Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πέντε μεγάλα έργα περιμένουν την κυβέρνηση


Engineer

Recommended Posts

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους δημοπρατούνται, έπειτα από συνεχείς παρατάσεις, πέντε μεγάλα έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Οι αναφορές του υπουργού Οικονομίας για μπλόκο σε φαραωνικά έργα περιορισμένης αποδοτικότητας.

 

Πέντε μεγάλα έργα περιμένουν... την κυβέρνηση -Πάνω από 2 δισ. ο προϋπολογισμός

 

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, δηλαδή του υπερυπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, για τέσσερα μεγάλα έργα, προϋπολογισμού περί τα 2 δισ. ευρώ, που δημοπρατούνται στο πρώτο τετράμηνο, διερευνούν στην αγορά κατασκευών.

 

Τα τρία εξ αυτών προωθούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ενώ το τέταρτο εντάσσεται στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση προς τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες. Στο υπουργείο Υποδομών άκουσαν, πάντως, προχθές τον κ. Σταθάκη, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, να υποστηρίζει πως θα παγώσουν κάποια από τα μεγάλα έργα που είχαν εξαγγελθεί. Δεν αναφέρθηκε, όμως, συγκεκριμένα.

 

Οι τρεις πρώτοι διαγωνισμοί είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου (προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ), η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος (προϋπολογισμού περί τα 400 εκατ. ευρώ) και η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας. Ο τέταρτος αφορά το τμήμα Πάτρα – Πύργος, με προϋπολογισμό περί τα 420 εκατ. ευρώ. Εντός του τετραμήνου δημοπρατούνται και σιδηροδρομικά έργα όπως το τμήμα Ψαθόπυργος – Ρίο, προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ.

 

Και οι πέντε διαγωνισμοί έχουν ήδη παραταθεί (οι περισσότεροι πέντε φορές!) αλλά οι νέες ημερομηνίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπνέουν το προσεχές τρίμηνο. Σημειώνεται πως τα περισσότερα από τα έργα προκηρύχθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω των οποίων θα καλυπτόταν η εθνική συμμετοχή. Γι’ αυτό και αν δεν έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μεταφορές και Περιβάλλον του νέου ΕΣΠΑ, θα υπάρξουν και νέες αναβολές.

 

Το Καστέλι

 

Για τις 7 Απριλίου, από τις 18 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε η προθεσμία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, έργο για το οποίο έχουν ήδη συγκροτηθεί τρεις κοινοπραξίες ενδιαφερομένων. Πρόκειται για τις ACS (Ισπανία) – ΤΕΡΝΑ, Vinci Airports (Γαλλία) – ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Bouygues (Γαλλία) – J&P ΑΒΑΞ.

 

Τρεις όμιλοι φέρονταν ως ενδιαφερόμενοι για μια ακόμα σύμβαση παραχώρησης, την υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ που προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά θα δοθεί σίγουρα παράταση. Η τελευταία (πέμπτη) παράταση είχε δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου έπειτα από αίτημα της Vinci που διαχειρίζεται σήμερα τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Παρατάσεις, μικρότερης διάρκειας είχαν ζητήσει και οι όμιλοι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίου), οι οποίοι επίσης περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους.

 

Για τις 31 Μαρτίου μεταφέρθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για το τμήμα Πάτρα – Πύργος, προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά προβλεπόταν πως οι προσφορές είχαν κατατεθεί την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται για το τμήμα που είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού κατά την επαναδιαπραγμάτευση με το υπουργείο Υποδομών ώστε να «αναστηθούν» τα εργοτάξια στους οδικούς άξονες. Για την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας ενδιαφέρονται οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ, αλλά παραμένει άγνωστη η τύχη του σχετικού διαγωνισμού. Για τις 25 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί και η κατάθεση προσφορών για το σιδηροδρομικό τμήμα Ψαθόπυργος – Ρίο, προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ. Όμως, η τύχη του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τις αλλαγές στην ΕΡΓΟΣΕ.

 

Πηγή: http://www.euro2day....-kyvernhsh.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.