Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νομιμοποίηση αυθαίρετου μετά το 2011


Recommended Posts

On 5/2/2015 at 1:13 ΜΜ, Athan said:

Αν ή κατασκευή πληροί τις προϋποθέσεις, άδεια νομιμοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.6 του ΝΟΚ.

Ξεκίνα από e-poleodomia πληρότητα -> νομιμοποίηση με άρθρο 22 για να δεις από που ξεκινάς...

τι εννοεις  "e-poleodomia πληρότητα";

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα ισχύουν άλλα! επομένως μη ψάχνεις παλιές απαντήσεις (π.χ το άρθρο 4 καταργήθηκε)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα.

Τί ισχύει σήμερα για αυθαιρεσίες μετά το 2011 σε οικόπεδα στα οποία υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. και τηρούνται αποστάσεις, ύψη, κλπ? μπορούν να νομιμοποιηθούν ή είναι προς κατεδάφιση? 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις οι εν δυνάμει νόμιμες κατασκευές μετά τις 28.7.2011, μπορούν να νομιμοποιηθούν βάσει του άρθρου 94, παρ. 3, περ. β, του Ν. 4495/17.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εκδίδω οικ. άδεια νομιμοποίησης για κατασκευή μετά την 28-7-11 και η ΥΔΟΜ μου ζητάει την ημερομηνία ανέγερσης.

Της λέω μα δεν χρειάζεται πλέον γιατί τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης υπολογίζονται από το χρόνο διαπίστωσης και της παραθέτω την παρακάτω νομοθεσία

Έχει δίκαιο η ΥΔΟΜ ή εγώ?

 

Όλοι οι παλιοί νόμοι και ο Ν 4178/13 (άρθρο 26 παρ 1β -β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών και τα οριζόμενα στο άρθρο 22 του παρόντος νόμου κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου, από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναφορά της χρήσης ή την έκδοση άδειας δόμησης ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.) αναφέρονταν σε ημερομηνία ανέγερσης -οπότε και υποβάλαμε Υ.Δ του ιδιοκτήτη για το χρόνο ανέγερσης,

 ενώ ο 4495/17  για μεν το ανέγερσης αναφέρει α) το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την αξία του αυθαιρέτου (Αα) επί το συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης (Σπ). Η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται ως το γινόμενο της επιφάνειάς του, πολλαπλασιαζόμενης επί την τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) της περιοχής του ακινήτου, όπως αυτή ισχύει κατά την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης, ενώ για το διατήρησης αναφέρει β) Το πρόστιμο διατήρησης είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του προστίμου ανέγερσης και καταβάλλεται από το χρόνο σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας του αυθαιρέτου και για κάθε συνεχόμενο χρόνο, μέχρι την κατεδάφιση ή την νομιμοποίησή του.

Το ελάχιστο ύψος του προστίμου διατήρησης είναι εκατό (100) ευρώ

Άρθρο 92 ΝΟΜΟΣ 4495/2017

Διαπίστωση και χαρακτηρισμός αυθαιρέτου

1. Η διαπίστωση και ο χαρακτηρισμός αυθαιρέτου γίνεται ύστερα από αυτοψία δύο (2) ελεγκτών δόμησης, οι οποίοι ειδοποιούνται ύστερα από κλήρωση από το αρμόδιο Περιφερειακό Παρατηρητήριο για να διενεργήσουν την αυτοψία. Οι υπάλληλοι του Τοπικού Παρατηρητηρίου μεριμνούν για την παροχή στους Ελεγκτές Δόμησης των απαιτούμενων πληροφοριών και στοιχείων, όπως την ύπαρξη οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης και την Τιμή Ζώνης που ισχύει στην περιοχή.

2. Οι δύο Ελεγκτές Δόμησης διενεργούν επιτόπια αυτοψία και συντάσσουν έκθεση αυτοψίας, την οποία υποβάλλουν στην οικεία ηλεκτρονική πλατφόρμα σε διάστημα δύο ημερών. Την ημέρα της αυτοψίας τοιχοκολλούν στο αυθαίρετο πρόσκληση προς το φερόμενο κύριο, νομέα, κάτοχο ή κατασκευαστή να προσέλθει το νωρίτερο τρεις (3) ημέρες και το αργότερο επτά (7) ημέρες μετά τη διενέργεια της αυτοψίας στο Τοπικό Παρατηρητήριο, προκειμένου να λάβει γνώση αντιγράφου της έκθεσης αυτοψίας. Η έκθεση αυτή αφορά το αυθαίρετο και μόνο και όχι τον ιδιοκτήτη, νομέα, κάτοχο ή κατασκευαστή του. Η μη αναφορά τους ή η εσφαλμένη αναφορά τους δεν ασκεί επιρροή στην πρόοδο της διαδικασίας.

3. Στην έκθεση αυτοψίας αναφέρεται η θέση του αυθαιρέτου με συντεταγμένες σε σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ ‘87, συνοπτική περιγραφή με σκαρίφημα, οι διαστάσεις του και οι πολεοδομικές διατάξεις που έχουν παραβιαστεί. Η ίδια έκθεση περιλαμβάνει υπολογισμό προστίμων διατήρησης και ανέγερσης, καθώς και σημείωση ότι κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Τοπικό Παρατηρητήριο.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασίλη καλησπέρα. Από την παράθεση της νομοθεσίας που έκανες, αντιλαμβάνομαι το ίδιο με σένα, δηλαδή το πρόστιμο διατήρησης άρχεται από την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας. Αν θυμάμαι καλά με τους παλαιότερους νόμους (προ ν. 4014) το πρόστιμο διατήρησης καθορίζονταν από την κρίση της Πολεοδομίας για τον χρόνο ανέγερσης του αυθαιρέτου, οπότε ίσως ο συνάδελφος της ΥΔΟΜ να είχε έντονες μνήμες από τότε και να έδωσε βιαστική απάντηση (;)

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ν 4014 (εδιτ  απλά τότε δεν κάναμε νομ/σεις λόγω υψηλών αμοιβών μας κλπ)

Άρθρο 27
Πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης μη δηλούμενων κατασκευών/ χρήσεων
 

1. Αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 24, εφαρμόζονται οι ισχύουσες, περί αυθαιρέτων, διατάξεις για την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την επαναφορά της χρήσης που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια, τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής:

α. Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης.

β. Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως αυτή υπολογίζεται με βάση την επιφάνεια του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, το οποίο επιβάλλεται για κάθε έτος διατήρησης του κτιρίου από την ανέγερσή του ή την εγκατάσταση της χρήσης μέχρι την κατεδάφιση των κατασκευών και την επαναφορά της χρήσης ή την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής αδείας.

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα, 

εξετάζω το ενδεχόμενο νομιμοποίησης στέγης μετά το 11 (κατασκευάστηκε το 2015).

Γνωρίζει κανείς τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου;

Χρεώνεται κανονικά με εμβαδό ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, όπως π.χ. αναλυτικός κλπ ;

EDIT:

Μόλις είδα ότι το αναφέρει στο άρθρο 94. 

Παρόλα αυτά αν το έχει κάνει κανείς θα ήθελα να μάθω λεπτομέρειες.

Edited by Alejandro_92
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

Ενδιαφέρομαι και εγώ για την περίπτωση της νομιμοποίησης στέγης που κατασκευάστηκε μετά το 2011 και έχω κάποιες απορίες. Αρχικά το ακίνητο βρίσκεται εντός ζώνης αιγιαλού και πρόκειται για πέτρινο κτίσμα προϋφιστάμενο του 1948 το οποίο ήταν ασκεπές και έγινε κατασκευή νέας στέγης στο υπάρχον περίγραμμα. Μπορεί να νομιμοποιηθεί αυτή η κατασκευή και στη συνέχεια να πάρει ρεύμα το ακίνητο; Ποια είναι η σωστή σειρά ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθήσω; Να σημειώσω ότι στο παρελθόν ο ιδιοκτήτης είχε προσπαθήσει να εκδώσει άδεια για κατασκευή στέγης αλλά η πολεοδομία δεν το δέχτηκε λόγω του ότι το κτίσμα ήταν ασκεπές και βρίσκεται εντός ζώνης αιγιαλού, οπότε το έκανε μόνος του.

Edited by Artemiscv
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, Artemiscv said:

.... είχε προσπαθήσει να εκδώσει άδεια για κατασκευή στέγης αλλά η πολεοδομία δεν το δέχτηκε λόγω του ότι το κτίσμα ήταν ασκεπές και βρίσκεται εντός ζώνης αιγιαλού, οπότε το έκανε μόνος του.

τον ενημερώνεις να περιμένει την επόμενη εποχή Παγετώνων μπας και κατέβει αρκετά η στάθμη της θάλασσας.... και βρεθεί το ακίνητο εκτός Αιγιαλού .... 

και φυσικά να φροντίσει να έχει ένα καλό κομπόδεμα στην άκρη που κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια θα του έρθει τσουχτερό πρόστιμο....

 

Επ ευκαιρία ως εντός ζώνης αιγιαλού έχει τίτλο και ΚΑΕΚ?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.