Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έως τον Ιούνιο σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο


Engineer

Recommended Posts

Tο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, αναμένεται να αποτελέσει βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής, αφού σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία του κάθε φορολογούμενου.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή "Το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων θα πρέπει να δηλώνουν από το 2016 και εφ εξής όλοι οι φορολογούμενοι με στόχο να διαπιστωθεί η φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογουμένου, αλλά και για να συλληφθεί η φοροδιαφυγή.

 

Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα έχει τη μορφή μιας αναλυτικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις και οι λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Οσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας θα εξουσιοδοτούν (με την ετήσια φορολογική τους δήλωση) το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ. διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας για την ύπαρξή τους.

 

Η δέσμευση θα ακυρώνεται μόνον εφόσον αποδειχθεί ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από θετικό υπόλοιπο φορολογικής δήλωσης, ενώ θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων ποινές.

 

Στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά-καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κ.λπ.).

 

Η διαδικασία δημιουργίας του περιουσιολογίου γίνεται:

 

- Με αξιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχει δηλωθεί στις φορολογικές αρχές, στη ΔΕΗ, στο κτηματολόγιο, στις πολεοδομίες, σε δήμους κ.λπ. και τα οποία δεν θα ξαναδηλωθούν.

 

- Με ειδική δήλωση των φορολογουμένων. Η δήλωση εξασφαλίζει κατοχύρωση ιδιοκτησίας (σε περίπτωση αμφισβητήσεων σε δικαστήριο), σύνδεση με δίκτυα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.), δυνατότητα ανέγερσης ακινήτου, μεταβίβασης κ.λπ. Σε καμία περίπτωση η δήλωση αυτή δεν αντικαθιστά τον αναγκαίο τίτλο ιδιοκτησίας (συμβόλαιο κ.λπ.). Είναι απλώς μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη νομική κατοχύρωση-εκμετάλλευση του περιουσιακού στοιχείου.

 

- Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα συνοδευθεί και με τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

 

Από τη δημιουργία του περιουσιολογίου και εφ΄ εξής, θα καταγράφονται μόνιμα (μέσα από συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία) οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, στον χρόνο πραγματοποίησής τους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κ.λπ., στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται. Η πρόταση για κατάσχεση υπέρ του Δημοσίου δεν έχει στόχο την πολύ μικρή περιουσία (ή διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη κληρονομιές, αγροτεμάχια χωρίς τίτλους.

 

Οπως αναφέρουν στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου, το περιουσιολόγιο αναμένεται θα αποτελέσει βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής. Με βάση το περιουσιολόγιο θα προσδιοριστεί η φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογουμένου, αφού σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία."

 

Πηγή: http://www.buildnet....213&artid=14712

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σαν ιδέα είναι καλό.

 

Ελπίζω να γίνει σωστή εφαρμογή του και να μην λειτουργεί άδικα προς κανέναν.

 

Μερικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πριν την εφαρμογή του ώστε να εφαρμοστεί δίκαια είναι:

 

- ο τρόπος ελέγχου των εξόδων που πληρώνει κάποιος με την πιστωτική του κάρτα.

Αν π.χ. πληρώνει την ΔΕΗ με πιστωτική δεν θα πρέπει να ληφθεί το ποσό αυτό δυο φορές ως έξοδο (μια φορα στην κάρτα και μια φορά στον λογαριασμό).

Αντίστοιχα στον ελεύθερο επαγγελματία που κάνει επαγγελματικά έξοδα με την προσωπική του πιστωτική κάρτα (π.χ. αναλώσιμα, πληρωμή συνδρομής ΤΕΕ, άδεια λογισμικού, κτλ) δεν θα πρέπει να του καταλογιστεί το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά τα έξοδα

 

- στην αρχή λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να δηλώσει ο καθένας τι ρευστό έχει στο σπίτι του. Πως θα ξέρουν αν αυτό που δηλώνει ο καθένας ισχύει; Αν κάποιος δηλώσει πως έχει στο σπίτι του 1 δις ευρώ θα το δεχτούν και θα καθαρίσει έτσι τα μαύρα χρήματά που θα βγάλει στην υπόλοιπη ζωή του;

 

- θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περιλάβουν τους ρομά, τους πλανόδιους πωλητές και τους υπόλοιπους που δεν φαίνονται πουθενά. 

Link to comment
Share on other sites

να βρεθεί τρόπος και για τα λεφτά των παιδιών από παππούδες......τα κάλαντα έχουν την καλύτερη ωρομίσθια απόδοση

 

 

 

το τι έχω στο σπίτι μου  θεωρώ ότι είναι συνταγματικό μου δικίωμα να ΜΗΝ ΔΗΛΩΣΩ....δλδ αν πέσει η λίστα σε κακοποιούς θα ξέρουν ποιος έχει μΕΤΡΗΤΑ ΣΠΙΤΙ....

 

και πάντα θα υπάρχει η τρύπα.....το ΜΟΝΟΚΑΡΑΤΟ καθαρό VVS1 kαι Ε  που το ''έδωσε''  η γιαγιά σου  και το πουλάς 20000 στο χαλαρό... η αντίστοιχες κατηγορίες κινητης περιουσίας....κανά  χρονογράφο Constantan  Vacheron.....

 

 

να βγει και ανακοίνωση στο τέλος του έτους πόσους έπιασαν

προσωπικά πιστεύω  ότι θα πιάσουν μόνο τους στόκους.....αλλά στόκος με πολλά μαύρα  δύσκολο το βλέπω....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άμα ειναι να παντρευτώ και τα λεφτα απο το κρεβάτι να τα παρει ο μηχανικός δεν παντρεύομαι...

Ακη!!! Θα με σφάξουν οι κρητικοί

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

@akius

 

Για το χαρτζιλίκι , φόρος γονικής παροχής 10% :sad:

 

Τα χρήματα που έχεις στο σπίτι έχεις δικαίωμα να μην τα δηλώσεις αλλά αν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσεις για να πληρώσεις λογαριασμούς, φόρους, ενοίκιο, κτλ, θα πληρώσεις ουσιαστικά φόρο εισοδήματος για αυτό το ποσό.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Τα λεφτά του καθενός μας και τα ακίνητα τα ξέρει ήδη το κράτος.

 

Εμένα με προβληματίζει τι θα ισχύσει με τα έργα τέχνης. Πως θα ορίζεται αν ένα έργο τέχνης αποτελεί έργο μεγάλης αξίας η μικρής, θα υπάρχει αντικειμενικός τρόπος; Είχαμε συγγενή μας ο οποίος ήταν ζωγράφος και μου έχουνε μείνει από τον παππού μου δεκάδες πίνακες μέσα στο σπίτι από πολύ μικρούς εως μεγάλου μεγέθους.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα η μητέρα μου είναι συλλέκτης έργων τέχνης...Τι θα κάνουν οι φωστήρες θα μπουν στο σπίτι μας να μας ελέγξουν? Ισχύει το άβατο και μόνο με ένταλμα ανοίγει η πόρτα...Τι θα κάνουν θα μυρίσουν τα νύχια τους τι έχουμε? Ε?

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ίκαρε  με κρητικιά δεν ξεμπλέκεις αλλά μόνο με κουλούρα....

μιλάω ως παλιός 8-)   κάθε καλοκαίρι πως γίνεται όλο κάτω είμαστε......όχι ότι δεν περνάω όμορφα....

 

 

@akius

 

Για το χαρτζιλίκι , φόρος γονικής παροχής 10% :sad:

καλά θα κάνω το σύστημα του ΑΝΔΡΕΑ με τη  ροζ βίλα......δανεικά είναι από τον παππού προς τον εγγονό με ομόλογα αέναα (perpetual bonds)  που είναι και της μόδας :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

@akius

 

 

Τα χρήματα που έχεις στο σπίτι έχεις δικαίωμα να μην τα δηλώσεις ......

 

Και άντε εγώ έχω 50.000 στο σπίτι (εδώ γελάνε), και τα δηλώνω και εγώ και ο κολλητός μου και κολλητός του κολλητού και ο κουμπάρος κλπ.

 

Έρχονται τα βλέπουνε και την άλλη μέρα πάνε στον κουμπάρο και τους δείχνει τα ίδια.

 

Λέτε να σημειώνουν νούμερα?

Link to comment
Share on other sites

 

Εμένα η μητέρα μου είναι συλλέκτης έργων τέχνης...Τι θα κάνουν οι φωστήρες θα μπουν στο σπίτι μας να μας ελέγξουν? 

Διάβαζε με προσοχή:

- Με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Η εφαρμογή του περιουσιολογίου θα συνοδευθεί και με τη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.

 

Όταν χρωστάς σε μία τράπεζα και δεν μπορείς να αποπληρώσεις το δάνειο ποια είναι η διαδικασία; Σου κάνει κατάσχεση. Δλδ μπαίνουν μέσα με ένταλμα οι εκτιμητές και καταγράφουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχεις στο ακίνητο και επίσης γυρνάνε όλα τα υποθηκοφυλακεία (τώρα κτηματολόγια) και βρίσκουν όλα τα ακίνητά σου. Αυτά τα εκποιούν κατόπιν σε πλειστηριασμούς αντί πινακίου φακής.

Ε, το ίδιο γίνεται και τώρα, απλώς επειδή έχουμε κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" σε βάζουν να τα δηλώσεις μόνος σου. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.