Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση αυθαίρετου μετά το 2011


Recommended Posts

On 14/3/2020 at 6:26 ΜΜ, civiljim12 said:

Καλησπέρα,θα ήθελα την άποψη σας,έχω μια αυθαίρετη προσθήκη σε κτίσμα προ του 1955 σε Παραδοσιακό οικισμό,η οποία κατασκευάστηκε το 2016.Πρόκειται για ισόγειο κτίσμα 25 τ.μ. το οποίο κατασκευάστηκε σε συνέχεια του παλιού κτιρίου,με ανεξάρτητη είσοδο,με πρόσωπο του οικοπέδου σε Δημοτική οδό και η γωνία της προσθήκης είναι σε επαφή με την οδό,

συνεπώς και την γραμμή δόμησης,σύμφωνα με το ΦΕΚ του 85 άρθρο 6 <<το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην διαμορφωμένη γραμμή δόμησης,είτε εσώτερο αυτής κατά την κύρια όψη του στο σύνολο της ή σε τμήμα αυτής>>,θεωρείται ότι τηρούνται οι αποστάσεις;(εφόσον και οι αποστάσεις από τα όρια των όμορων είναι 2,5 μέτρα).

Μπορεί να εκδοθεί άδειας νομιμοποίησης,αν έχει και υπόλοιπο κάλυψης και δόμησης και θα χρειαστεί να περάσει Σ.Α;

Για να εκδοθεί η άδεια πληρώνει το 20% του πρόστιμου ανέγερσης και το πρόστιμο διατήρησης υπολογίζεται από την ημερομηνία αυτοψίας,σύμφωνα με το άρθρο 94 του 4495/2017 ή από την ημερομηνία κατασκευής;

Αυτα εχουν απαντηθεί???

"...συνεπώς και την γραμμή δόμησης,σύμφωνα με το ΦΕΚ του 85 άρθρο 6 <<το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί είτε στην διαμορφωμένη γραμμή δόμησης,είτε εσώτερο αυτής κατά την κύρια όψη του στο σύνολο της ή σε τμήμα αυτής>>,θεωρείται ότι τηρούνται οι αποστάσεις;(εφόσον και οι αποστάσεις από τα όρια των όμορων είναι 2,5 μέτρα)."

Μπορεί να εκδοθεί άδειας νομιμοποίησης,αν έχει και υπόλοιπο κάλυψης και δόμησης και θα χρειαστεί να περάσει Σ.Α;

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όταν υπάρχει αυθαίρετη κατασκεύη μετά το 2011 και δεν είναι σύννομη, μπορώ να ρυθμίσω όλα τα υπόλοιπα και στην τ.ε. να αναγραφω ότι υπάρχει η τάδε κατασκευή μετά το 2011 και με την παρούσα νομοθεσία δεν δύναται τακτοποίησης;

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς. Δεν αρκεί όμως να το γράψεις απλώς στην ΤΕ, αλλά παντού όπου είναι αναγκαίο κι απαραίτητο να φανεί π.χ. σχέδια, φωτογραφίες κ.λπ.

Υπάρχει όμως μια απλή αλλά ουσιαστική "προϋπόθεση", για την οποία οφείλεις να είσαι απολύτως βέβαιος ότι, οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες αυθαιρεσίες μπορούν να υπαχθούν για ρύθμιση, δηλαδή να έχεις "ισχυρά" αποδεικτικά έγγραφα κ.λπ.

Δεν εκδίδεται Βεβαίωση 4495 για εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος επί του συγκεκριμένου ακινήτου κι οφείλεις γι' αυτό να ενημερώσεις τον ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σε ξενοδοχείο υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές 30 τμ μετά το 2011 ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι νομίμως υφιστάμενα (βάση αδείας και τακτοποίησης), υπηρσίς ζητάνε υπεύθυνη δήλωση μηχανικού (όχι βεβαίωση) περί νομιμότητας. Φαντάζομαι ότι δεν δύναται αλλά μία τέτοια κατάσταση πως αντιμετωπίζεται πέρα των προφανών απαντήσεων περί άμεσης κατεδάφισης?

Για παράδειγμα αν γίνει καταγγελία και πληρώνεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης γίνεται να δοθεί υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι αυτές οι κατασκεύες τη δεδομένη χρονική στιγμή υφίστανται νομίμως?

Αν βγει άδεια κατεδάφισης και δεν εκτελεστεί άμεσα?

 

Κάτι που θα μπορούσε να γίνει τέλος πάντων εκτώς το άμεσο γκρέμισμα.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη νόμιμη διαδικασία πέρα από την προφανή. Οποιαδήποτε υπεύθυνη δήλωση περί νομιμότητας είναι ψευδής (με ότι αυτό συνεπάγεται). Η μοναδική εναλλακτική είναι αν στο ακίνητο υπάρχει υπόλοιπο δόμησης και η κατασκευή βρίσκεται σε σύνννομη θέση, να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης μετά από την καταβολή των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης. Διαφορετικά πληρώνεις πρόστιμα κάθε χρόνο μέχρι την κατεδάφιση και χωρίς νομιμότητα δεν μπορείς να βγάλεις νέα άδεια λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλή χρονιά!

Έχω περίπτωση δύο όμορρων κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο, με οικοδομική άδεια το το 2002 και 2003 (μία για κάθε κτίριο, ισόγεια καταστήματα και γραφεία στους ορόφους). Ένας είναι ο ιδιοκτήτης σε όλα.

Στο ισόγειο του κτιρίου Α υπάρχει μια εσωτερική σκάλα που ενώνει τμήμα του υπογείου με αυτό. Στο ισόγειο του κτιρίου Α λειτουργεί φαρμακείο από το 2002. Προφανώς χρήζει τακτοποίησης.

Το ισόγειο του κτιρίου Β τακτοποιήθηκε με 4178/13 για μια ΥΔ και παρέμεινε ως κατάστημα μέχρι το 2018.

Το 2018 γίνεται αυθαίρετα μια λειτουργική συνένωση των δύο ισογείων, ως προέκταση του φαρμακείου προς το κτίριο Β. Πλέον ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να ρυθμιστούν/νομιμοποιηθούν τα πάντα, καθώς επιθυμεί να προχωρήσει σε συστέγαση φαρμακείων στον ίδιο χώρο.

Μπορείτε να επιβεβαιώσετε αν είναι σωστά τα εξής:

1) Τακτοποίηση με 4495 για το ισόγειο του κτιρίου Α, με εμφανή σημείωση παντού ότι υπάρχει αυθαίρετη συνένωση με το διπλανό η οποία είναι μεταγενέστερη του 2011. Αφού κλείσει η τακτοποίηση (προφανώς δεν μπορώ να εισάγω νέο φύλλο καταγραφής με επιλεγμένο το "Έκδοση άδειας νομιμοποίησης" καθώς είναι μεταγενέστερη η συνένωση), προχωράω άμεσα σε έκδοση νομιμοποίησης της λειτουργικής συνένωσης.

2) Νομιμοποίηση μέσω άδειας δόμησης καθώς θεωρώ ότι υπάρχει αλλαγή χρήσης και στο ισόγειο του Β, επομένως δεν με καλύπτει το Β1843/2020, άρθρο 4 λόγω αυθαίρετης αλλαγής χρήσης (ασχέτως που τακτοποιήθηκε η χρήση στο Α και ουσιαστικά επεκτείνεται προς το Β), για να το πήγαινα με νομιμοποίηση μέσω έγκρισης δόμησης μικρής κλίμακας.

Στην περίπτωση αυτή, τί γίνεται με τα πρόστιμα? Και γενικώς αν γνωρίζει κάποιος πόσο χρόνο κάνει η πολεοδομία να ενημερώσει για τα πρόστιμα για να προχωρήσει η διαδικασία της νομιμοποίησης και να προχωρήσει ο πελάτης μου στην συστέγαση

 

 

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,χρόνια πολλά-το φαρμακείο ανήκει στα καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών(10.2),στην κατηγορία Εμπόριο(10.)-ΠΔ59/2018.Συνεπώς,εγκαθίσταται νόμιμα χρήση φαρμακείου σε χώρο που χαρακτηρίζεται ως "κατάστημα" στην οικοδομική άδεια.(Επισημαίνοντας ότι μιλάμε για φαρμακείο και όχι φαρμακαποθήκη η οποία κατατάσσεται σε άλλη κατηγορία,20.Αποθήκες)(βλ.και άρθρο 3 Κτιριοδομικού Κανονισμού,1Η-Εμπόριο).

 

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εχω μια αυθαίρετη κατοικία κατηγορία 5 σε οικόπεδο εντος σχεδίου οικισμού <2000  η οποία δεν μπορεί πλέον να τακτοποιηθεί.

Είναι κατασκευασμένη το 2004. Ενώ σε όλα τα πολεοδομικά μεγέθη είναι εντάξει στο πλάγιο όριο απέχει 1μ. και στο διπλανο οικόπεδο το κτίσμα είναι τοποθετημένο στην άλλη πλευρά.

Αυτό καθηστά την νομιμοποίηση αδύνατη; Λογω του ότι δεν έχει δ>2,5μ;

Μήπως μπορεί μαζί με τη νομιμοποίηση να γίνει και προσθήκη έως το πλάγιο όριο, ή λογω του ότι στο διπλανο οικόπεδο το κτίσμα είναι τοποθετημένο στην άλλη πλευρά δεν μπορεί να εφάπτεται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.