Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μούχλα σε τοιχοποιία (υγρασία - υδρατμοί - συμπυκνώματα)


NKOLAS

Recommended Posts

Michaelo, τα λινκ για την μούχλα και η ανακεφαλαίωση, χρήσιμα. Ο NIKOLAS είχε ρωτήσει στις 19-12-2008.

Για το πρόβλημα του mak_john καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

βήμα 1

αναγνώριση προβλήματος.

 

Σε μία γκαρσονιέρα 5ετίας 40 τμ, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ με αρκετή εξωτερική υγρασία (σε πρόποδες βουνού) κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως όταν λειτουργεί το καλοριφέρ, σχηματίζονται υδρατμοί στο εσωτερικό του σπιτιού (υπνοδωμάτιο και κουζίνα). Δυστηχώς ο μηχανικός που την έχτισε, την κατασκεύασε όλη από μπετό για στατικούς λόγους και δεν έβαλε πουθενά στη γκαρσονιέρα εξωτερική μόνωσηΌταν πρωτοκατοικήθηκε το σπίτι το πρόβλημα των υδρατμών ήταν εντονότατο!(τα ταβάνια μαύριζαν από τη μούχλα, δεν μπορούσε να μείνει άνθρωπος μέσα).Πριν 1 χρόνο έκανα τελικά εξωτερική μόνωση (5αρι Dow+τσιμεντοσανίδα) η οποία περιόρισε κάπως το πρόβλημα.Υποψιάζομαι ότι οι υδρατμοί δημιουργούνται εξαιτίας της διαφοράς εξωτερικής-εσωτερικής θερμοκρασίας γι' αυτό έκανα και τη μόνωση.Όμως το πρόβλημα υπάρχει ακόμη.Στον επάνω ακριβώς όροφο 95τμ, ο οποίος είναι από διπλό τούβλο και μόνωση ενδιάμεσα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.Κάποιος συνάδελφος μου είπε πρόσφατα ότι, αφού με την εξωτερική μόνωση δεν λύθηκε το πρόβλημα, μήπως η υγρασία προέρχεται από το πάτωμα (η γκαρσονιέρα είναι ισόγεια σε πλάκα που ακουμπάει στο έδαφος).Υπάρχει τέτοια περίπτωση?

 

υψόμετρο 400 μ ---> Μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέσα από έξω.

 

αρκετή εξωτερική υγρασία ---> Μεγάλη διαφοράς επιπέδου υγρασίας μέσα από έξω.

 

όταν λειτουργεί το καλοριφέρ, σχηματίζονται υδρατμοί ---> Δηλαδή όταν θερμαίνεται ο αέρας υγροποιήτε το H2O και όχι άμα παγώνει. Σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα με ακριβός αντίστροφες συνθήκες. ΔΛΔ έξω ζέστη και μέσα κρύο και καταπολεμάτε με διαφορετικό τρόπο.

 

κατασκεύασε όλη από μπετό ---> το μπετόν ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ. Πρόβλημα.

 

πουθενά στη γκαρσονιέρα εξωτερική μόνωση --->

εξωτερική μόνωση (5αρι Dow+τσιμεντοσανίδα)
ικανοποιητική για έξω.

 

Στον επάνω ακριβώς όροφο 95τμ, ο οποίος είναι από διπλό τούβλο και μόνωση ενδιάμεσα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. ----> Αφού υπάρχει μόνωση δυνατή, παράθυρα για εξαερισμό, και είναι μεγαλύτερος χώρος.

 

μήπως η υγρασία προέρχεται από το πάτωμα

 

Δεν αποκλείω την πιθανότητα.

Αυτό που θέλω από σένα είναι μερικές φωτογραφείς που να δείχνουν καθαρά το πρόβλημα σου παρακαλώ γιατί δεν έχω ικανοποιητικά στοιχεία για να σου δώσω μία ολοκληρωμένη απάντηση έτσι ώστε να δούμε πως να το λύσουμε. (μήπως η υγρασία προέρχεται από το πάτωμα)

 

 

Η μούχλα εμφανίζεται σε διάφορες γωνίες του ταβανιού, καθώς και στις ενώσεις των κουφωμάτων με τον τοίχο (η σιλικόνη στοκαρίσματος είναι μαύρη).Επίσης τα τζάμια των παραθύρων γεμίζουν υδρατμούς, όταν ανάβει το καλοριφέρ.Η εξωτερική μόνωση έγινε από εξειδικευμένο συνεργείο, όχι από μένα.Να διευκρινίσω στο θέμα της υγρασίας ότι δεν έχω εισροή υγρασίας από έξω προς τα μέσα, μέσω του τοίχου γιατί τότε θα είχα φούσκωμα του σοβά, το οποίο δεν συμβαίνει.Οι τοίχοι εσωτερικά δεν έχουν τίποτα.Αυτό που έχω είναι δημιουργία υδρατμών εσωτερικά του σπιτιου για κάποιο λόγο, ενώ στον επάνω όροφο δεν συμβαίνει αυτό.Γι αυτό ρώτησα μήπως η δημιουργία των υδρατμών προέρχεται από την υγρασία του εδάφους.Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση?

 

γιατί τότε θα είχα φούσκωμα του σοβά ---> γιατί? Όχι απαραίτητα.

 

Η μούχλα εμφανίζεται σε διάφορες γωνίες του ταβανιού, καθώς και στις ενώσεις των κουφωμάτων με τον τοίχο (η σιλικόνη στοκαρίσματος είναι μαύρη). ----> Μούχλα στο ταβάνι? Δεν νομίζω να προέρχεται από το πάτωμα τότε. Αλλά πάλι τις φωτογραφείες τις θέλω. :P

 

Ποια είναι η γνώμη σας?Θέλω να λύσω δια παντός το πρόβλημα και να μην καταλήξω σε αφυγραντήρες μέσα στο σπίτι.

 

Βήμα 2

 

Θέλουμε μία μόνιμη λύση.

 

λύση 1

 

2jb2il1.jpg

 

λύση 2

 

Air conditions με μετατροπέα υγρασίας. (βάζεις πόσο % υγρασία θες στο δωμάτιο σου και αυτό κάνει. 40ΤΜ = 12000 btu) Ακριβό αυτό. :P

 

λύση 3

 

Παράθυρα ανοικτά έτσι ώστε να αερίζεται ο χώρος.

 

Γι αυτό ρώτησα μήπως η δημιουργία των υδρατμών προέρχεται από την υγρασία του εδάφους.Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση?

 

Αυτό δεν το ξέρω. :P

 

ΕΛΠΙΖΩ να βοήθησα.

 

Για οποιαδήποτε δωρεάν συμβουλή δεν παίρνω δωρεάν ευθύνες.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάποια συζήτηση που είχα με κάποιο συνάδελφο μου είπε το εξής, το οποίο θέτω στην κρίση σας:

Το μπετό, παρότι μονωμένο εξωτερικά, επειδή έχει μεγάλη θερμική αδράνεια, χρειάζεται πολλές-πολλές ώρες για να πάρει τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το τούβλο που την παίρνει σχετικά γρήγορα.Αυτο έχει ως συνέπεια όλη την ώρα που λειτουργεί το καλοριφέρ, η εσωτερική θερμότητα να συναντά την κρύα (εσωτερική) επιφάνεια του μπετού.Αυτή είναι η αιτία της δημιουργίας υδρατμών στο χώρο. Με την τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης, ίσως με Dow+γυψοσανίδα, απομονώνεις την κρύα εσωτερική επιφάνεια του μπετού και φέρνεις τη θερμοκρασία του σπιτιού σε επαφή με τη γυψοσανίδα, η οποία όπως και το τούβλο ζεσταίνεται σύντομα.Έτσι η αιτία σχηματισμού των υδρατμών εξαφανίζεται.

Τι λέτε? Μήπως η εσωτερική μόνωση τελικά να είναι η μόνιμη λύση?

Ps: το σπίτι αερίζεται πολύ καλά, άρα δεν είναι θέμα έλλειψης αερισμού.

Link to comment
Share on other sites

Το μπετό, παρότι μονωμένο εξωτερικά, επειδή έχει μεγάλη θερμική αδράνεια, χρειάζεται πολλές-πολλές ώρες για να πάρει τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με το τούβλο που την παίρνει σχετικά γρήγορα.

Μέχρι εδώ συμφωνούμε.

 

Αυτο έχει ως συνέπεια όλη την ώρα που λειτουργεί το καλοριφέρ, η εσωτερική θερμότητα να συναντά την κρύα (εσωτερική) επιφάνεια του μπετού.Αυτή είναι η αιτία της δημιουργίας υδρατμών στο χώρο.

Εδώ δεν συμφωνούμε. Οτι υγρασία υπήρχε στο αρχικά κρύο δωμάτιο, η ίδια υπάρχει και μετά την θέρμανση των σωμάτων. Οπως είπες, δεν προστέθηκε νέα ποσότητα υδρατμών. Και μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του αέρα ανέβασε την θερμοκρασία του και άρα την δυνατότητα να φέρει μεγαλύτερα ποσά υδρατμών. Δηλαδή εάν υπήρχε μία σταγόνα νερού (συμπυκνωμενη υγρασία) στο ταβάνι πάνω από το καλοριφερ, αυτή η σταγόνα θα έπρεπε να εξατμισθεί (να εξαφανιστεί).

Οχι να συμβαίνει το αντίθετο!

 

 

Με την τοποθέτηση εσωτερικής μόνωσης, ίσως με Dow+γυψοσανίδα, απομονώνεις την κρύα εσωτερική επιφάνεια του μπετού και φέρνεις τη θερμοκρασία του σπιτιού σε επαφή με τη γυψοσανίδα, η οποία όπως και το τούβλο ζεσταίνεται σύντομα.Έτσι η αιτία σχηματισμού των υδρατμών εξαφανίζεται.

Καλά θα ήταν! Δυστυχώς δεν την εξαφανίζεις αλλά την εγκλωβίζεις ανάμεσα στο εσωτερικό μονωτικό στρώμα και στο μπετό. Και από κει μέσα δεν μπορείς να την διώξεις με τίποτα.

 

 

 

 

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Μετά από το άνναμα του καλοριφέρ , και την αύξηση των συμπυκνμάτων που βλέπεις, τι γίνεται; Πότε "καθαρίζει" η κατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: παλιά που δεν είχες εξωτερική μόνωση ο ρυθμός εξάπλωσης της μούχλας ήταν ο ίδιος?

Πριν την εξωτερική μόνωση τα πράγματα ήταν χειρότερα

Εδώ δεν συμφωνούμε. Οτι υγρασία υπήρχε στο αρχικά κρύο δωμάτιο, η ίδια υπάρχει και μετά την θέρμανση των σωμάτων. Οπως είπες, δεν προστέθηκε νέα ποσότητα υδρατμών. Και μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα του αέρα ανέβασε την θερμοκρασία του και άρα την δυνατότητα να φέρει μεγαλύτερα ποσά υδρατμών. Δηλαδή εάν υπήρχε μία σταγόνα νερού (συμπυκνωμενη υγρασία) στο ταβάνι πάνω από το καλοριφερ, αυτή η σταγόνα θα έπρεπε να εξατμισθεί (να εξαφανιστεί).

Οχι να συμβαίνει το αντίθετο!

Ναι, αλλά εγώ μιλάω για την αιτία σχηματσμού υδρατμών, δηλαδή για αύξηση της υγρασίας μέσα στο δωμάτιο η οποία προέρχεται(?) από την επαφή της κρύας επιφάνειας του μπετού με την εσωτερική ζέστη.Δηλαδή εάν πριν τη λειτουργία του καλοριφέρ είχαμε πχ 10κγρ υγρασία μέσα στο σπίτι, μετά τη θέρμανση θα έχουμε πχ 20 κγρ.

[Καλά θα ήταν! Δυστυχώς δεν την εξαφανίζεις αλλά την εγκλωβίζεις ανάμεσα στο εσωτερικό μονωτικό στρώμα και στο μπετό. Και από κει μέσα δεν μπορείς να την διώξεις με τίποτα.

Δεν είπα ότι εξαφανίζονται οι υδρατμοί, αλλά η αιτία που τους προκαλεί.

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Μετά από το άνναμα του καλοριφέρ , και την αύξηση των συμπυκνμάτων που βλέπεις, τι γίνεται; Πότε "καθαρίζει" η κατάσταση;

Μετά θέλει πάλι αερισμό. Και αργότερα καθάρισμα των ταβανιών από τη μούχλα:).

 

Φίλε Michaello κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου αλλά θέλω να σιγουρευτώ πριν κάνω την εσωτερική μόνωση γιατί καταλαβαίνεις ότι κοστίζει αρκετά.Η πιο εύκολη και έσχατη λύση για μένα είναι οι αφυγραντύρες.

Link to comment
Share on other sites

Η πιο εύκολη και έσχατη λύση για μένα είναι οι αφυγραντήρες.

 

 

mak_johnn ναι είναι η πιο εύκολη λύση αλλά τρως πολύ ρεύμα.

Υπάρχουνε και αθόρυβοι αφυγραντήρες.

 

Λοιπών αν φτάσεις να πάρεις απόφαση την έσχατη λύση διάβασε πιο κάτω. 8-)

 

Μία άλλη λύση που σου είπα πιο πάνω είναι η εγκατάσταση combo a/c (air condition -> δεν γνωρίζω την Ελληνική ονομασία) με αφυγραντήρα. (είναι A/C με ρυθμιστή υγρασίας δλδ βάζεις όσο ποσοστό τις εκατό υγρασίας θέλεις μέσα στο δωμάτιο που λειτουργεί) δλδ σταμάτα να χρησιμοποιείς το σώμα θέρμανσης και βάλε το a/c. Ναι είναι πιο ακριβό από τα κανονικά αλλά τα αποτελέσματα που θα έχεις πιστεύω θα είναι πλήρως ικανοποιητικά. Πριν οποιαδήποτε εγκατάσταση ή ενέργεια πάρε πιστοποίηση από τον μηχανολόγο που θα σου εγκαταστήσει το A/C πως θα σε απαλλάξει από το πρόβλημα σου ή πάρε μία συμβουλή από ένα μηχανολόγο.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας

Είμαι μηχ. Πληροφορικής και έχω το εξής πρόβλημα : Το σπίτι μου είναι μονοκατοικία και είναι 3 ετών. Το έχουμε μονώσει εξωτερικά με 8 cm φελιζόλ, πλέγμα και ειδικό επίχρυσμα της BAUMAT. Έχουμε σκεπή και πάνω από την πλάκα (μέσα στη σκεπή) έχουμε στρώσει Dow. Γενικά καίμε ελάχιστο πετρέλαιο και το καλοκαίρι αν ανάβω aircondition θα είναι για καμιά ώρα το μεσημέρι σε πολύ παρατέταμένο καύσωνα (2- 3 φορές όλο το καλοκαίρι). Το πρόβλημα μου είναι ότι όλο το χειμώνα τα πανελ στα αλουμίνια κουφώματα στάζουν νερό. Είναι ΕΤΕΜ με διπλό τζάμι. Δεν μπορώ να πω αν έχουν θερμοδιακοπή γιατί δεν το ξέρω. (Νομίζω όχι). Πάνω από 20 δεν ανεβάζω ποτέ τον θερμοστάτη του καυστήρα και μετά τις 10 το βράδυ κλείνουμε τελείως το καλοριφέρ. Κάθε πρωι αερίζω όλο το σπίτι (είναι διαμπερές) για 10 με 15'. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποφύγω αυτό το "νερούλιαμα" των πάνελ; Αν δεν υπάρχει η θερμοδιακοπή είμαστε καταδικασμένοι;

Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω ότι κοντά στα κουφώματα που βλέπεις τα συμπυκνώματα, δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα; (καλοριφέρ). Και μάλιστα ότι τα καλοριφέρ βρίσκονται στην αντιδιαμετρικά απέναντι θέση από τα κουφώματα;

 

Λύσεις:

1. Αφού έχεις A/C μπορείς να το βάλεις στην αφύγρανση;

2. Τράβα τις κουρτίνες μαρκυά από το σημείο που παρατηρείται η συμπύκνωση για να υπάρχει κυκλοφορία αέρα κοντά στα κουφώματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.