Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμοιβές μελετών για όμοια κτίρια στο οικόπεδο


Recommended Posts

Μήπως γνωρίζετε πώς μειώνεται η αμοιβή όταν πρέπει να μελετήσουμε 3 νέα όμοια κτίρια των  40,00 μ² στο ίδιο οικόπεδο; Παλιά κάπως υπολογιζόταν αλλά δεν μπορώ να το θυμηθώ.

Link to comment
Share on other sites

μεταφορά από το insoft

Πολλαπλή εφαρμογή : Δίνουμε τον αριθμό των πολλαπλών εφαρμογών.
Στα εμβαδά των επιφανειών του έργου δίνουμε τα μ2 μόνο μία φορά.
Π.χ. Σε ένα οικόπεδο έχουμε 5 όμοιες κατοικίες (όμοιες μελέτες) των 100 μ2. Δίνουμε μόνο τα 100 μ2 στο πεδίο “Κατοικίες >40τμ και <=150τμ” και στο πεδίο πολλαπλή εφαρμογή δίνουμε την τιμή 5.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Αρθ.84 Π.Δ.696/74)  σε περίπτωση επαναλήψεως εφαρμογής της ίδιας μελέτης, η αμοιβή υπολογίζεται για κάθε επανάληψη ως ποσοστό επί της πλήρους αμοιβής όπως παρακάτω:

1η Εφαρμογή 100% της αμοιβής πλήρους μελέτης
2α Εφαρμογή   50% της αμοιβής πλήρους μελέτης
3η Εφαρμογή   30% της αμοιβής πλήρους μελέτης
4η Εφαρμογή   20% της αμοιβής πλήρους μελέτης
5η Εφαρμογή ή περισσότερες 10% της αμοιβής της πλήρους μελέτης.

Τα παραπάνω ισχύουν για την αμοιβή μελέτης. Η Νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι ανάλογο για την αμοιβή επίβλεψης.

Το σύστημα (πρόγραμμα) του ΤΕΕ όμως, δέχεται τιμή για πολλαπλή εφαρμογή και στις επιβλέψεις και τις υπολογίζει όπως ακριβώς και τις μελέτες ( δηλ. +50% για την δεύτερη, +30% για την τρίτη κλπ).

Το ΤΕΕ δεν έχει πάρει σαφή θέση επί του θέματος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μας απάντησαν ότι, στην περίπτωση της πολλαπλής εφαρμογής δίνουμε ξεχωριστά, ως ξεχωριστό έργο τις μελέτες, επιλέγοντας πολλαπλή εφαρμογή, και ως ξεχωριστό έργο τις επιβλέψεις χωρίς πολλαπλή εφαρμογή.

(Σημείωση : Το παραπάνω θέμα με την επίβλεψη της πολλαπλής εφαρμογής διορθώθηκε στο σύστημα του ΤΕΕ τον Απρίλιο του 2010).

Στο σημείο αυτό μάλιστα, καθότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλαπλής εφαρμογής πρόκειται για ξεχωριστά κτίρια μέσα στο ίδιο οικόπεδο, προκύπτει και ένα θέμα για το αν θα έχει εφαρμογή η παρ.8 του Αρθ.83 του Π.Δ. 696/74 σε συνδυασμό με το Αρθ.95 παρ.10 του ίδιου Π.Δ. Δηλαδή προκύπτει θέμα με το αν η επίβλεψη των κτιρίων θα υπολογιστεί συνολικά για όλα τα κτίρια ή ξεχωριστά για κάθε κτίριο.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και στο ADEIA της 4Μ έτσι είναι.

Βάζεις τις επιφάνειες του ενός κτιρίου, κάνεις όλες τις ρυθμίσεις σου σαν να έβγαζες άδεια για το 1 μόνο σπίτι, και στο τέλος αλλάζει τον αριθμό ομοίων κτιρίων σε 5 (ή όσα έχεις).

Μην αγχώνεσαι, το τοπογραφικό έως ο χρονικός προγραμματισμός κι όλα τα αντίστοιχα θα μετρήσουν για μια φορά.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Γνωρίζει κανείς αν έχουμε δύο όμοια κτίρια mirror σε οικόπεδο με κάθετη,διαφορετικών ιδιοκτητών πως προκύπτει η αμοιβή; Εκδίδουμε δύο ξεχωριστές άδειες και υπολογίζουμε από μόνοι μας την έκπτωση 50% για τη 2η;

Link to comment
Share on other sites

Αφού είναι κάθετες έχουν το δικαίωμα να βγάλουν δυο άδειες. Αλλα αν το επιθυμούν και τα βρίσκουν (το πιο καλό απ όλα δηλαδή) οι δυο συνιδιοκτήτες μπορούν να βγάλουν μια άδεια που θα δείχνει και τα δυο κτίρια (ίδια ή όχι δεν έχει σημασία).

Δεν θίγονται τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα έχοντας μια άδεια. Αυτό αφορά τα συμβόλαια ιδιοκτησίας.

Στις αμοιβές όπως τα λέει ο ΚΑΝΑ αν είναι copy paste τα κτίρια. Το δεύτερο δηλαδή με 50% της πλήρους αμοιβής.

Το σύνολο και των δυο το μοιράζονται στα δυο οι πελάτες. Οπότε θα έχουν ένα 25% κέρδος ο καθένας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα, προσπαθώ να βγάλω αμοιβή για ξενοδοχείο αγροτουρισμού. Το οποίο περιέχει 40 ίδια διαμερίσματα, 5 ίδια εργαστήρια, 7 ίδιους σταύλους και αλλους χωρους από μια φορα πχ. ενα εστιατόριο, ενα χωρο υποδοχης κλπ. Στα φορολογικά βγάζω χωριστό τεύχος για κάθε χρήση με εφαρμοφή της πολλαπλής εφαρμογής ή επειδή είναι ξενοδοχείο εισάγω το σύνολο των τετραγωνικών στις αντίστοιχες χρήσεις και προκύπτουν και οι αμοιβες μελετων στο 100%; 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έγινε πλήρως αντιληπτό από το ερώτημα. Τα διαμερίσματα και τα άλλα που αναφέρεις, είναι αυτόνομα κτίσματα? Δηλαδή υπάρχουν 40+5+7+(Χ λοιποί χώροι) κτίσματα?

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.