρασία προσφέρει στον χώρο ένα πολύ ενεργητικό ζευγάρι.....

Το έψαξα και είχε πάλι δίκαιο.....

Ειναι αυτή η ρουφιάνα η φύση απίστευτη...........

χαχαχα

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου μεγάλε Γρηγόρη. Σωστό το #13 σου αλλά πρόσεξε και συ λίγο...

 Από κάποιους ψυχρομετρικούς υπολογισμούς που έκανα στο πρόγραμμα της 4Μ και της Daikin το σημείο συμπύκνωσης των υδρατμών θερμοκρασίας αέρα π.χ. 35 οC db και 35% RH είναι οι 15 οC που είναι πολύ πιθανή θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας ενός εξωτερικού τοίχου με εξωτερική 5 oC db. 

Καθόλου δεν με παραπλάνησες και για ακριβολογούμε, με τις παραπάνω συνθήκες το Tdp που προκύπτει από τον εν λόγω ψυχρ. χάρτη είναι 17 οC db και όχι 15. 

 

Ναι αλλά το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι λύση . Αν έτσι λύνεται το πρόβλημα της υγρασίας σημαίνει ότι η παραγωγή υδρατμών στο σπίτι περνάει τα συνήθη όρια. Μήπως η κουζίνα επικοινωνεί με τους υπόλοιπους χώρους π.χ. καθιστικό - κουζίνα ενιαίος χώρος κλπ; 

Τώρα αν στην παραγωγή υδρατμών υπολογίσουμε και το sex...τότε είναι που δεν τον συμφέρει το σκαστό παράθυρο.  :D  

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Οταν σου λέω σε παραπλάνησα εννοώ ότι κοιτάς τον ανεμιστήρα του αέρα στα φαν και την θερμοκμοκρασία εξόδου του φαν που τελικά  δεν νομίζω ότι παίζουν κανέναν ρόλο.

 

Νομίζω ότι πάλι κοιτάς την σχετική υγρασία και όχι την απόλυτη.

 

Με τις συνθήκες που αναφέρεις μιλάς για μία σχετική υγρασία με θερμοκρασία αέρα στο σπίτι 20 βαθμούς C πάνω απο 80% που θεωρώ ότι είναι μεγάλη για κρύα μέρα με βοριά. 

 

Πάρε μία απόλυτη υγρασία κοντά στα 6-7 g/kg που είναι λογικά νούμερα για μία πολύ κρύα μέρα και θα δείς ότι σε οποιαδήποτε θερμοκρασία σου δίνει σημείο δρόσου κάπου στους 7-9 βαθμούς Κελσίου.

 

Αν τα νούμερα είναι εκεί που λες εσύ φίλε Konstantine IB  τότε ο ένοικος θα πρέπει να αναζυτήσει τι του προσθέτει τέτοια ποσά υγρασίας στο σπίτι και αν δεν το βρει η μόνη λύση είναι ή ο αφυγραντήρας ή ο συχνός αερισμός.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

   Δεν διαφωνώ με κάτι από αυτά που γράφεις. Όμως το σύστημα θέρμανσης κατοικίας με κινούμενο αέρα έχει ένα προβληματάκι με τις συμπυκνώσεις, υπό τις προϋποθέσεις που συμπεριέλαβα. Και αυτό διότι τα δομικά στοιχεία του σπιτιού ζεσταίνονται από το θερμό αέρα. Δηλαδή αν ο θερμός αέρας έχει από κάποιες εσωτερικές δραστηριότητες υγρανθεί περισσότερο, "ακουμπάει" πάνω σε κρύους τοίχους δάπεδα και οροφές. Άρα ώσπου να τα ζεστάνει όλα αυτά μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο της συμπύκνωσης υδρατμών. Από την ώρα που θα θερμανθεί το κέλυφος το πρόβλημα εξαφανίζεται.

   Αντίθετα αν υπήρχε σύστημα θέρμανσης με ακτινοβολία (π.χ. σώματα καλοριφέρ) δεν θα εμφανιζόταν το συγκεκριμένο πρόβλημα διότι θα ζεσταίνονταν πρώτα τα δομικά στοιχεία τα έπιπλα κλπ και κατόπιν από αυτά η θερμότητα θα μεταδιδόταν στον εσωτερικό αέρα.  

   Η κίνηση του αέρα λοιπόν παίζει κάποιο ρόλο. Όταν οι μονάδες δαπέδου παραλαμβάνουν τον υγρό αέρα του σπιτιού τον θερμαίνουν και τον εξακοντίζουν προς τα πάνω πολλαπλασιάζουν τη φυσική ανοδική ικανότητα που έχει ως θερμός αέρας. Έτσι αν η οροφή είναι κρύα σχηματίζονται συμπυκνώματα. Αυτό το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται σε καναλάτες μονάδες ψευδοροφής ή επιτοίχιες που σπρώχνουν οι μεν πρώτες (με ειδικές διατάξεις) το θερμό αέρα στο δάπεδο και οι δε άλλες με γωνιακή καθοδική πορεία. Γι' αυτό προτείνω κατ' αρχήν να βάλει τους ανεμιστήρες στη μεσαία σκάλα ελαττώνοντας την κυκλοφορία του θερμού και υγρού αέρα προς τα πάνω. Αν δεν πιάσει αυτό τότε πρέπει να δει το σπίτι του ειδικός. Ο αφυγραντής είναι μεν κάτι λογικό αλλά πρώτα ο ειδικός από κοντά...       

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.