Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλιακός τοίχος από μάρμαρο και νερό για θέρμανση σπιτιών


pardamaskou

Recommended Posts

Έναν «ηλιακό τοίχο» παρουσίασε ο Αλέξανδρος Σημαδόπουλος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης μαρμάρου Masmarbles, σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο: «Οι μηχανικοί επιχειρούν».

 

Ο «ηλιακός τοίχος» είναι μία μαρμάρινη δεξαμενή που περιέχει νερό, τοποθετείται σε οποιαδήποτε οικοδομή κατά τη διάρκεια το χτισίματος αλλά και αργότερα, αποτελώντας τρόπο θέρμανσης για το εκάστοτε σπίτι.

 

Η συγκεκριμένη κατασκευή τοποθετείται στη νότια πλευρά του κτιρίου, η οποία δέχεται για μεγαλύτερο διάστημα τις ακτίνες του ηλίου, ζεσταίνοντας το νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες θερμοκηπίου και να διαχέεται θερμότητα στο σπίτι.

 

Το κόστος του, εκτιμάται σε περίπου 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τη θέρμανση ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 25% στις ετήσιες δαπάνες.

 

Όπως υποστήριξε ο ίδιος: «η εγκατάσταση του τοίχου είναι απλή και η απόσβεση σύντομη, εντός έξι - επτά χρόνων».

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...ermansi-spition

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή ιδέα αλλά έχει και κάποια θεματάκια.

 

1. Αφού θεωρείται τοίχος και όχι Η/Μ εγκατάσταση, μετράει στην δόμηση, άρα χάνει ο ιδιοκτήτης ωφέλιμα τετραγωνικά. Αν προστεθεί σε υφιστάμενο κτήριο θα είναι αυθαίρετο.

2. Θα έχει πιτσιλιές από την βροχή οπότε είτε θα δυσανασχετεί η νοικοκυρά που θα το βλέπει είτε θα χρησιμοποιεί τακτικά καθαριστικά που ως γνωστόν δεν είναι και τόσο φιλικά προς το περιβάλλον.

3. το βάρος του θα αυξήσει το κόστος της οικοδομής λόγω αυξημένων απαιτήσεων στην στατική και αντισεισμική μελέτη. Ο τοίχος αποτελείται από νερό, γυαλί και μάρμαρο. Και τα τρία ζυγίζουν αρκετά.

4. Σε υφιστάμενες οικοδομές, ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες, πιθανόν να μην βγαίνει η στατική μελέτη με το πρόσθετο φορτίο του τοίχου αυτού.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

(1) Με ελάχιστο κόπο τροποποιείται ο ΓΟΚ στο άρθρο που μιλάει για την εξωτερική θερμομόνωση και , συμπεριλαμβάνοντας και αυτό , όλα θα είναι μια χαρά !

(2) Κάθε-τι έχει και κάποιο τίμημα . Άλλο στην κούραση , άλλο στο κόστος κτλ . Αν δεν της αρέσει , ας ανατρέξει στη βιομάζα !

(3) Ευελπιστώ πως σε μερικά ακόμα χρονάκια (πέραν των αναφερόμενων 6-7) , θα αποσβένεται και το επιπλέον τοιχείο !

(4) Υπάρχει γι'αυτούς άλλη φιλική λύση προς τους Γερμ... εεε , προς το περιβάλλον ήθελα να πω , δηλαδή τα φωτοβολταϊκά .

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Στη φωτογραφία  δεξαμενή δεν βλέπω

Μήπως  ο ίδιος να είναι η δεξαμενή!!

 

ΝΟΚ

κστ. Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Αν αλλάξει η νομοθεσία θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

ΝΟΚ

15. Διπλά κελύφη είναι κατασκευές συστήματος πρόσοψης που αποτελείται από μια εξωτερική και μια εσωτερική επιφάνεια, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί κενό ικανών διαστάσεων στο οποίο διακινείται αέρας και μπορεί να εξυπηρετήσει τη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

 

Ο ΝΟΚ δεν έχει πρόβλεψη για διπλά κελύφη με νερό μεταξύ των δύο επιφανειών.

Link to comment
Share on other sites

Πολλά "ενεργειακά" ή "φιλικά προς το περιβάλλον" θα δούμε ακόμη, όσο η αναδουλειά περι την οικοδομή συνεχίζεται.

Ο τοίχος Trombe ή ο τοίχος μάζας είναι και οικονομικότεροι, και πιο αποδοτικοί, πέραν του ότι ενσωματώνονται άριστα στο κέλυφος του κτιρίου δίχως προβλήματα με ΝΟΚ κλπ.

 

...Όπως υποστήριξε ο ίδιος: «η εγκατάσταση του τοίχου είναι απλή και η απόσβεση σύντομη, εντός έξι - επτά χρόνων».
 

Κι εγώ υποστηρίζω πως έχω βρει το αεικίνητο.... Μα είναι δυνατό να προβάλλει το ΤΕΕ την ανοησία του καθενός?
Ή μήπως νομίζει ο συγκεκριμένος "εφευρέτης" ότι απευθύνεται σε κάφρους και όχι σε μηχανικούς?

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά στο ΝΟΚ :

Η ηλιακός τοίχος θεωρείται κατασκευή-εγκατάσταση του ορισμού 57.β (σύστημα έμμεσου ηλιακού οφέλους) και επίσης κατασκευή του άρθρου 17,

επομένως δεν υπολογίζεται στην κάλυψη (άρθρ. 12.4.δ) και δόμηση (άρθρ. 11.6.ιστ) του κτηρίου.

Edited by kan62
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Σωστός, δεν το θυμόμουν. 

 

Μένει τώρα να δούμε το κόστος και τις τεχνικές λεπτομέρειες εγκατάστασης.

Link to comment
Share on other sites

Στην ιστοσελίδα της εν λόγω εταιρείας, υπάρχει μια "μελέτη ηλιακού τοίχου", όπως την ονομάζει η ίδια, όπου παρουσιάζονται κάποια συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με τοίχους Trombe και τοίχους μάζας από σκυρόδεμα και πλινθοδομή.

Κάπως "περίεργες" μου φαίνονται οι τιμές θερμικής αγωγιμότητας, ενθαλπίας (μήπως ήθελε να πει "ειδική θερμοχωρητικότητα"???), πυκνότητας και θερμοχωρητικότητας που αναφέρει και όσον αφορά στους υπολογισμούς δεν κάνει κάποια αναφορά σε υπολογιστικές μεθόδους, παρά σε κάποιο λογισμικό της εταιρείας που έκανε τις δοκιμές (???) και τους υπολογισμούς για λογαριασμό της Mas Marbles.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.