Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φέρων οργανισμός από Ω/Σ με τοιχοπλήρωση από λιθοδομή


 
dorita2271

Recommended Posts

Καλησπέρα και καλή χρονιά .

Ηρθε στα χέρια μου μια αρχιτεκτονική μελέτη ενός διωρόφου κτιρίου(μεζονέτα) .Ο φέρων οργανισμός θα είναι στύλοι και δοκοί οπλισμένο σκυρόδεμα , δάπεδο  ορόφου και στέγη ξύλινα.Επειδή λόγω της περιοχής ,οι όψεις  πρέπει να είναι  πέτρα, στα σχέδια βλέπω εγώ "ενδεικτικά " τοποθετημένα τους στύλους και περιμετρικά έξω από αυτούς   μια τοιχοποιία 25εκ από πετρα. Δλδ   εχω τα δοκαρια και τις κολώνες και η πέτρινη εξωτερικη τοιχοποιία θα τα περιβάλει, δεν θα είναι "τοποθετημένη "κάτω από τις δοκούς.  Εχει  αντιμετωπίσει κατι παρόμοιο κανένας συνάδελφος?.Εγώ ουσιαστικά έχω να λύσω τον φορεα μου , με τις κολώνες τα δοκάρια και τα ξύλινο δάπεδο και στέγη ετσι δεν είναι ?  Σκέφτομαι όμως προφανώς   στην κατασκευή θα πρέπει να γίνουν και οριζοντια και κατακορυφα διαζώματα στην τοιχοποίία 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συναδέλφισσα, επειδή διαισθάνομαι ότι οδηγείσαι σε μπερδεμένες καταστάσεις, ξεκινάω με κάποια βασικά, φαινομενικά εκτός θέματος:

 

Ως πολιτικός μηχανικός καλείσαι να σχεδιάσεις τον φέροντα οργανισμό.

Οι υποχρεώσεις σου σε αυτό το καθήκον προκύπτουν από το ΠΔ696/74, άρθρα 223 έως 241, καθώς και από κάποια μεταγενέστερα διατάγματα και εγκυκλίους, που μπορείς σχετικά εύκολα να τα βρεις στο διαδίκτυο. Επίσης, προκύπτουν και από τα οριζόμενα στους κανονισμούς.

Δες προσεκτικά πως ορίζεται ο φέρων οργανισμός και τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του.

 

Επομένως, εφόσον ο φέρων οργανισμός είναι από Ω/Σ και ξύλο, τοιχοποιία είναι μη φέρουσα τοιχοπλήρωση και σε επηρεάζει μόνο το φορτίο της και το θέμα των κοντών υποστυλωμάτων και των μαλακών ορόφων.

 

Το θέμα του σενάζ, είναι ζήτημα της αρχιτεκτονικής μελέτης και δεν σε αφορά. Εκτός αν σου το αναθέσουν, εξτραδάκι.

 

 

Επί της τεχνικής ουσίας τώρα:

- οριζόντια διαζώματα, ναι

- κατακόρυφα διαζώματα, όχι

- αφού η τοιχοποιία δεν ενφατνώνεται πλήρως, θα χρειαστεί ίσως κάποιο πρόσθετο δέσιμο με τον Φ/Ο.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση

Ναι εχεις δικιο για τα κατακορφυφα ,ο προβληματισμος μου εγκειται στο τελευταιο που αναφερεις και εσυ  δεν θα πρεπει με  καποιο τροπο να δεθει η τοιχοποιία με τον φ/ο? δεν μου εχει ξανατυχει κατι παρομοιο(για ολα υπαρχει πρωτη φορα ετσι ? :???: ) και δεν ξερω τον τροπο. Δεν θα πρεπει  να αποτυπωθει και  στα  στατικα σχεδια που θα παραδωσω ??

Edited by dorita2271
Link to comment
Share on other sites

Τα υδραυλικά αποτυπώνονται; Κανονικά πρέπει, το επιβάλει ο νόμος. Σου δίνει ο μηχανολόγος τα σχέδια και περνάς οπές πλακών, θέσεις κρυφού φωτισμού κλπ...

 

Ομοίως και για τους τοίχους, ο αρμόδιος μελετητής θα σου παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για την δική σου μελέτη. Αν κάτι από αυτά επηρεάζει τους ξυλότυπους, θα το εμφανίζεις κι εσύ στα σχετικά σχέδια.

Link to comment
Share on other sites

Εγω ομως  δεν ειμαι υπευθυνη να δειξω  πως θα δεθει η  περιμετρικη τοιχοποιια πληρωσης  με τον φ/ο?(συνολικο υψος περιμετρικης τοιχοποιιας  5.40μ)  και να το δειξω στα σχεδια? τον κατασκευαστικο  τροπο που γινεται στην συγκεκριμενη περιπτωση  δεν γνωριζω. Sorry αν σας ζαλιζω

Link to comment
Share on other sites

Δεν ζαλίζεις κανέναν.

 

Από αυτό ακριβώς προσπαθώ να σε προφυλάξω:

Ο νόμος δεν αναθέτει στον εκπονούντα την στατική μελέτη την μελέτη των κατασκευαστικών λεπτομερειών για τα μη φέροντα στοιχεία.

Αν όμως μελετήσεις εσύ τις σχετικές λεπτομέρειες, προφανώς αναλαμβάνεις ευθύνη, άσχετα που κανείς δεν σου το ανέθεσε και κανείς δεν σε πλήρωσε.

Γνώμη μου λοιπόν είναι να κάνει τις λεπτομέρειες ο αρμόδιος μελετητής, κι εσύ να ενσωματώσεις στα σχέδιά σου ο,τι απαιτείται από αυτές.

 

Αν πάλι σου ανατεθεί και η μελέτη των λεπτομερειών αυτών (επειδή ενδεχομένως ο αρχιτέκτων δεν ξέρει να τις κάνει), τότε εξ αντικειμένου αναλαμβάνεις την ευθύνη. Αλλά δεν είσαι υποχρεωμένη από τον νόμο να την αναλάβεις, και μάλιστα τζάμπα.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φωναξε με οταν θα χτιζουν τον ''πετρινο'' τοιχο των 25 εκ. παχος...και υψος 5,40μ κιολας....

 

ΥΓ : Η λυση της επενδυσης απλα δεν παιζει δηλαδη ε?

Edited by salpigoal
Link to comment
Share on other sites

καλά αυτό θέλω να το δω και εγώ...

 

τόσα χρόνια η με αρμολοι η ξερολιθιά  κάτω από  35 εκ και αυτά με το ζόρι δεν έπεσα ποτε

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι, αυτο  δεν θα το δω ουτε και εγω :smile: .Εγω  κανω την μελετη του φ/ο και  την συνυπογραφω , δεν εχω καν  την ευθυνη της επιβλεψης  των στατικων. Επενδυση δεν παιζει. :sad:

Edited by dorita2271
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.