Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φθηνότερο ρεύμα, φθηνότερα τιμολόγια


Engineer

Recommended Posts

Δυνατότητα μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής με παράλληλη μείωση στα οικιακά τιμολόγια, δείχνει μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

 

Σύμφωνα με τη μελέτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, είναι υπαρκτή η δυνατότητα άμεσης μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής κατά 20 - 40 %, με ανάλογη επίπτωση στα τιμολόγια τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

 

Η μελέτη παρουσιάστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα (4/2) ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με τη διοίκηση της Αρχής, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση.

 

«Είναι μια πολύ σημαντική μείωση του κόστους η οποία, εφόσον επιτευχθεί, θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μείωση των τελικών ενεργειακών τιμών. Στη βάση των μελετών της ΡΑΕ και με άλλα δεδομένα θα σχεδιάσουμε πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα σημαντικές μειώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός. Διευκρίνισε δε ότι οι μειώσεις στις τελικές τιμές εκ των πραγμάτων ποσοστιαία θα είναι μικρότερες από τη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς στις λιανικές τιμές περιλαμβάνονται και άλλα κόστη (μεταφοράς, διανομής, λειτουργικά κλπ.)

 

Στους παράγοντες μείωσης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο περιορισμός των αποζημιώσεων ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν ενδεχομένως και κάτω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως, από 500 εκατ. σήμερα, καθώς και η μείωση των τιμών του πετρελαίου.

 

«Θα στηρίξουμε με όλα τα δυνατά μέσα τη βιωσιμότητα των μικρών ανεξάρτητων παραγωγών που δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές. Οι μεγάλες μονάδες έχουν τον δικό τους ρόλο, διαμορφώθηκαν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και πρέπει να πορευτούν σε αυτό για να έχουν μια προοπτική. Δεν θα παίζουμε μεροληπτικό ρόλο υπέρ των ιδιωτικών μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας, θα στηρίξουμε τη δημόσια ΔΕΗ, το δημόσιο ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή και τη θέσπιση κανόνων και πλαισίων που θα υποβοηθούν την ανάπτυξη, θα υποστηρίζουν την κοινωνία και θα έχουν οικολογικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

 

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΡΑΕ ώστε να περιοριστούν οι αρμοδιότητές της στα πλαίσια που ρητά προβλέπονται από τις Κοινοτικής Οδηγίες με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσιου στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής. Η διοίκηση της ΡΑΕ πρόκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα.

 

Ο κ. Λαφαζάνης ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανασύσταση του ΙΓΜΕ, ως βασικού εργαλείου ανάπτυξης για τη χώρα.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...otera-timologia

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

<<ο περιορισμός των αποζημιώσεων ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος,>>

Παρακαλώ  να μου πείτε αν καταλαβαίνω  καλά  ότι  ισχύει το παρακάτω σενάριο.....

Αποφασίζω να  επενδύσω στον τομέα  της ηλεκτροπαραγωγής και πρίν ρίξω το χρήμα στην επένδυση αυτή   κάνω συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο να  αγοράζει ντε και καλά την παραγωγή μου .....

Εχοντας εξασφαλίσει τον αγοραστή και εκ του ασφαλόυς  προχωράω  με δάνειο και επιδότηση και  λοιπές  ευκολίες στην  <<επένδυση>>....

Αν ισχύει  κάτι  τέτοιο,  λόγω  κρίσης  στο επάγγελμα  σκέφτομαι  απο  τους  γνωστούς  φίλους  πελάτες  συγγενείς  να  ζιτάω  ενα  ευρώ  κάθε  μέρα  για  τρείς  μήνες  γιατί ΘΑ  ανοίξω  τυροπιτάδικο  και ΘΑ  τους  πουλήσω  τυροπιτούλα  και θα τους  ξεχρεώσω..............(Μεταξύ μας  δεν πιστεύω  να  το  δεχτούν......)

 

Sorry   ΑΚΥΡΟ

Ηδη  την ιδέα μου  την  εφαρμόζουν  οι  Ελληνικοί  Αυτοκινητόδρομοι.....

Πληρώνουμε  απο πριν (ΔΙΟΔΙΑ)  τούς  Δρόμους που θα φτιάξουν.... 

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.