Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Κατ' αρχάς καλή χρονιά.

https://www.tsimentodomi.gr/gr/products_view/2/12/1/1/3/diatriti_50x50x10_cm

παράδειγμα διάτρητων πλακών (κυβόλιθων για την ακρίβεια).(τυχαίο παράδειγμα από google search)

Σε περιοχές με κάλυψη 60% και μεγάλο συντελεστή δόμησης (πάνω από 2,5), και επομένως πολλές υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης, είναι πολύ πιθανό να μην είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί το 2/3. Κυρίως αυτό προκύπτει σε οικόπεδα μεσαίου μεγέθους (200 έως 400m2), οπού η μη δυνατότητα εξαγοράς Θ.Σ. σε συνδιασμό με τους απαιτούμενους διαδρόμους οχημάτων (και ράμπες για υπόγειο) και μικρές διαστάσεις οικοπέδου, καθιστούν πραγματικά αδύνατη την εκπλήρωση του 2/3, ακόμα και με προσθήκη φυτεμένου δώματος (το οποίο είναι μικρό λόγω ύψους και ιδεατού στερεού).

Αυτές είναι συνήθως οι περιπτώσεις @killertomato που δεν είναι εφικτό.

Edited by majakoulas
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 158
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 1/2/2019 at 11:40 ΜΜ, killertomato said:

εαν στον ακάλυπτο ενός οικοπέδου προβλεφθούν θέσεις στάθμευσης που ξεπερνούν το 10% της επιτρεπόμενης κάλυψης τότε χάνεται η δυνατότητα να αφαιρείται το 10% από τον υπολογισμό της φύτευσης; 

"Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπομένης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου"

Επανέρχομαι σε αυτό το ερώτημα που αποκτά ενδιαφέρον μετά τις τροποποιήσεις του ΝΟΚ απο το ΦΕΚ 245Α/2020. 

Διαβάζοντας το Άρθρο 17, παρ.2α: Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 παραμένει χωρίς επίστρωση και φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες, καθώς και κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση μνημείων, για την προστασία και ανάδειξή τους ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Κάθε ασκεπής επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών πάνω από την πλάκα υπογείου, συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Στις παραπάνω επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται: στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα – ράμπες, ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ’ της παρ.6 του άρθρου 11. Οι επιφάνειες κάτω από πέργκολες, στέγαστρα και προστεγάσματα δύνανται να συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης εφόσον φυτεύονται στο επίπεδο εδάφους. 
Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπόμενης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου. 

 

Η ερμηνεία μπορεί να είναι ότι σου δίνει μπόνους φύτευσης αν οι θέσεις του ακαλύπτου είναι μέχρι 10% της επιτρεπόμενης κάλυψης (όχι του οικοπέδου). Αν ξεπερνούν το 10% της επιτρ.κάλυψης πάμε για 2/3 φύτευσης στον αρχικό ακάλυπτο?

Αναφέρεται σε άλλη νομοθεσία συγκεκριμένα περιορισμός στο 10% στις θέσεις ακαλύπτου?

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Μέρσα said:

Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπόμενης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου.

Αυτή η τροποποίηση που έφερε ο ν.4759/20 ουσιαστικά ενσωμάτωσε το επίσης λανθασμένο των Τ.Ο. ΝΟΚ :

Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπομένης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου.

Κοινώς copy-paste ενός λάθους, φυσικό για "δικηγόρο κολεγίου" που δεν έχει βγάλει ποτέ του άδεια ...

Προσωπικά εφαρμόζω την ορθή διάταξη ...

 

Η ορθή διάταξη είναι και η πρωτότυπη :

 

ΠΔ/3-8-87 (ΦΕΚ-749/Δ/10-8-87)
Άρθρο 1

2. Ως μη στεγασμένος (υπαίθριος) χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί :
...
β) ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου που ανεγείρεται το κτίριο. Στην περίπτωση αυτή το μέγιστο ποσοστό της συνολικής επιφάνειας του οικοπέδου που επιτρέπεται να καλυφθεί από το κτίριο και το χώρο στάθμευσης, ορίζεται κατά 10% μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου και μέχρι 80% κατ' ανώτατο όριο και σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του Αρθ-14 του Ν-1577/85 το ανώτατο όριο ορίζεται σε 90%.

Link to comment
Share on other sites

δεν αποκλείεται όμως Θόδωρε ο ΝΟΚ, να έχει αυτά που εσύ χαρακτηρίζεις ως λάθος, ως μια άλλη λογική

Δηλ ο ΓΟΚ 73 και ΓΟΚ 85  είχαν ως ποσοστό  κάλυψης που έφτανε μέχρι και 100%, ενώ ο ΝΟΚ έχει ως ανώτερο το 70% 

Εδώ π.χ ο ΝΟΚ σου λέει Υποχρ. φύτευση= [2/3]*(ποσοστό επιτρ ακάλυπτου περιοχής-0,10)*Εοικοπέδου

υ.γ στα υπόλοιπα τ.μ του οικοπέδου 

κάνε ότι οικοδομή θέλεις +στέγαστρα+όσες υπαίθριες  θέσεις στάθμευσης

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ! Το 10% είναι γενικός περιορισμός στην επιφάνεια κάλυψης κτιρίου και υπαίθριων θέσεων.

Νέα ερώτηση τώρα, ο ενιαίος χώρος στάθμευσης που εμφανίζεται πλέον στον ΝΟΚ, αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει τον περιορισμό του ΠΔ/87 όπου κτίριο+υπαίθριες θέσεις ακαλύπτου= Επιτρ.Κάλυψη Χ 1,10

Επομένως μπορώ να καλύψω μεγαλύτερη επιφάνεια με θέσεις στον ακάλυπτο και να κερδίσω τη φύτευση από το δρόμο οχημάτων με διάτρητους κυβόλιθους και φύτευση στην οροφή ή το "δάπεδο" του ενιαίου χώρου στάθμευσης.

 

14 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

Εδώ π.χ ο ΝΟΚ σου λέει Υποχρ. φύτευση= [2/3]*(ποσοστό επιτρ ακάλυπτου περιοχής-0,10)*Εοικοπέδου

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το 0,10 είναι στην επιτρεπόμενη όχι στο οικόπεδο...

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι είμαι της άποψης ότι το ΠΔ που καθορίζει επί τόσα χρόνια τους ειδικούς όρους δόμησης για τη χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί να το αλλάξει ένας άσχετος δικηγοράκος που έτυχε να του δώσουν την εξουσία να πειράξει τον νόμο ...

Κάποια στιγμή θα διορθωθεί και θα επανέλθει η νομιμότητα. Άλλωστε δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Η παρ.5 του άρθρου 1 του ΝΟΚ είναι σαφής :

ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που καθορίζουν (... ποσοστά κάλυψης ...) με ΠΔ κατισχύουν του ΝΟΚ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κατιισχύουν Θοδωρε αλλά

ως προς το κατώτερο όριο δηλ αν με Π.Δ έχεις 40  δεν μπορείς να πας στο 60 

Link to comment
Share on other sites

Όχι Βασίλη δεν είναι έτσι ... είναι ειδικοί όροι και τα σκυλιά δεμένα !

Κατισχύουν ως ειδικότεροι όροι.

Αυτό δε με την αύξηση της επιτρεπόμενης κάλυψης είναι ένα κίνητρο που δόθηκε από το ΠΔ το 1987 για τη χωροθέτηση ακόμη περισσότερων θέσεων στάθμευσης στους ακάλυπτους των οικοπέδων.

Επομένως ως κίνητρο από τη φύση του δεν μπορεί να έχει λογική του κατώτερου.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ kan62 και ΚΑΝΑ για το χρόνο και τις γνώσεις σας !

 

Ποια είναι η άποψή σας για το Α.11 παρ.6ιγ

"Ο ενιαίος χώρος στάθμευσης στεγασμένος μέγιστου ύψους 2,60 μ., ανοιχτός από όλες τις πλευρές, σε θέση εκτός της επιφάνειας του προκηπίου και σε επαφή με τα πλάγια ή πίσω όρια του οικοπέδου, με μήκος μικρότερο ή ίσο με το 1/2 του μήκους των πλευρών στις οποίες εφάπτεται και εφόσον εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση. "

  • Θεωρούνται υπαίθριες θέσεις? Καταλαβαίνω ότι αυτή η περίπτωση θέσεων στον ακάλυπτο με τις παραπάνω προδιαγραφές μπορούν να ξεπεράσουν το όριο του 10% εφόσον εξασφαλίζεται η φύτευση στα 2/3.

 

"Όταν ο ενιαίος χώρος στάθμευσης φυτεύεται πάνω από την πλάκα του, σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών, προσμετράται στον υπολογισμό της φύτευσης. Στο μέγιστο ύψος του παραπάνω χώρου δεν συμπεριλαμβάνεται το ελάχιστο πάχος εδάφους, όταν φυτεύεται."

  • Εννοεί φύτευση στην στέγαση του ή στο έδαφός του ή και τα δύο?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Μαζί με τις όντως υπαίθριες, δεν θα τα έκανα μεγαλύτερα από το 10% του οικοπέδου. Αντίθετα αν φύτευα τον χώρο αυτό στην οροφή του θα έλεγχα στο 10% του οικοπέδου μόνο τις όντως υπαίθριες θέσεις.

2. Εννοεί ότι το 0,40 δεν συμπεριλαμβάνεται στον περιορισμό του 2,60 μ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.