Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απαλλοτρίωση σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο


Recommended Posts

Toσο η υποδειξη του Dimitris για το σεμιναριο οσο και οι παρατηρησεις των υπολοιπων ηδη και με τα λιγα αυτα ειναι κατατοπιστικοτατες  

.Μιλησα για απαλλοτριωση διοτι ως τετοια την δηλωσαν σε καποια εργολαβικα  αναληψης δικης που ειδα  .

εχω στην κατοχη μου το πωλητηριο του 92 και στο ιστορικο αναφερεται οτι   ο αρχικος ιδιοκτητης το ειχε αποκτησει με χρησικτησια και μετα επισης το 92 λιγο πιο πριν απο την πωληση του τμηματος αυτου δημιουργηθηκαν με πραξη συστασης οριζοντιας ιδιοκτησιας  3 καθετες αυτοτελεις ιδιοκτησιες(ναι ετσι  γραφτηκε  στο συμβολαιο)

σε καθε περιπτωση εκκρεμει απο μερους μου επισκεψη στην κτηματικη υπηρεσια αλλα και το να δω τα τοπογραφικα που συνοδευουν τα συμβολαια

Απο τα παραπανω αντιλαμβανομαι(ορθα η εσφαλμενα )  οτι ως τμημα οικοπεδου   με ποσοστο μιας ευρυτερης ιδιοκτησιας (και οχι ως ανεξαρτητο οικοπεδο με προβληματα τακτοποιησης /προσκυρωσης )   μπορει να  οικοδομησει  .

Η απαλλοτριωση(και οπως ευστοχα με διορθωσε ο NBR ρυμοτομηση) εχει συντελεστει και εχουν αποδοθει οι αποζημιωσεις 

κτις επομενες ημερες μια αυτοψια περισσοτερο ωστε να καταλαβω τι γινεται με τις αλλες καθετες 

 

 

 

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν ξέρω αν κολλάει στο συγκεκριμένο απλά το βάζω εδώ. 

Σε εντός σχεδίου γωνιακό οικόπεδο, με πρασιές και στους δύο δρόμους, τόσο στο τοπογραφικό του συμβολαίου και της εκδοθείσα Ο.Α. του 1975 όσο και στο απόσπασμα ρυμοτομικού φαίνεται ένα ορθογώνιο οικόπεδο μεσα σε ένα ορθογώνιο Ο.Τ. .

Στην πράξη και αυτό όπως μου είπε ο ιδιοκτήτης ίσχυε πριν καν φτιάξει το κτίριο του, η γωνία του οικοπέδου όπου τέμνονται οι δύο φάτσες είναι καμπύλη με ακτίνα περίπου 2,00μ. και έτσι πάει και το πεζοδρόμιο και αυτό μάλλον έχει γίνει για να  ομαλοποιηθεί η πορεία του στενού δρόμου και να στρίβουν τα αυτοκίνητα.

Εγώ σήμερα κάνω μία τακτοποίηση αυθαιρέτου και ίσως δεν με αφορά καν το θέμα. Αλλά που μπορώ να βρω εγώ αυτήν την ρυμοτόμηση ? Έχει γίνει επίσημα ρυμοτόμηση ? Ο ιδιοκτήτης είναι παππούς και δεν βοηθάει. 

Νομίζω είναι σύνηθες αυτό που περιγράφω σε γωνιακά οικόπεδα με πρασιές που έχουν στενούς δρόμους, το βλέπω συχνά να δημιουργείται μία καμπύλη στην ακμή.

Link to comment
Share on other sites

Σε ισχύ  είναι πάντα αυτός ο "ρυμοτομικός χάρτης- σχέδιο" που διαθέτει η πολεοδομία, στην οποία βρίσκεται ο οικισμός- που εξετάζεις. Από το 1975 που βγήκε η Ο.Α. , είναι πιθανόν, να έγινε και κάποια θεώρηση - τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου (ίσως η απότμηση  γωνίας)! Ένα ψάξιμο (αλλά να είναι καλό ψάξιμο) στη πολεοδομία μπορεί να σου λύσει απορίες. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα,

έχω ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο κατά κανόνα, σε οικισμό προ του 23. Θα περάσει δρόμος (απαλλοτρίωση) μέσα από την ιδιοκτησία  και θα αφήσει τμήμα εμβαδού μικρότερου του κανόνα. Το εναπομένον τμήμα θα είναι άρτιο &οικοδομήσιμο; υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία, όπως για τα εκτός σχεδίου στην περίπτωση των απαλλοτριώσεων; ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στο σχετικό Π.Δ., δεν υπάρχει κάποια αναφορά. Θεωρώ όμως αυτονόητη τη διατήρηση της αρτιότητας(έστω και κατά παρέκκλιση) και οικοδομησιμότητας(αν δεν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι). Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουν να απαλλοτριώσουν όλο το γεωτεμάχιο. Δεν χάνεις τίποτε να ρωτήσεις (εγγράφως) την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. ή, ακόμη καλύτερα, το Υπουργείο. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Comba_71 said:

Καλημέρα,

έχω ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο κατά κανόνα, σε οικισμό προ του 23. Θα περάσει δρόμος (απαλλοτρίωση) μέσα από την ιδιοκτησία  και θα αφήσει τμήμα εμβαδού μικρότερου του κανόνα. Το εναπομένον τμήμα θα είναι άρτιο &οικοδομήσιμο; υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία, όπως για τα εκτός σχεδίου στην περίπτωση των απαλλοτριώσεων; ευχαριστώ

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο συνάδελφος παραπάνω δεν υπάρχει σχετική αναφορά στο ΦΕΚ 138/Δ/81. Έχω τη γνώμη ότι μπορούμε να επικαλεστούμε κατ αναλογία (ελλείψει άλλης σχετικής διάταξης) την περίπτωση απαλλοτρίωσης εκτός σχεδίου γηπέδων και να εξετάσουμε την επιφάνεια του απομένοντος μετά την απαλλοτρίωση οικοπέδου και ταυτόχρονα την ημεροχρονολογία δημιουργίας του, χωρίς να μας ενδιαφέρει (όπως και στην εκτός σχεδίου απαλλοτρίωση) το πότε θα γίνει η απαλλοτρίωση. Αναφορικά με την αποζημίωση αυτή οφείλει να είναι πλήρης και να καλύψει το απαλλοτριούμενο, τα επικείμενα,  αλλά και να υπάρξει επιπλέον αποζημίωση σε περίπτωση που τελικά θα καταστρέψει την αρτιότητα του απομένοντος ή αν συντρέχουν άλλοι λόγοι (πχ μεγάλη υψομετρική διαφορά που οδηγεί σε ανάγκη κατασκευής τεχνικών έργων κλπ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/8/2020 at 12:09 PM, tetris said:

Θεωρώ όμως αυτονόητη τη διατήρηση της αρτιότητας(έστω και κατά παρέκκλιση) και οικοδομησιμότητας(αν δεν συντρέχουν απαγορευτικοί λόγοι). Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουν να απαλλοτριώσουν όλο το γεωτεμάχιο.

Αρχιτεκτονικώς απαιτείται αποζημίωση διότι υπάρχει καταστροφή πολεοδομικής συνοχής. Αν το δημόσιο έκοβε κομμάτια από όπου ήθελε και άφηνε οικοδομήσιμα θα μπορούσε να αφήσει ένα πολεοδομικό αχταρμά χωρίς καμία ευθύνη.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, tetris said:

?????????

Το πολεοδομικά πρέπον αναφέρω. Δεν πρέπει να πετσοκόβει το δημόσιο τυχαία και να αφήνει οικοδομήσιμα μικρά. Πρέπει να αποζημιώνει πλήρως και να μην τα αφήνει οικοδομήσιμα διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η πολεοδομία.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.