Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά αρχαίου αψιδωτού κτιρίου 3.500 ετών στον Πλαταμώνα


Engineer

Recommended Posts

Στις 14 Φεβρουαρίου 2014, ολοκληρώθηκε η μεταφορά και τοποθέτηση ενός μεγάλου αψιδωτού κτηρίου Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) στο θεματικό Πάρκο Λειβήθρων, στην περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Το αψιδωτό κτήριο μαζί με ένα δίχωρο κτήριο ορθογώνιας κάτοψης που ήταν προσαρτημένο σε αυτό, αποκαλύφθηκαν στη θέση "Ρέμα Ξυδιάς", στην περιοχή της Πηγής Αρτέμιδος του Πλαταμώνα.

 

Η σωστική ανασκαφή ξεκίνησε τον Ιούλιο 2014 με αφορμή την κατασκευή την νέας εθνικής οδού ΠΑΘΕ (τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας) και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου αποκαλύφθηκε στην περιοχή πληθώρα θέσεων με ευρήματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τα βυζαντινά χρόνια.

 

Στη θέση αποκαλύφθηκε νεκροταφείο από 22 κιβωτιόσχημους τάφους Ύστερης Εποχής Χαλκού πλούσια κτερισμένους με μυκηναϊκού τύπου και ρυθμού αντικείμενα (πήλινα αγγεία, πήλινα σφονδύλια ή "κουμπιά", χάλκινα κοσμήματα, εγχειρίδια κ.α.).

 

Εκτός από τους τάφους όμως σπουδαίο εύρημα αποτέλεσε η ανακάλυψη δύο αψιδωτών κτηρίων (οικίες) της ίδιας εποχής, καθώς και δύο μνημειακοί περίβολοι, όλο στοιχεία ενός οικισμού που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εγκατάλειψη της ταφικής χρήσης του χώρου. Τα αψιδωτά κτήρια αποτελούν μοναδικό εύρημα για την περιοχή του Πιερικού Ολύμπου και σπάνιο δείγμα οικιστικής αρχιτεκτονικής σε μία περιοχή, όπου σπανίζουν τα οικιστικά κατάλοιπα της Ύστερης Εποχής Χαλκού (1600-1050π.Χ.).

 

Επιπλέον, ο συσχετισμός τους με πληθώρα κεραμικής μυκηναϊκού ρυθμού επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την ένταξη της περιοχής στον θεσσαλικό-ευβοϊκό πολιτιστικό κύκλο. Με την αποκάλυψη αυτή εμπλουτίζονται και συμπληρώνονται οι πληροφορίες για την ζωή και τον θάνατο κατά την Ύστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρόσφατα αποκτηθεί από τις ανασκαφές κυρίως νεκροταφείων στο πλαίσιο των μεγάλων εθνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου.

 

Λόγω της σπουδαιότητας του ευρήματος, αποφασίστηκε το καλύτερα διατηρημένο από τα δύο αποκαλυφθέντα αψιδωτά της θέσης να μεταφερθεί ολόκληρο και να αναδειχθεί στο Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων, στη περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς. Η μεταφορά και η ανάδειξή του αποτελεί σύμπραξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας (πρώην ΚΖ' ΕΠΚΑ) με τον Κύριο του Έργου (Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού/Γενική Γραμματεία Υποδομών-πρώην ΥΠΟΜΕΔΙ), με τον Κατασκευαστή (Κοινοπραξία Μαλιακός-Κλειδί) και με τον Παραχωρησιούχο (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.).

 

Το Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων είναι έργο ΕΣΠΑ που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Επιχειρεί γνωστικά και βιωματικά την μυθολογική, ιστορική και αρχαιολογική μύηση του επισκέπτη στον ολύμπιο και παρολύμπιο χώρο, αλλά παράλληλα και στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας, δεδομένου μάλιστα ότι οι καθημερινοί άνθρωποι της αρχαιότητας κατοικούσαν και αυτοί δίπλα στους θεούς στα χαμηλά υψώματα του Μακεδονικού Ολύμπου (βλ. Λείβηθρα, Ηράκλειο, Πλαταμών κ.α), αλλά και ακόμη ψηλότερα (π.χ. Σπάθες, Τζέτζιανη, κορυφές στον Εθνικό Δρυμό κ.α.).

 

Η λειτουργία του έχει εκπαιδευτικό – «ψυχαγωγικό χαρακτήρα», με την υλοποίηση ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων τόσο στις μόνιμες – ημιυπαίθριες κατασκευές, όσο και στους υπαίθριους, αδόμητους χώρους, αξιοποιώντας την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Ολύμπου. Απευθύνεται σε όλες τις ομάδες του κοινού (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, τουρίστες, ατομικούς επισκέπτες, οικογένειες με παιδιά, ομάδες υπερηλίκων), και έχει φυσική και αισθητηριακή πρόσβαση για τα άτομα ΑμεΑ.

 

Επιπλέον, εκτός από την μεταφορά και τοποθέτηση του αψιδωτού κτηρίου, οργανώνεται στα Λείβηθρα η παρουσίαση και ανάδειξη όλων των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Πιερικού Ολύμπου με αφορμή την κατασκευή της νέας εθνικής οδού καθώς και η ένταξή τους στην λειτουργία του Πάρκου.

 

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας της κοινωνίας με το αρχαιολογικό παρελθόν της Πιερίας, εγκαινιάζεται κατά το προσεχές διάστημα η περιοδική έκθεση "Ανοίγοντας Δρόμους" στο Μουσείο του Δίου, στην οποία παρουσιάζονται σημαντικά ταφικά ευρήματα από τέσσερις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής της νέας εθνική οδού.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....-στον-πλαταμώνα

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.