Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πως επηρέασε η κρίση τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια


Engineer

Recommended Posts

Στη δημιουργία Δικτύου Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων στις χώρες τής Νοτιοανατολικής Ευρώπης προχώρησαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι διοικήσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και επιχειρηματικών ενώσεων και επιμελητηρίων τής Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της πΓΔΜ.

 

Ο νέος φορέας θα έχει ως βασικό μέσο παρέμβασης μια κοινή πλατφόρμα δικτύωσης, που εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργική εντός του επόμενου εξαμήνου, ώστε να παρέχει στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις συμβουλευτική και πρακτική στήριξη για την περαιτέρω διεθνοποίηση και επέκτασή τους.

 

Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε -παρουσιάζοντας το δίκτυο- πως καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας φεύγουν ξανά προς τα Βαλκάνια. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις συνεργάζονται και προσπαθούν να βρούνε απαντήσεις στη κρίση μέσα από συνέργειες, ενώ οι βαλκανικές θυγατρικές συχνά ενισχύουν με κεφάλαια τις μητρικές τους στην Ελλάδα.

 

Βουλγαρία: Στο 2000 επέστρεψαν οι ελληνικές επενδύσεις

 

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει αποτυπωθεί και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, όπου σημειώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις επενδυτική στασιμότητα ή και συρρίκνωση.

 

"Με την έναρξη της κρίσης στην Ευρώπη η Βουλγαρία βίωσε μείωση εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, που ιδίως σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιχειρήσεις θυμίζουν τις αρχές της δεκαετίας του 2000” σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, Σταμάτης Θεοδωρόπουλος.

 

Παρά τη μείωση όμως, οι ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα παραμένουν υψηλές. “Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σωρευτικά πάνω από €3,5 δισ με μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων να αφορά το real estate και έχουν δημιουργήσει πάνω από 45.000 θέσεις εργασίας. Αν δε, συνυπολογιστούν και οι συνδεδεμένες εταιρείες, οι θέσεις εργασίας ξεπερνούν συνολικά τις 70.000" σημείωσε ο κ.Θεοδωρόπουλος ενώ υπενθύμισε ότι η κορύφωση των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία σημειώθηκε προενταξιακά και με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το 2007.

 

Χωρίς νέες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ

 

Στην πΓΔΜ, δεν υπάρχει μεν αποεπένδυση ελληνικών κεφαλαίων αλλά ούτε καταγράφονται νέες επενδύσεις, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Επενδυτών στη χώρα, Άρης Βλάχος. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ -όπως άλλωστε και στη Βουλγαρία- έχοντας επενδύσει στη χώρα πάνω από €1 δισ. Συνολικά, οι ελληνικές επενδύσεις, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους τομείς των τραπεζών, της ενέργειας και του λιανεμπορίου, εκτιμάται ότι έχουν δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας.

 

"Ανακάλυψαν” τη Σερβία κι οι μικρές επιχειρήσεις

 

Στη Σερβία, με επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους €2,5 δισ. τα οποία εισήλθαν στη χώρα κυρίως κατά το διάστημα 2001-2008, η Ελλάδα παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργήσει επίσης πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. "Η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει λίγο τις εισροές ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία αλλά ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι έρχονται στη χώρα μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις" σημείωσε η Φανίνα Κοβάτσεβιτς-Πόπαζ (Fanina Kovacevic-Popaz), διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Σερβία. "Η Ελλάδα είναι πολύ ευπρόσδεκτος επενδυτής στη Σερβία και είμαστε ανοιχτοί για οποιουδήποτε είδους συνεργασία” κατέληξε.

 

Επόμενοι στόχοι του δικτύου είναι -μεταξύ άλλων- οι εξής: υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου με αντικείμενο τη διεθνοποίηση τω ελληνικών επιχειρήσεων και την παρουσία τους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκπόνηση ετήσιας μελέτης για την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διενέργεια έρευνας αποτύπωσης ζητούμενων υπηρεσιών από τα μέλη του Δικτύου, το οποίο συγκρότησαν -εκτός από τον ΣΒΒΕ- οι εξής φορείς: Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία, Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στην Βουλγαρία, Ελληνο-Ρουμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ρουμανία και Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Σερβία.

 

Πηγή: http://www.ered.gr/c...s_sta_Balkania/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

ΟΙ ελληνικές επιχειρήσεις  ανακάλυψαν με άλλο τρόπο τα βαλκάνια...

οι θυγατρικές  σε ρουμανία  εξαγοράζουν στις μητρικές σε ελλάδα  γιατί στη ρουμανία είναι μικρότερος ο φόρος μερίσματος  κερδών και έχει

και κάποια άλλα θετικά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.