Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πυροσβεστική Διάταξη 3/2015


peratis

Recommended Posts

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

αυταπαντώ σε όσα κατάφερα να αποσαφηνίσω και στο βαθμό που τα αποσαφήνισα.
 

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

ήθελα να ρωτήσω κι εγώ τα εξής και αναφέρομαι κυρίως στο Α' Γραφείο Πυρασφαλείας (Πειραιώς 31).

1) Στο Σημείο 8 της Ενότητος Γ.-"Δομική Πυροπροστασία" πραγματοποιείται αναφορά για Σχεδιάγραμμα Διαφυγής. Εάν απαιτείται, πώς καταστρώνεται ; Υπάρχει κάποιο πρότυπο, οδηγία κ.λπ. σχετικώς με την κατάστρωση του Σχεδιαγράμματος Διαφυγής ; Πρόκειται για το Σχέδιο Διαφυγής και Διασώσεως (Escape Plan) που αναφέρεται στο Άρθρο 30 του Ν. 3850/2010, το οποίο καταστρώνεται σύμφωνα με το ISO 23601:2009 και στο οποίο αναφέρεται ως Escape and Evacuation Plan ;

 

2) Πώς συμπληρώνεται ο κάτωθι πίνακας ; 

 

attachicon.gifΠΙΝΑΚΑΣ ΟΔΕΥΣΕΩΝ.jpg

 

3) Στην Παρ. ε του Άρθρ. 16 αναφέρεται:

 

"Η μελέτη πυροπροστασίας ή/και τα σχέδια κάτοψης υποβάλλονται προς έγκριση στην αρμόδια κατά τόπο Πυροσβεστική Αρχή. Οι τεχνικές περιγραφές των μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και οι περιγραφές των φορητών και λοιπών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, αποτελούν Παραρτήματα αυτής σε ξεχωριστά τεύχη, και θεωρούνται σύμφωνα με την αριθμ. 15/2014 πυροσβεστική διάταξη."

 

Επομένως, η Ενότητα Ζ.-"ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ" του Υποδείγματος αποτελεί ξεχωριστό Τεύχος όπου ξαναγράφουμε τα στοιχεία μας ; Πώς συνδέεται με το έτερο (κύριο) τεύχος στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία μας αναλυτικώς στην Εισαγωγή ;

Συνεπώς, παραδίδουμε δύο (2) τεύχη, ένα με όλα τα περιεχόμενα του Υποδείγματος και ένα με τα της Ενότητος Ζ ως Ενότητα Α πλέον ; Και στο πρώτο (κύριο) τεύχος οι Ενότητες Η&Θ - εφόσον η Ζ υποβάλλεται ξεχωριστά - αναριθμούνται σε Ζ&Η αντιστοίχως ;

4) Υποθέτω ότι και τα δύο ξεχωριστά τεύχη θα πρέπει να τελειώνουν με το κάτωθι:

 

attachicon.gifΤΕΛΟΣ.jpg

 

5) Στο τεύχος των Τεχνικών Περιγραφών Μονίμων Συστημάτων εντάσσουμε και Λοιπές Τεχνικές Περιγραφές (Υδροδοτικό Δίκτυο, Φορητά Μέσα Πυροσβέσεως, Συστήματα Κατασβέσεως Τοπικής Εφαρμογής κ.λπ.)  ; Στην αυτή Ενότητα ή σε άλλες Ενότητες που τις oνοματίζουμε καταλλήλως ;;

6) Πώς θα συμπληρώσουμε την ποσότητα μαγειρικών ελαίων και λιπών εάν π.χ. έχουμε επαγωγικές εστίες, πλατώ, πλάκες, βραστήρες ζυμαρικών ;

 

attachicon.gifKITCHEN HOOD FIRE SUPPRESSION SYSTEM.jpg

1)...

2) Σχεδιάζουμε τις οδεύσεις διαφυγής στο σχέδιο, προσωπικά τις εμφάνισα όλες. Στη στήλη Επίπεδο & Όδευση αναγράφουμε το επίπεδο (π.χ. ΙΣ=ΙΣΟΓΕΙΟ, ΥΠ=ΥΠΟΓΕΙΟ, ΠΑΤ=ΠΑΤΑΡΙ) και στη δευτέρα στήλη το πλάτος της οδεύσεως. Επειδή όδευση διαφυγής δύναται να εκκινά (όχι να διέρχεται) από χώρο βοηθητικής χρήσεως θα πρέπει να διαχωρίζεται το τμήμα της οδεύσεως εντός του χώρου βοηθητικής χρήσεως (επιβάλλεται πλάτος ≥ 0.60 m) και το τμήμα εντός των χώρων κυρίας χρήσεως (επιβάλλεται πλάτος ≥ 0.90 m). Εφόσον υφίστανται κλίμακες κατά την όδευση διαφυγής συμπληρώνουμε τη διάσταση ύψους (επιτρέπεται 13-18 cm) και πατήματος (≥ 0.28 cm). Εφόσον υφίστανται θύρες κατά την όδευση αναφέρεται η φορά ανοίγματος αυτών. Για όποια όδευση φέρει περίβλημα αναγράφεται ο δείκτης πυραντιστάσεως του περιβλήματος (επιβάλλεται Δ.Π. ≥ 60 min)

3) Δε δίδεται ιδιαιτέρα σημασία. Το Παράρτημα των Οδηγιών Συμπληρώσεως αν και αναφέρεται ως επισυναπτόμενο, εντούτοις δεν το θέλουν. Τα υπόλοιπα όπως και να εισκομισθούν γίνονται αποδεκτά. Αν τα πάτε ξεχωριστά και σας πούνε ενιαίο τα κάνετε ένα (1) τεύχος επί τόπου.

4) Εγώ τα πήγα ως δύο (2) διαφορετικά με σφραγίδα και υπογραφή στο καθένα και αν παρατήρησα καλώς τα έκαναν ένα (1) επί τόπου.

5) Δεν πολυαπασχολεί...

6) Προσωπικά έβαλα Ναι στα Μαγειρικά Λίπη και Έλαια και στην ποσότητα < 10 l και έγινε αποδεκτό

Άλλο θέμα.

 

Σε Υφιστάμενο Χώρο Συναθροίσεως Κοινού (Καφετέρια) έχει λήξει το Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας το οποίο εκδόθηκε με μελέτη κατά την Πυρ. Διατ. 3/81. Ο χώρος έχει ενταχθεί σε Ρύθμιση του Ν. 4178/13 προκειμένου να ρυθμισθεί το κλείσιμο πρασιάς. Δεν έχω στα χέρια μου ακόμα τα σχέδια του Συναδέλφου που πραγματοποιεί τη ρύθμιση και η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα πραγματοποιηθεί μεταβίβαση (αλλαγή ονόματος δικαιούχου) και ο οικείος Ο.Τ.Α. ζήτησε ανανέωση του Πιστοποιητικού Ενεργητικής Πυροπροστασίας. 

α) Εάν υποθέσουμε ότι ο χώρος που ρυθμίζεται έχει απεικονισθεί στο παλαιό ληγμένο Πιστοποιητικό, κάτι που το θεωρώ απίθανο, θα απαιτηθούν μόνον:

1) Επικυρωμένο συμφωνητικό μισθώσεως

2) Υ.Δ. Εκμεταλλευτού περί τηρήσεως κ.λπ.

3) Υ.Δ. του προμηθευτή των πυροσβεστήρων (με τα τιμολόγια)

4) Αποδεικτικό εισπράξεως των 10 Ευρώ από Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (εφόσον δε διαθέτει Βιβλίου Ελέγχου και Συντηρήσεως) 

5) Υ.Δ. Εκμεταλλευτού ΚΑΙ Μηχανικού ότι δεν έχουν επέλθει μεταβολές ως προς την κατάσταση ως αυτή εμφαίνεται επί των εγκεκριμένων σχεδίων ;

Ή θα ζητήσουν νέα μελέτη και νέα σχέδια βάσει των διατάξεων της Πυρ. Διατ. 3/15 που αντικαθιστά την 3/81. Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις και συγκεκριμένα την Παρ. 1 του Άρθρ. 20:

"Μελέτες πυροπροστασίας χώρων συνάθροισης κοινού, στους οποίους έχει εγκριθεί μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3/1981 Πυροσβεστική Διάταξη όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε με τις υπ΄ αριθμ. 3α/1981 (Β΄ 538), 3β/1983 (Β΄ 457), 3γ/1995 (Β΄ 717) και 3δ/1995 (Β΄ 959) Πυροσβεστικές Διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν, εφόσον δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι και προϋποθέσεις έγκρισης αυτών."

β) Επομένως εφόσον δεν έχουν επέλθει μεταβολής δε θα απαιτηθεί νέα μελέτη ή αυτό ισχύει μόνο για τα εν ισχύ (εξακολουθούν να ισχύουν αναφέρει) Πιστοποιητικά Πυροπροστασίας και αυτά που λήγουν θα πρέπει να ανανεωθούν με συμμόρφωση με την Πυρ. Διατ. 3/15 ;

Στην περίπτωση που έχουν επέλθει μεταβολές εκ των πραγμάτων θα υποβληθεί νέα μελέτη σύμφωνα με την Πυρ. Διατ. 3/15.

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφε

 

Κατ' αρχήν +1 για όλες τις πληροφορίες που με λεπτομέριες μας μετέφερες !

 

Τώρα για το θέμα του ΧΣΚ που αναφέρεις

 

Εκτιμώ, τουλάχιστον όπως περιγράφεις την κατάσταση, οτι έχουν διαφοροποιηθεί οι όροι και προϋποθέσεις της αρχικής έγκρισης, μόνο και μόνο για το ότι υπάρχει αλλαγή χώρου (υπαίθριος κατά την αρχική έγκριση και κλειστος χώρος σήμερα) και βέβαια είμαι σίγουρος οτι ο χωρος εργασίας - παρασκευαστηρίου δεν θα είναι ίδιος (πχ ως προς τον εξοπλισμό του ή ως προς την επιφάνεια του) και σύμφωνα με την αρχική έγκριση.

 

Συνεπώς εκτιμώ οτι θα πρέπει να σου ζητήσουν νέα μελέτη και σχέδια

 

Αυτό βέβαια μέλλεται να το διαπιστώσεις (οτι υπάρχουν διαφοροποιήσεις) ο ίδιος κατα την αυτοψία !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, η 3/2015 είναι για ΧΣΚ

Εσύ θέλεις για εκπαιδευτήριο, άρα θα πας με το άρθρο 7 του ΠΔ 71/1988 (αν είναι νέο) ή με υπόδειξη μέτρων από την Π.Υ. (αν είναι παλιό)

 

Ναι σωστά.....! Με υπόδειξη πάνε τα παλιά. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημερα!!!! για μια μελετη πυροπροστασιας για χσκ συμπληρωνω το υποδειγμα που αναφερει η 3/15??? γιατι χθες στην πυροσβεστικη υπηρεσια μου ειπαν μονο για ενα φυλλο τεχνικης εκθεσης και μια κατοψη που θα δειχνει τα παντα.

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημερα συναδελφοι.

σε μια καφετερια κατω των 50 ατομων στην τεχνικη εκθεση και συγκεκριμενα στην  παραγραφο οργανωση και εκπαιδευση προσωπικου 

τι πρεπει να γραψω? απο την ΠΔ 14/2014 διαλεγω καποιον απο τους πινακες?

 

επισης αν καποιος συναδελφος εχει κατοψη απο μελετη που εχει κανει με τις καινουριες διαταξεις θα με βοηθουσε πολυ να μου εστελνε ενα παραδειγμα.

εχω και μια πιτσαρια με υγραεριο και τα εχω βρει σκουρα. τι πρεπει να αποτυπωσω στην κατοψη?

 

ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

οτι αποτυπώνουμε κάθε φορά

1) πυροσβεστήρες φορητούς

2) ΕΧΙΤ

3) όδευση εξόδου διαφυγής

4) Π.Φ.

αν έχει ΣΤΕ,

5) τις σωληνώσεις με το ΣΤΕ αναλυτικά, (τον πίνακα αν έχει, το μπουτόν), κλπ

6) F-Class 2Lt (αν έχει)

αν έχει και υγραέριο,

7) τη θέση και τον αριθμό των φιαλών

8-) τις οπές σύμφωνα με την ΚΥΑ 31856 άρθρο 6.1.1.

9) τους ανιχνευτές διαρροής υγραερίου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Μου ζητήθηκε από την Π.Υ

ξεχωριστό τεύχος τεχνικής περιγραφής του συστήματος τοπικής εφαρμογής και επίσης τευχος περιγραφής για τα υπόλοιπα μέσα. Υπάρχει κάποιο πρότυπο διαθέσιμο για να ξερω περιπου τι να γράφει?

Επίσης μου είπαν να βαλω επάνω στην κάτοψη υπόμνημα πυροπροστασίας. Σε αυτό τι ακριβώς πρεπει να γραψω?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

θα βρεις στα downloads πολλά αρχεία

στο υπόμνημα γράφουμε αριθμό εξόδων, πλάτη, δείκτη πυραντίστασης, πληθυσμό, τ.μ., τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας και επεξήγηση αυτών, αν υπάρχουν επικίνδυνοι χώροι, αυτά στα γρήγορα...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Μου ανατεθηκε η πυρασφαλεια για μια ψησταριά με ΣΤΕ και υγραεριο. Πρώτη φορά αναλαμβάνω τέτοια υπόθεση κι εχω χαθεί με τη νομοθεσία.

1)Αρχικά λογικά πάω με την 3/2015?

2)Επιπροσθετα χρειάζεται μελέτη για το υγραέριο να υποθέσω?

Το υγραέριο εξυπηρετεί 4 εστίες. Οι φιάλες σε χρήση βρίσκονται σχετικά μακριά από τις εστίες( σε διπλανο χώρο, τυπου αποθηκη) και εκεί έχει τοποθετηθεί ένας ανιχνευτής. Ακριβώς δίπλα από τις εστιες εχει τοποθετηθεί ακόμη ένας ανιχνευτής και εκεί ξεκινούν 4 διαφορετικοί κλάδοι προς τις 4 εστίες λογικά, συνδεδεμένοι με βαλβίδα ανακούφισης και μετά ευκαμπτο.

3)Αρχικά θέλω να ρωτήσω αν ειναι επαρκής ο αριθμός των ανιχνευτών.

4)Επειτα επιτρεπεται οι φιάλες σε χρήση να βρίσκονται τόσο μακριά από τις συσκευές?

5)Χρειάζεται κάποιο σχέδιο να καταθέσω στην ΠΥ πλην τις κατοψης που θα φαινονται ετσι κι αλλιως τα συστήματα?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.