Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναβάθμιση στατικών προγραμμάτων ενόψει εφαρμογής EC


emantsik

Recommended Posts

Παναγιώτη

Στο τελευταίο συνέδριο οπλισμένου σκυροδέματος στην Αλεξανδρούπολη έγινε εξαντλητική συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Στις εισηγήσεις τους ο κος Φαρδής από την Πάτρα και ο κος Αβραμίδη από το ΑΠΘ (που συμμετέχουν νομίζω στην επιτελεστική επιτροπή) διατύπωσαν την άποψη ότι οι ευρωκώδικες θα έχουν απόλυτη εφαρμογή πλην του ΕC8 που αφορά τον αντισεισμικό. «Οι εναλλακτικές τιμές ή διαδικασίες» είναι δυνητική εφαρμογή όχι υποχρεωτική. Μπορώ να παραπέμψω στα πρακτικά του Συνεδρίου και στις συγκεκριμένες εισηγήσεις που αν θυμάμαι καλά περιέχονται στον 1ο τόμο των πρακτικών. Κάποια προγράμματα άλλωστε στατικών ή τοίχων αντιστήριξης που έχω υπόψη μου εφαρμόζουν ήδη κατά γράμμα τις ανεπίσημες μεταφράσεις των EC.

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ πολύ. Μιας και είσαι καινούριος και στο forum τσέκαρε και αυτό σε περίπτωση που δεν τους έχεις : http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=132

 

όπως θα δεις σε αρκετούς κώδικες υπάρχει και το εθνικό προσάρτημα. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Αυτό που θυμάμαι σίγουρα όμως είναι ότι στον Ευρωκώδικα 7 προτείνονται 3 διαφορετικές προσεγγίσεις (design approaches) και η κάθε χώρα διαλέγει τη δική της. Η ελλάδα έχει διαλέξει τη 2ή.

 

Koίτα και εδώ : http://www.michanikos.gr/ftopic1726-0-asc-0.html

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη

Ευχαριστώ πολύ και εγώ. Έτσι είναι. Στην ανεπίσημη μετάφραση του Ευρωκλωδικας 7 που έχω και την ανέφερα παραπάνω προτείνονται τρεις προσεγγίσεις, αλλά δεν γνωρίζω αν η Ελλάδα επέλεξε τελικά τη 2η. Θα κοιτάξω αυτά που μου συνιστάς και τα ξαναλέμε.

Link to comment
Share on other sites

...Όλα τα προγράμματα ωστόσο τόσο Στατικού σχεδιασμού όσο και Γεωτεχνικού σχεδιασμού, ήδη ενσωματώνουν στις νέες εκδόσεις τους τους νέους κανονισμούς.

Μην είσαι τόσο απόλυτος. Πχ στο Fespa δεν έχουν περαστεί οι ευρωκώδικες.

 

Επίσης, όπως είπε και ο kfill, η εμπειρία από την εφαρμογή του ΝΕΚΩΣ το 1990 και του ΝΕΑΚ το 1995 δείχνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και παράλληλη εφαρμογή κανονισμών για ένα διάστημα προσαρμογής.

Προφήτης δεν είμαι, αλλά στηριζόμενος σ' αυτή την εμπειρία που προανέφερα "κρατώ μικρό καλάθι" για την υποχρεωτική και αποκλειστική εφαρμογή των ευρωκωδίκων από το 2010.

Σε λίγες μέρες μπαίνει το 2009. Σε λιγότερο από 1,5 χρόνο θα έρθει ο Μάρτιος του 2010. Οπότε, "κοντός ψαλμός, αλληλούια".

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Δεν είμαι (και δεν πρέπει να είμαι) καθόλου απόλυτος. Διαρκώς αμφιβάλλω. (Λένε άλλωστε, ότι η αμφιβολία προσεγγίζει την αλήθεια). Πράγματι η εμπειρία του 1985 (και οι μεταγενέστερες για τους νεώτερους)δείχνει ότι θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής για παράλληλη εφαρμογή Κανονισμών. Αν θυμάσαι Χάρη η μέθοδος των επιτρεπόμενων τάσεων και η θεώρηση επίπεδων πλαισίων συνεχίστηκε να εφαρμόζεται για αρκετό διάστημα. Όμως ήδη κάποια πρόγράμματα (όχι όλα-έχεις δίκιο) ήδη ενσωμάτωσαν τους ΕC εδώ και καιρό και ήδη μπορεί κανείς να κάνει επιλύσεις επιλέγοντας τη σχετική Νομοθεσία.

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο παράξενο που έχω ακούσει εγώ σε σχέση με την εφαρμογή των Ευρωκωδίκων και ειδικά για τον 8 είναι ότι στην Ελλάδα θέλουν να μπεί ειδικό παράρτημα που θα υποχρεώνει στην εφαρμογή των δίμετρων τοιχείων. Αυτό δεν το έχω ακούσει όμως από επίσημα χείλη ούτε από τον Φαρδή που μας δίδασκε στην Πάτρα τους ΕC. Για όλα τα υπόλοιπα καλύφθηκα από τους Χάρη και Παναγιώτη.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Χωρίς άλλα σχόλια δείτε αυτή την ανακοίνωση από στο ΤΕΕ και το σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 31/12/2008:

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/ARTICLES/110/60D512214EF80CC2E0440003BA2D133C

 

"Προσωρινές Συστάσεις για τον σχεδιασμό έργων γεφυροποιίας και έργων Πολιτικού Μηχανικού (πλην γεφυρών και κτιρίων από σκυρόδεμα) σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους Ευρωκώδικες.

 

Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ/Β/2692/31.12.2008 δύο αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με:

 

α) τις Προσωρινές Συστάσεις για το σχεδιασμό έργων γεφυροποιίας σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους Ευρωκώδικες (ΠΡΟΣΥ) (Απόφαση Αριθμ.ΔΙΠΑΔ/οικ/473/20.8.2007) και

 

β) τις Προσωρινές Συστάσεις για το σχεδιασμό έργων Πολιτικού Μηχανικού (πλην γεφυρών και κτιρίων από σκυρόδεμα) σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους Ευρωκώδικες (ΠΡΟΣΥ-ΠΜ) (Απόφαση Αριθμ. Οικ.674/6.10.2008 ).

 

Παρατίθενται τα κείμενα των αποφάσεων:

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/EKDILOSEIS_P/HYPERLINKS/fek_prosy.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.