Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση αυθαίρετου μετά το 2011


Recommended Posts

  Προφανως, ως κατασκευη μετα το 2011 ειναι αυθαιρετη

Κατα τα λοιπα, υπαρχει γνωμοδοτηση του ΝΣΚ για τον  αιγιαλο και παραλια

https://www.teepelop.gr/13951/afthereta/apodochi-gnomodotisis-toy-nsk-gia-aytha/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

3. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω :
α) Αν ο ιδιοκτήτης, με υπεύθυνη δήλωση στο Τοπικό Παρατηρητήριο, ενημερώσει ότι θα προβεί αυτοβούλως στην κατεδάφιση – αποκατάσταση της αυθαιρεσίας εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, το Τοπικό Παρατηρητήριο ενημερώνει το Περιφερειακό Παρατηρητήριο προκειμένου να ορίσει ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης – αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.......
β) Αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το είκοσι τοις εκατό (20%) του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.....

Σημείωση-Παρατήρηση-Ερώτηση: 

Στο 3.α μόνο αναφέρει τη λέξη αυτοβούλως. Επίσης μπήκε και η λέξη αποκατάσταση δίπλα στην λέξη κατεδάφιση. Στο 3.β αναφέρει γενικά το "Αν ο ιδιοκτήτης προβεί σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών,..".

Βγάζω μια άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων μετά το 2011. Η υπηρεσία μου λέει ότι ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει πρόστιμο τετραγωνικά x Τ.Ζ. x 20%. Δηλαδή βάσει του 3.β. Εγώ βάσει των λέξεων "αυτοβούλως" (ενημερώνει δηλαδή την υπηρεσία για τα αυθαίρετά του) και "αποκατάσταση" (δηλαδή νομιμοποίηση, αλλιώς τι νόημα έχει αυτή η λέξη να μπει...αποκατάσταση εκτός της κατεδάφισης τι άλλο εννοεί το κείμενο? Τι άλλη αποκατάσταση εκτός κατεδάφισης της αυθαιρεσίας μπορεί να κάνει κάποιος?), τους είπα ότι θεωρώ ότι πρέπει να πληρώσει τα €500.

Το 3.β είναι γενικό (δηλαδή μπορεί να έχεις καταγγελία...) και αν βγάλεις άδεια νομιμοποίησης σου επιβάλλουν πρόστιμο το 20% κτλ....

Σόρρυ παιδιά... τώρα είδα την παράγραφο από την παρακάτω εγκύκλιο....(προφανώς υπήρχε ασάφεια...)

εγκ 2/19

Επί του εδαφίου β της παρ.3 επισημαίνεται ότι στην περίπτωση έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, εφ’ όσον τα πρόστιμα είναι βεβαιωμένα στη Δ.Ο.Υ, το οφειλόμενο ποσό (20%) υπολογίζεται επί του προστίμου ανέγερσης της έκθεσης αυτοψίας. Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει διαπίστωση του αυθαιρέτου και ο ιδιοκτήτης αυτοβούλως προβαίνει στη νομιμοποίησή του, το οφειλόμενο ποσό (20%) υπολογίζεται επί του προστίμου ανέγερσης της παρ.2α του παρόντος άρθρου. Για την εφαρμογή του παρόντος, ο υπολογισμός του προστίμου διατήρησης αντιστοιχεί στο 50% του διαμορφωθέντος κατά τα ανωτέρω προστίμου ανέγερσης.

Edited by Παμπούης
Link to comment
Share on other sites

Κατεδάφιση είναι η καθαίρεση. Αποκατάσταση είναι η "θεραπεία" της αυθαιρεσίας... π.χ. άνοιξα αυθαίρετα παράθυρο, αλλά θα ζητάω να προβώ σε Αποκατάσταση, δηλαδή κλείσιμο του αυθαίρετου παραθύρου, οπότε με τις ανωτέρω εργασίες επανέρχομαι στη νόμιμη κατάσταση της ήδη υπάρχουσας οικοδομικής άδειας.

Εσύ δεν θες τίποτα από τα δύο παραπάνω που περιγράφω, θες την νομιμοποίηση και διατήρηση των αυθαιρέτων κατασκευών, οπότε είσαι στο 3.β και συνεπώς πρόστιμο 20%, δεν καταλαβαίνω τι σε μπερδεύει.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας, σε οικόπεδο με κτίσματα προ του 1955 και 1975, υπάρχουν 2 στέγαστρα κατασκευασμένα μετά το 2011. Το ένα από αυτά παραβιάζει πλάγιες αποστάσεις Δ=2.50μ και έχει εμβαδό 24.91τμ. Το άλλο στέγαστρο έχει εμβαδό 6.77τμ και είναι εκτός Δ. Μπορώ να εκδώσω άδεια νομιμοποίησης και για τα 2; Αν όχι, τι μου προτείνετε; 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ΝΟΚ (αρθ. 17, παρ.4), επιτρέπονται στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου:

στ) Αρχιτεκτονικές προεξοχές και αρχιτεκτονικά στοιχεία, ογκοπλαστικές προεξοχές και διακοσμητικά στοιχεία, κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης, κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους, αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές, προστεγάσματα και στέγαστρα. Το μέγιστο πλάτος όλων των παραπάνω ισούται με 1/4 Δ ή 1/4 δ.

Όμως όπως γράφει, πρέπει το πλάτος τους να είναι < Δ/4. Αν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις μπορείς να νομιμοποιήσεις το μεγάλο στέγαστρο.

Όσον αφορά το μικρό στέγαστρο, αυτό μπορείς να το νομιμοποιήσεις και με ΕΕΔΜΚ (εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις πάντα)

λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, υπό την προϋπόθεση της παρ.6ιστ του άρθρου 11 του ν.4067/2012,

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα την γνώμη σας για το ακόλουθο καθώς πρώτη φορά ασχολούμαι με βιομηχανικό κτίριο και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν εξειδικευμένες διατάξεις. 

Σε γήπεδο εκτός σχεδίου έχει εκδοθεί Ο.Α. ανέγερσης ισόγειου κτιρίου το 2010 στην οποία περιγράφεται μόνο το ισόγειο κτίσμα (θέση, δόμηση, κάλυψη, κλπ).

Στο γήπεδο, το 2018 εκδόθηκε νέα Ο.Α. για προσθήκη βάσεων η/μ εξοπλισμού και σε αυτή περιγράφονται στο σχέδιο ως υφιστάμενες κατασκευές το κτίσμα, 5 βάσεις η/μ εξοπλισμού, ένας υπαίθριος σταθμός πυρόσβεσής και ένα πλαίσιο χαρακτηρισμένο ως κτιριακή εγκατάσταση. Περιγράφονται και νέες κατασκευές 10 βάσεις η/μ εξοπλισμού. Στα πραγματοποιούμενα στοιχεία δόμησης και κάλυψης προσμετρά μόνο το ισόγειο κτίσμα σε δόμηση και κάλυψη και τις βάσεις σε κάλυψη.

Σήμερα μετά την αυτοψία στο ακίνητο εντοπίστηκε ένας κλειστός σταθμός πυρόσβεσης στη θέση της κτιριακής εγκατάστασης και ένας ανοιχτός από τρείς πλευρές και στεγασμένος σταθμός πυρόσβεσης.

Υπήρχε κάποια διάταξη προ του 2018 σύμφωνα με την οποία στα βιομηχανικά κτήρια δεν προσμετρούσαν σε δόμηση και κάλυψη κατασκευές που απαιτούνται από τους κανονισμούς πυροπροστασίας?

Αν όχι δεν απαιτούνταν να τακτοποιηθούν οι κατασκευές αυτές εφόσον δεν περιγραφόντουσαν στην άδεια του 2010?

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα, 

ως νέα μηχανικός θα ήθελα τα φώτα σας γιατί έχω πάρα πολλές απορίες! Σε γήπεδο εκτός σχεδίου υφίσταται ισόγεια κατοικία (που έχει ανεγερθεί με άδεια το 1970) και μια αποθήκη (που ανεγέρθηκε με άδεια το 1973), που εφάπτεται στην κατοικία και έχει ένα στέγαστρο που καλύπτει επιφάνεια περίπου 50τμ. Η αποθήκη δε χτίστηκε στο σημείο που προβλεπόταν στην άδεια. Το 2012, οι ιδιοκτήτες "έκλεισαν" το στέγαστρο και δημιούργησαν από κάτω χώρο κύριας χρήσης, τον οποίο ένωσαν με τμήμα της αποθήκης που επίσης έγινε χώρος κύριας χρήσης. Επίσης στο υπόλοιπο κτίριο πρόσθεσαν θερμοπροσόψεις. 

Έχουμε επίσης ένα συμβόλαιο του 2009 που αναφέρει τα τετραγωνικά των αρχικών αδειών και τις χρήσεις όπως υφίσταντο τότε (δηλαδή πριν την αλλαγή χρήσης τμήματος της αποθήκης). Η άδεια του 1973 δεν έχει τελική θεώρηση, ενώ από όλες τις άδειες έχουμε μόνο τα στελέχη, καθώς τα υπόλοιπα χάθηκαν από την πολεοδομία. Επίσης, πριν την άδεια του 1970, υπήρχε κτίριο μέσα στο οικόπεδο για το οποίο δεν είχε βγει άδεια (ή χάθηκε), η ύπαρξη του οποίου όμως νομιμοποιείται (σύμφωνα με την πολεοδομία) καθώς φαίνεται στα σχέδια της άδειας του 1970.

Ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει άδεια επέκτασης, καθώς του περισσεύουν τετραγωνικά δόμησης, οπότε και κάπως θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα (ή να τα κατεδαφίσουμε). 

Άδεια Νομιμοποίησης δεν μπορούμε να βγάλουμε (απ ότι καταλαβαίνω) καθώς η απόσταση από το πλάγιο όριο του κτιρίου είναι μικρότερη των 2,5 μέτρων. Ούτε και να ρυθμίσουμε τις αυθαιρεσίες, καθώς έγιναν μετά το 2011. 

Μια ιδέα που προτάθηκε, είναι να πάμε με αεροφωτογραφίες, καθώς ο χώρος κάτω από το στέγαστρο δε φαίνεται ποια χρονιά "έκλεισε", ωστόσο κατ' εμέ είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό. Συζητήσαμε να κάνουμε ανασύσταση φακέλου στην Πολεοδομία αλλά δεν έχουμε κάποιο έγγραφο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να την κάνουμε. 

Η δική μου πρόταση ήταν να πάμε με οικειοθελή κατεδάφιση όλων των αυθαιρεσιών (με έγκριση εργασιών), και μετά σε περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να δούμε πώς και αν θα τις ξανά χτίσουμε, όταν θα βγάλουμε άδεια για επέκταση. Ωστόσο, με τις θερμοπροσόψεις και την αλλαγή χρήσης τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα μας είναι πιο συμφέρουσα διαδικασία αυτή που προτείνω; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει και το αγνοώ; 

Ευχαριστώ, και μακάρι στο μέλλον να μου τύχουν ευκολότερες περιπτώσεις

Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, matinaf said:

.... και έχει ένα στέγαστρο που καλύπτει επιφάνεια περίπου 50τμ. Η αποθήκη δε χτίστηκε στο σημείο που προβλεπόταν στην άδεια. Το 2012, οι ιδιοκτήτες "έκλεισαν" το στέγαστρο και δημιούργησαν από κάτω χώρο κύριας χρήσης, τον οποίο ένωσαν με τμήμα της αποθήκης που επίσης έγινε χώρος κύριας χρήσης. ...

Έχετε υπολογίσει το πρόστιμο για αυτά που είναι κατασκευασμένα μετά το 2011 και δεν μπορούν να ενταχθούν στον Ν.4495?

πρόστιμο ανέγερσης σλλά και του διατήρησης συνολικά από το 2012 έως και σήμερα (δηλαδή περισσότερο απο 10χρόνια Χ 50% του προστίμου ανέγερσης) + το ΙΚΑ και τα  πρόστιμα του ΙΚΑ με τοκισμό 10 και χρόνια για τις εργασίες μη στεγασμένων επαγγελμάτων. 

 

Υ.Γ.

Και απορία .... αφου γράφεις του ιδιοκτήτη του "περισσεύουν" τετραγωνικά δόμησης !!! γιατί δεν έβγαλε το 2012 άδεια αντί να τα κάνει αυθαίρετα .....

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, Didonis said:

Έχετε υπολογίσει το πρόστιμο για αυτά που είναι κατασκευασμένα μετά το 2011 και δεν μπορούν να ενταχθούν στον Ν.4495?

πρόστιμο ανέγερσης σλλά και του διατήρησης συνολικά από το 2012 έως και σήμερα (δηλαδή περισσότερο απο 10χρόνια Χ 50% του προστίμου ανέγερσης) + το ΙΚΑ και τα  πρόστιμα του ΙΚΑ με τοκισμό 10 και χρόνια για τις εργασίες μη στεγασμένων επαγγελμάτων. 

 

Υ.Γ.

Και απορία .... αφου γράφεις του ιδιοκτήτη του "περισσεύουν" τετραγωνικά δόμησης !!! γιατί δεν έβγαλε το 2012 άδεια αντί να τα κάνει αυθαίρετα .....

Το πρόστιμο ανέγερσης είναι κοντά στα 40.000 (τιμή ζώνης επί τετραγωνικά αν καταλαβαίνω σωστά). Αν προχωρήσει σε αυτοβούλως κατεδάφιση, θα πρέπει να πληρώσει και το πρόστιμο διατήρησης δηλαδή ε. Δεν το είχα υπόψη μου αυτό. 

Αναφορικά με το υστερόγραφο, τι να σας πω, δεν έχω καταλάβει κι εγώ. 

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, matinaf said:

... θα πρέπει να πληρώσει και το πρόστιμο διατήρησης δηλαδή ...

Δεν είμαι 100% αν έχει αλλάξει κάτι...... τσεκ με ΥΔΟΜ ή αν γνωρίζει 100% άλλος συνάδερφος.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.