Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συζήτηση επί του σχεδίου του νέου ΚΤΣ


 
AlexisPap

Recommended Posts

Όπως μας ενημέρωσε ο καλός συνάδελφος kan62, στο "Διαβούλευση Σχεδίου Κανονισμού Τεχν. Σκυροδέματος - 2015", τρέχει ήδη η σχετική διαβούλευση. Μάλιστα, κυκλοφορούν ήδη στο διαδίκτυο δημόσιες τοποθετήσεις συναδέλφων, που κατά κανόνα εκφράζουν σκεπτικισμό...
 
Μια που οι περισσότεροι είμαστε τελείως άσχετοι με τον ΚΤΣ, ανοίγω το θέμα αυτό για να συζητήσουμε τις εντυπώσεις μας.
Η δική μου γενική άποψη είναι ότι το σχέδιο είναι προχειρογραμμένο. Αυτό φαίνεται αμέσως, από την κακή χρήση της γλώσσας, ωστόσο επεκτείνεται και σε ζητήματα που έχουν τεχνική ουσία.
 
Παραδείγματα:

  • Χρησιμοποιείται στο κείμενο ο όρος "κατηγορία σκυροδέματος" που θέλει να πει "κατηγορία αντοχής σκυροδέματος", αλλά η κατηγορία αντοχής δεν ορίζεται στην §Α1.3 Ορισμοί. :wink:
  • Στους ορισμούς ορίζει έννοιες με αναφορά σε κανονιστικές παραγράφους, πχ για την "Μονάδα ή Συγκρότημα παραγωγής σκυροδέματος", που ορίζεται με βάση τα κεφάλαια Β5  :wink:  και Β6  :shock:.
  • Στους ορισμούς ορίζεται ο "αγοραστής" και ο "προδιαγράφων". Και στην §ΠΑ1-1 (1) διαβάζω: "Ο αγοραστής (προδιαγράφων)..."
  • Στους ορισμούς περιλαμβάνει ενίοτε και κανονιστικό κείμενο, πχ στον ορισμό "Εργοταξιακό σκυρόδεμα" μιλάει και για τις ευθύνες του κατασκευαστή. :confused:
  • Στην §1.1.3, ενώ επαναλαμβάνει τις εξαιρέσεις του ΚΤΣ '97, ξεχνάει το ΣΚ-300...
  • Αντί να έχει μία παράγραφο με τίτλο "απόδοση αγγλόφωνης ορολογίας" παραθέτει ανεξέλεγκτα στο σώμα του κειμένου αγγλικούς όρους.
  • Οι όροι "μελετητής" και "μελετητής του έργου" χρησιμοποιούνται και οι δύο στο κείμενο ως ταυτόσημες, κανείς δεν πρόσεξε την χρήση διπλής ονομασίας. Ορισμός υπάρχει μόνο για την λέξη "μελετητής", και λέει ότι είναι ο συντάκτης της μελέτης του έργου...
  • §Α3.1(52): Ορίζει τον όρο "εργοδηγός"... Πολύ κρίσιμος ορισμός για την σωστή εφαρμογή του ΚΤΣ... :evil:
  • §Α3.1(68): Δεν τους πέρασε από το μυαλό να γράψουν "καλούπι" ή σκέτος "τύπος". Γράφουν "ξυλότυπος", και διευκρινίζουν ότι εννοούν και μεταλλότυπο, και πλαστικότυπο...
  • §Δ1.1.1: ξανά-ορίζει την λέξη "ξυλότυπος". :P

Αυτά, πολύ πρόχειρα, με μία διαγώνια ανάγνωση. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πέρα όμως από τα ψιλολόγια, υπάρχουν και θέματα πολύ σοβαρά:

  • §Α3.1(51). Εκτός που ότι λέει βλακείες, εκτός του ότι δεν είναι ορισμός αλλά ανάθεση ευθυνών, έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματική ιδιότητα του επιβλέποντα, που είναι οι τελευταίες λεξούλες. Όπως τα λέει, ο επιβλέπων έχει τελικά την ευθύνη για την δειγματοληψία και την ποιότητα του σκυροδέματος.
  • Χρησιμοποιείται αδιακρίτως στο κείμενο η λέξη "ευθύνη" με την έννοια της "αρμοδιότητας".
  • Και αυτός ο κανονισμός έχει συνταχθεί λες και όλα τα έργα του κόσμου είναι δημόσια έργα... "Αναθέτουσα Αρχή", "Υπηρεσία" κλπ όροι, που στα ιδιωτικά έργα δεν υπάρχουν...
  • Ο μελετητής του έργου, θεωρούν οι συντάκτες ότι είναι ο πολιτικός μηχανικός που εκπονεί την στατική μελέτη... Όμως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι μάλλον ο γενικός μελετητής ή, όταν δεν υπάρχει, ο αρχιτέκτων.
  • Συγκρίνετε την φράση "Knowledge, training and experience of the personel involved in production and production control, is required to be appropriate to the type of concrete…" από το ΕΝ 206 με την διατύπωση της §Β5.2 του ΚΤΣ... Η δεύτερη ασχολείται μόνο με τον "προϊστάμενο" και μοιάζει με συζήτηση στην χαλαρή κουβέντα για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η πρώτη περιλαμβάνει τους πάντες, από τον χημικό μηχανικό, μέχρι τον οδηγό και τον εργάτη...

 

Αυτά προς το παρόν. Με την πρόοδο του διαβάσματος, θα ξαναγράψω.

Νομίζω ότι το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους, οπότε προτρέπω όποιον έχει διαβάσει το σχέδιο, και έχει θετικές ή αρνητικές παρατηρήσεις, να τις γράψει...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για να δουμε πως θα γινονται οι ελεγχοι (τουλαχιστον για μεγαλο χρονικο διαστημα) αφου( Ε12  )

1) Καταργειται η δυνατοτητα αυτη απο τα Εργαστηρια των Περιφερειακων Ενοτητων (46 συνολο)

2) Τα ιδιωτικα στην επαρχια τουλαχιστον ειναι σχεδον ανυπαρκτα (π.χ. Σε ολη την Πελοππονησο υπαρχουν τρια!!).

Και για να ανοιξουν βεβαια νεα, θελει δανεια απο τραπεζες(;;; ) ή ενταξη σε προγραμμα ΕΣΠΑ (;; ) και ασφαλως ρισκο επιχειρηματικο.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Τα σχόλιά μου επι του ΚΤΣ 2015 μπορούν να βρεθούν στο

 

http://e-archimedes....ndex/item/6040-

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.