Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε ισχύ το νέο καθεστώς ΦΠΑ για αγορές ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Engineer

Recommended Posts

Αν και γνωστό από τα μέσα της περασμένης χρονιάς, αρκετοί φαίνεται δε γνωρίζουν τα νέα δεδομένα γύρω από το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει από την πρώτη μέρα του 2015 σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τις τηλεπικοινωνίες και τους παρόχους ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.

 

 

Με σκοπό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να εξαλειφθεί η τακτική των εταιρειών να δημιουργούν την έδρα τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, από τη 1η Ιανουαρίου 2015, ο πελάτης καλείται πλέον να πληρώσει το φόρο που αντιστοιχεί στη χώρα προέλευσης του, ακόμα και αν η αγορά του προέρχεται από εταιρεία εκτός Ευρώπης.

 

Μέχρι πρόσφατα, ο κάθε ενδιαφερόμενος που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει μια ηλεκτρονική αγορά υπηρεσίας από μια εταιρεία, καλούνταν να πληρώσει το φόρο που ίσχυε στην χώρα στην οποία είχε επιλέξει να κάνει την έδρα της η εταιρεία.

 

Πλέον με βάση τα νέα δεδομένα, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (sms/κινητή τηλεφωνία, πρόσβαση στο internet κ.α), οι εταιρείες που διαθέτουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες (κατέβασμα λογισμικού, onling gaming, υπηρεσίες Online πληρωμών κ.α) αλλά και οι πάροχοι ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων (τηλεόραση η ράδιο), είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το φόρο ξεχωριστά σε κάθε χώρα από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες τους . Για παράδειγμα, μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, θα πρέπει να αποδώσει ΦΠΑ 21% για αγορές που έγιναν από Ολλανδούς καταναλωτές, 25% αν υπήρξαν αγορές από Σουηδούς και 19% αν είχε πελάτες από τη Γερμανία.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αλλαγή αυτή αφορά και επιχειρήσεις με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Apple να ανακοινώνει σήμερα αλλαγές στις χρεώσεις των εφαρμογών και των παιχνιδιών του App Store, τα οποία αναμένεται να γίνουν πιο ακριβά.

 

Πηγή: http://www.insomnia....-ηλεκτρον-r8274

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

αντιγράφω από την είδηση

1. "ο πελάτης καλείται πλέον να πληρώσει το φόρο που αντιστοιχεί στη χώρα προέλευσης του"

2. "οι εταιρείες ..... είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το φόρο ξεχωριστά σε κάθε χώρα από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες τους"

ΤΟ μπάχαλο

εμείς ούτως ή άλλως πληρώνουμε ως πελάτες ηλεκτρονικών υπηρεσιών το ΦΠΑ στον κάθε πάροχο, αυτός είναι που πρέπει να ψάχνει να τον αποδώσει (δεν ξέρω αν λ.χ. κατεβάζεις πρόγραμμα από otinanai.com ή otinanai.gr -υποκατάστημα δηλ.- αν θα έχει σημασία)

τώρα αν προσφέρουμε υπηρεσίες σε άτομο ή επιχείρηση με έδρα στο εξωτερικό ψάχνουμε να βρούμε που θα το αποδώσουμε

αν και κάτι θυμάμαι παλιά (αν ισχύει) ότι αποδίδεις εδώ και η εφορία τα στέλνει έξω

...

άντε με χρόνια με καιρούς και τελωνεία ξανά να ταΐσουμε τις γραφειοκρατίες όλης της ευρώπης και της υφηλίου όχι μόνο τη δική μας 

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι πρότινος, πληρώναμε τα ποσοστό ΦΠΑ που υπαγόταν η κάθε "εδρα" ιντερνετικού καταστήματος το οποίο απέδιδε αυτή στο κράτος έδρας. Τώρα, αν απέδιδε κάποιο ποσοστό ή όλο στη χώρα αγοράς, δε το γνωρίζω.

Φέρω παράδειγμα απ'το αγγλικό άμαζον. Παλαιότερα είχε ΦΠΑ 15 ή 19% αν θυμάμαι καλά, το οποίο πληρώναμε. "Σήμερα" έχει 23%, όσο είναι στην Ελλάδα. Τώρα, αν το αμαζον, κρατάει το 19% και αποδίδει στην Ελλάδα το 4% δε το γνωρίζω. Είναι όμως πιθανό. Γιατί τότε να πληρώνουμε +4% τη στιγμή που ο Αγγλος έχει 19% ;

 

Επίσης, το είδα στην απόδειξη απο itunes. Σε παλαιότερη απόδειξη αναγραφόταν μια τιμή για ενα app. Ουτε φπα ούτε τίποτε. ΣΗΜΕΡΑ που έλεγξα μια αναγράφει καθαρά πως η τιμή εμπεριέχει 23% φπα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Μια ερώτηση, ο φόρος σε ποια χώρα αποδίδεται;

 Ειναι μια καλή ερώτηση αυτή . Αν βγάλουν άκρη οι ενδιαφερόμενες χώρες . 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.