Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επισκευή - Δευτερεύον Οπλισμός;


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σας Συνάδελφοι και Χρόνια Πολλά!

 

Πριν απο μερικές ημέρες περνούσα βιαστηκά εξω απο μια επισκευή (οπως θελετε πείτε το) σε μια περιοχή της Αθήνας. Η εικόνα του εργοταξίου μου προκάλεσε καποιες σκέψεις και είπα να τις αναφέρω εδω.

 

Κάποιες βασικές πληροφορίες για τη φωτογραφία. Είναι μονοόροφο (Ισόγειο) κτίριο. Παλιά κατασκευή - πάνω απο 30-40 ετών. Η πλάκα ειναι τετραέρειστη κατα εμένα μιας και ειναι σχεδόν τετράγωνη και με ανοίγματα γύρω στα 5 μετρα και στις δυο διευθύνσεις (ολα αυτά με πρόχειρο οπτικό έλενγχο).

 

Παρατηρούμε εδω οτι ο Συνάδελφος εχει αποκαλύψει τον οπλισμό και εχει προχωρήσει σε καποια αποκατάσταση την οποία σύμφωνα με τα δεδομένα του έκρινε σωστή.

 

Με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι εχει αποκαλυφθεί μόνο ο οπλισμός κατα τη μια διεύθυνση. Τοσο μεγάλου μήκους αποκάλυψη σημαίνει οτι ο χάλυβας ειχε διαβρωθεί αρκετά και καθω΄ς δεν εχουμε κάθετες τομές οδηγούμαστε στη διαπίστωση οτι δεν υπάρχει οπλισμός κατά την άλλη κατεύθυνση (κυρια διεύθυνση και αυτή καθώς εχουμε τετραέρειστη πλάκα).

 

Τι θα κάνατε στην αποκατάσταση; Μιλάώ για τον οπλισμό της άλλης διεύθυνσης που είναι ανύπαρκτος. Ξέρουμε πολύ καλά οτι οι υπολογισμοί απαιτούν και τον κάθετο οπλισμό!!!

 

Α. Αποκαθιστούμε τον υπάρχοντα οπλισμό οσο καλύτερα μπορούμε (δεν ειδα ρηγματώσεις στη πλάκα) και τα αφήνουμε τα πράγματα ως εχουν. Μια πλάκα ειναι 25 τ.μ. ενος Ισογειου Καταστήματος. Δεν εχει φορτία απο πάνω. Εχει αντέξει τοσα χρόνια. Κανένα κτίριο δεν έπεσε απο τη πλάκα του. Η πλάκα ειναι υπερστατικός φορέας οποτε αν αστοχήσει σε κα΄ποιο σημείο ανακατανέμεται η τάση οποτε θα επιζήσουμε... Αν κατι παει να γίνει θα το δούμε - θα εμφανίσει ρωγμές που δεν υπάρχουν τώρα. Ξέρετε τώρα, εχουμε και τη πίεση του ιδιοκτήτη στο κεφάλι μας, λιγοστά τα χρήματα κ.λ.π.

 

Β. Τι ειναι αυτά που λες!!! Θελω Κυριο οπλισμό και στην άλλη διεύθυνση. Τετραέρειστη πλάκα!!! Βασικές Αρ΄χες!!! Οποτε ξεκινάμε εργασίες να προσθέσουμε και οπλισμό κατα την άλλη κατεύθυνση ( μεθοδολογίες καρέ και εκτοξευόμενο; ανθρακοελάσματα; ) Η αντοχή του σκυροδέματος θα αντέξει αυτές τις επεμβάσεις (εφελκυσμός σκυροδέματος για επικόλληση ανθρακοελασμάτων κ.λ.π.). Κόστος; Τοσο εξειδικευμένες εργασίες για μια πλάκα 25 τ.μ.;

 

Τι θα κάνατε εδω? Ειναι η γκρίζα ζώνη της λογικής με την επιστήμη μας.... Απο τη μια η λογική που σου λεει τοι ο φορέας, η κατάσταση, οι φοστίσεις θα αντέξει και απο την άλλοι η επιστήμμη μας και οι κανονισμοί...

 

Ποια ειναι η σωστή απόφαση; Α ή Β;

 

 

 

post-1801-0-71619800-1420670435_thumb.gif

Edited by Μουστάκας Β.
Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά!

 

Πιθανότατα τα πράγματα είναι ολίγον απλούστερα:

 

Ο εμφανιζόμενος κύριος οπλισμός μάλλον δεν είχε άλλη επικάλυψη εκτός από τον σοβά (γιαυτό και το μικρό πλάτος των αυλακιών). Και επομένως άρχισε να οξειδώνεται για ψύλλου πήδημα.

Ο δευτερεύων οπλισμός βρίσκεται ένα Ø ψηλότερα και δεν έχει αρχίσει να οξειδώνεται.

 

Μία ανάλυση της πλάκας για απομειωμένη αντοχή του κυρίου οπλισμού λόγω περιορισμένης διάβρωσης δείχνει ότι η πλάκα πληροί ακόμη την ανίσωση ασφαλείας, και δοθέντος ότι δεν υπάρχουν δομικές βλάβες το θέμα τελειώνει εδώ.

 

Κανονικά και με τον νόμο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε δε συμμερίζομαι την άποψη σου οτι καθώς η άλλη κύρια κατεύθυνση οπλισμού ειναι ενα Φ απάνω και γι αυτό δεν εχει οξειδωθεί. Αν υπήρχε και άλλος οπλισμός θα περίμενα και αυτός να εχει αρπάξει - εστω στα σημεία που τέμνεται με της άλλης κατεύθυνσης τυον οπλισμό.....

 

Άλλωστε ολοι μαε εχουμε εικόνα απο παλιές κατασκευές οπου ο εργολάβοςγια να μειώσει το κόστος και να βγάλει κανα φράγκο αραίωνε τον οπλισμό..... παραθέτω ακόμα μια εικόνα απο παραπλήσια περίπτωση που δεν εχει τεθεί ο ιδιος οπλισμός σε ολη την έκταση τετραέρειστης πλάκας.

 

Κρατάω οτι ολα με το Νόμο και καμμία λοξοδρόμιση... και ας  η ιστορία μας εχει δείξει οτι ολα καλα (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις - μονοόροφοα, χωρείς φορτίσεις οι πλάκες κ.λ.π.)

post-1801-0-65182900-1420730805_thumb.gif

post-1801-0-65182900-1420730805_thumb.gif

Edited by Μουστάκας Β.
Link to comment
Share on other sites

Ξαναδιαβάζω τα κείμενα μου και θα ήθελα να τονίσω κατι. Προφανώς θα μετρήσω πραγματικό πάχος πλάκας. Υπάρχον οπλισμός και θα κάνω επίλυση για να δω τι οπλισμό απαιτεί η πλάκα.

 

Αν δούμε οτι ουτε στη κατεύθυνση που υπάρχει οπλισμός δε μας βγαίνουμε οι υπολογισμοί δ ετο συζητάμε..... γκρέμισμα η ενίσχυση άμεσα.

 

Αλλά στη περίπτωση που αυτή η επίλυση μα ςδείξει οτι η μια αυτή κατεύθυνση εχει  οπλιστέι κανονικά και ενδεχομένως να ειναι υπερ οπλισμένη - θα απαιτήσω να προστεθεί και ο οπλισμός και στην άλλη κατευθυνση με οτι συνεπάγεται αυτό για αυτή την ιδιάζουσα περίπτωση; (μονόροφο κτίριο, μη βατό δώμα, διαστάσεις 5 επι 5 κ.λ.π.)

Link to comment
Share on other sites

Ο δευτερεύων οπλισμός βρίσκεται ένα Ø ψηλότερα και δεν έχει αρχίσει να οξειδώνεται.

 

Πράγματι ο δευτερεύον οπλισμός (ή ο οπλισμός της άλλης διεύθυνσης)

αν υπάρχει

θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον οπλισμό που έχει αποκαλυφθεί. Στην ουσία ο αποκαλυμμένος οπλισμός είναι ο "αποστάτης" για τον κάθετο οπλισμό.

 

Το θέμα όμως είναι πως δεν υφίσταται αποστάτης ηλεκτρικά αγώγιμος (όπως τέτοιος είναι ο αποκαλυμμένος οπλισμός)

 

Άρα και ο τυχόν δευτερεύον ή κάθετος κύριος οπλισμός

έχει κάνει έναρξη διάβρωσης λόγω ηλεκτρικής αγωγιμότητας και μόνο. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μην ξεχνάτε την πιθανή διαρροή ρεύματος. Ο οπλισμός πάντως εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο όγκο οξειδίων. Η διαρροή ρεύματος σε καλώδια >20 ετων και εφόσον είναι τυλιγμένα με τον οπλισμό είναι ιδιαίτερα πιθανή. Τα οξείδια σπρώχνουν την μόνωση του καλωδίου και ταυτόχρονα με το θερμικό φορτίο το καλώδια εμφανίζει συμπτώματα grazing. Αυτό σημαίνει οτι η ομοιομορφία της μόνωσης σταματάει το ρευμα ξεκινάει να μαγνητίζει τον οπλισμό. 

 

Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια ανεξέλεγκτη επιτάχυνση του μηχανισμού διάβρωσης που πλέον δεν ακολουθεί τα όρια της παθολογίας αλλα πολλαπλάσια. Στο 99% των περιπτώσεων θα υπάρχει σημαντική και πιθανότατα καθολική πτώση των μηχανικών ιδιοτήτων. Μπορείτε να το διαπιστώσετε ευκολα με ένα πολύμετρο ακουμπώντας τους δυο ακροδέκτες στον ιδιο οπλισμό και σε απόσταση 10-20εκ. Επειδή είναι κοινός ρευματοφόρος οπλισμός η ένδειξη τάσης σε συνεχόμενο ρεύμα θα πρέπει να είναι μηδέν. Οτιδήποτε παραπάνω και έχω μετρήσει μέχρι και 3Volt σε άνω διάβαση θεωρείτε παραμένων τάση (permanent magnetic charge). H μέτρηση θα γίνει με ανοικτό και κλειστό διακόπτη και θα δείτε την διαφορά. Αν βρείτε οτιδήποτε πάνω απο 100mV τότε άμεσα θα πάτε σε εφελκυσμό και απο εκεί ξεκινάει το κλάμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δείτε κατά πόσο η παραμένων τάση έχει περάσει στους κόμβους των στοιχείων!!!! Η φυσική διαδικασία είναι προοδευτική προς την επιφάνεια οπλισμού. 

 

Δυστυχώς σε καμία περίπτωση ακόμα και σε αυτή των ανθρακο-ελασμάτων δεν μπορείτε να διατηρήσετε τον υπάρχων οπλισμό διότι απομαγνητίζετε μόνο σε θερμοκρασίες >650 βαθμούς και άρα μάλλον αδύνατο. Αναστολείς διάβρωσης και ανόδια μάλλον δεν θα βγάλουν άκρη. Ο αναστολέας δεν θα καταφέρει να φτιάξει φίλμ και το ανόδιο 2ης γενιάς θα καταναλωθεί τάχιστα. Το θέμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και ακριβό στην επίλυσή του.       

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

η λύση της ενίσχυσης με ινοπλέγματα, είτε με ρητίνη είτε με ανόργανη μήτρα, είναι εφικτή? το προτείνω σαν μία σχετικά εύκολα υλοποιήσιμη λύση, που δεν επηρρεάζεται από οξειδώσεις, δεν προσθέτει βάρος και δουλεύει αρκετά καλά.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον σταματήσετε την διάβρωση στο 100% (δημιουργία νέων οξειδίων) ΝΑΙ. Διαφορετικά θα υπάρξει αποκόλληση της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση με ρητίνη είναι πιο επισφαλής σε σχέση με την ανόργανη μήτρα που χρησιμοποιεί ρητινουχο τσιμεντοειδές

Link to comment
Share on other sites

στα πειράματα που είχα κάνει στο μεταπτυχιακό μου είχαμε χρησιμοποιήσει σε δοκίμια τύπου πλάκας 2 διευθύνσεων, ενίσχυση με ινοπλέγματα και τυπικό κονίαμα (τσουβάλια isomat) ως ανόργανη μήτρα. η απόκριση των δοκιμίων ήταν πολύ καλή, χωρίς να έχουμε αποκόλληση της ενίσχυσης.

Link to comment
Share on other sites

Πάντα θα υπάρχει ένας κράχτης.......Επίσης μην ξεχνάτε να μετράτε και το pH διότι σε τιμές κάτω των 7 υπάρχει απώλεια του μέτρου ελαστικότητας λόγω fractures στη δομή του χάλυβα.Η ταχύτητα του φωτός επιρρεάζει την μοριακή δομή του η οποία δεν είναι ισοτροπική αλλά ανισοτροπική λόγω σφυρηλάτησης.Με 2 ντεπόν και μια ασπιρίνη Βασίλη θα το λύσεις.Αν δεν, θα σου βγάλω θέμα για διδακτορικό.

 

Επίσης αν τα καρότα σου είναι 2 ,δηλαδή Ν=2 , μπορείς να πεις άνετα οτι έστω τα καρότα είναι 3 (Ν=3).Το διάβαζα και ακόμα γελάω.......Βασίλη δεν αναφέρομαι προφανώς σε εσένα, γενικά μιλάω απο κάτι που διάβασα και βρήκα ευκαιρία να το αναφέρω στο ποστ σου.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.