Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επέκταση εξώστη σε υφισταμενο κτιριο


 
johnskop

Recommended Posts

Εφόσον από την επέκταση του εξώστη δεν επέρχεται αύξηση της πραγματοποιούμενης δόμησης, τότε δεν αλλάζει το διάγραμμα δόμησης και έτσι δεν απαιτείται έκδοση νέας οικοδομικής άδειας, αλλά ενημέρωση του φακέλου της άδειας οικοδομής με νέα αρχιτεκτονική μελέτη στον συγκεκριμένο όροφο και νέα στατική μελέτη για το σύνολο του κτιρίου. Στην περίπτωση που η επέκταση του εξώστη προκαλεί αύξηση της πραγματοποιούμενης δόμησης (αυτό συμβαίνει όταν το άθροισμα της επιφάνειας των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων και των ανοικτών εξωστών υπερβαίνει το 40% της επιτρεπόμενης δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα στην περιοχή), τότε απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας προσθήκης. Ανάλογα με την χρήση του κτιρίου και την περιοχή μπορεί να απαιτηθούν εγκρίσεις και από άλλους φορείς (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής).

Η στατική μελέτη σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει για το σύνολο του κτιρίου (ανεξάρτητα αν έχουν συσταθεί σε αυτό οριζόντιες ιδιοκτησίες). Από την επέκταση του εξώστη προκαλείται αύξηση των κατακόρυφων φορτίων, οπότε και της μάζας του συγκεκριμένου ορόφου. Επίσης η επέκταση αυτή θα προκαλέσει μια μικρή μετατόπιση του κέντρου μάζας του συγκεκριμένου ορόφου, γεγονός που θα μεταβάλει τη θέση του πλασματικού ελαστικού άξονα του κτιρίου. Άρα επηρεάζεται η συμπεριφορά ολόκληρου του κτιρίου. Επειδή τα κτίρια πριν τον ΝΕΑΚ δεν σχεδιάζονταν με αυξημένες απαιτήσεις πλαστιμότητας, επιβάλλεται η χρήση συντελεστή συμπεριφοράς qh=1,50 για τις δύο οριζόντιες συνιστώσες της σεισμικής διέγερσης. Δυστυχώς τα κτίρια αυτά δε μπορούν να συμπεριφερθούν πλάστιμα και μια τιμή του δείκτη συμπεριφοράς μεγαλύτερη από 1,50 θα ήταν άστοχη. Μπορεί να υιοθετηθεί μεγαλύτερη τιμή από 1,50 μόνο εφόσον γίνει αποτίμηση της διαθέσιμης φέρουσας ικανότητας και αποδειχθεί ότι διαθέτει το υφιστάμενο κτίριο την απαιτούμενη πλαστιμότητα. Επειδή αυξάνονται τα φορτία στους προβόλους είναι σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και η κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής διέγερσης με συντελεστή συμπεριφοράς qv=1,00. Ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιοχής θα επιλεγεί υψηλή ή μέση στάθμη πλαστιμότητας κατά Ευρωκώδικα 8 (η επιλογή της κατηγορίας χαμηλής πλαστιμότητας απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά στην Ελλάδα). Λόγω της μειωμένης πλάστιμης συμπεριφοράς, είναι προτιμότερο να δηλωθεί μέση κατηγορία πλαστιμότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κτιρίων η υψηλή κατηγορία πλαστιμότητας θα πρέπει να επιλέγεται μόνο αν είναι υποχρεωτικό να επιλεγεί (π.χ. ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας ΙΙΙ). Η ανάλυση και ο σχεδιασμός θα γίνουν με τους κανονισμούς που ισχύουν σήμερα, δηλαδή κατά τον χρόνο αίτησης ενημέρωσης της υφιστάμενης άδειας οικοδομής ή της έκδοσης νέας οικοδομικής άδειας (συνιστώνται οι ευρωκώδικες μαζί με ΚΑΝΕΠΕ συμπληρωματικά του ΕΚ8-3). Πριν από την εφαρμογή του ΝΕΑΚ (1992) η σεισμική φόρτιση ήταν πολύ μικρότερη από εκείνη των σημερινών κανονισμών (Ευρωκώδικας 8, ΕΑΚ2000, ΚΑΝΕΠΕ). Γι αυτό θεωρώ απίθανο να προκύψει το κτίριο στατικά επαρκές μετά από την επέμβαση. Σίγουρα θα προκύψουν ενισχύσεις σε υποστυλώματα και θεμελίωση. Το κόστος της ενίσχυσης θα είναι δυσανάλογα υψηλό του κόστους της επέκτασης του εξώστη (κατά την ταπεινή μου γνώμη). Δυστυχώς τα παλαιά κτίρια έχουν αυτά τα 2 μειονεκτήματα: δεν διαθέτουν πλαστιμότητα και έχουν σχεδιαστεί για μικρότερη σεισμική φόρτιση από τα κτίρια των τελευταίων 20-25 ετών. Ένα ακόμα μειονέκτημα των παλαιών κτιρίων είναι η χρήση λείου χάλυβα και χάλυβα μικρότερης αντοχής για τον διαμήκη και τον εγκάρσιο οπλισμό.

Σε περίπτωση που προκύψουν ενισχύσεις τότε πρέπει να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια για το κτίριο. Επειδή είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, η έκδοση νέας οικοδομικής άδειας είναι μονόδρομος (επέκταση εξώστη και ενισχύσεις). Η αύξηση των μεγεθών δόμησης και κάλυψης εξαιτίας των ενισχύσεων λαμβάνεται υπόψη και κατά συνέπεια θα πρέπει να καταστρωθεί νέο διάγραμμα δόμησης. Αν γίνεται υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης ή/και κάλυψης εξαιτίας των ενισχύσεων, τότε οι ενισχύσεις εγκρίνονται και κατασκευάζονται καθ' υπέρβαση των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών.

Edited by geoste
  • Like 2
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.