Μετάβαση στο περιεχόμενο

κλιση τροχων τρενου 1/20


mixanikos21

Recommended Posts

Απ' ότι θυμάμαι από τα πολυτεχιακά έτη !!!! , αυτή η τιμή της κλίσης σε συνδιασμό με την σιδηροτροχιά (και την κλίση της σιδηροτρχιάς), τον τύπο της σιδηροτροχιάς, την επιτρεπόμενη ταχύτητα του δικτύου προκαλεί:

α) από την μία τις μικρότερες φθορές σε σιδηροτροχιά και τροχό και 

β) από την άλλη, και περιορίζεται το φαινόμενο της τάσης τροχού να αναρριχηθεί αλλά και οι κλίσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα ο τροχός ανυψούμενος κάποια στιγμή να επιτύχει οριακή επαφή και τότε η αναρρίχηση σταματά και ο τροχός τείνει να επαναπέσει στην γραμμή.

 

Ελπίζω να χρησιμοποίησα σωστή ορολογία αλλα αυτά θυμάμαι ...... :grin:

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Ως γνωστόν, οι δύο τροχοί -δεξιοί και αριστεροί- είναι σταθερά στερεωμένοι πάνω στον άξονα. Περιστρέφονται με την ίδια ταχύτητα, και επομένως, αν ήταν κυλινδρικοί, στις στροφές θα κολλούσαν μονίμως στην εξωτερική ράγα της καμπύλης. Αυτό θα προκαλούσε απώλεια ενέργειας λόγω τριβής, σημαντικές φθορές στα επίσωτρα (και ακόμη σημαντικότερες στο νύχι και στο πλάι της ράγας), και κίνδυνο αστάθειας και εκτροχιασμού.

 

Αντίθετα, με τους κωνικούς τροχούς, στις στροφές ο άξονας μετατίθεται προς τα έξω, ώστε ο εξωτερικός τροχός να εφάπτεται με την ράγα σε μεγαλύτερη διάμετρο απ' ο,τι ο εσωτερικός. Ακόμη, στην ευθεία, ο άξονας κεντράρει μόνος του ανάμεσα στις ράγες, και βρίσκει μία θέση ισορροπίας που είναι ευσταθής για ταχύτητες μέχρι 250+km/h.

 

Τελικά, το νύχι του επίσωτρου δεν έρχεται σχεδόν ποτέ σε επαφή με τις ράγες, με όλα τα προφανή οφέλη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.